Про демонтаж ритуальних знаків на узбіччях доріг

14 березня відбулося засідання Громадської ради міста Тирасполя. Основним питанням порядку денного став розгляд звернення керівника Адміністрації Президента ПМР і громадської організації міста Бендери «Бойове братство» про демонтаж придорожніх хрестів і пам’ятників загиблим у результаті дорожньо-транспортних пригод.

Для більш глибокого вивчення проблеми Рада запросила інформацію про правову та економічну основи демонтажу ритуальної символіки на узбіччях доріг біля будівель міністерств юстиції та економічного розвитку республіки, Уповноваженого з прав людини в ПМР, прокуратури й державної автомобільної інспекції. Крім цього, було проведено низку консультацій з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією та громадськими організаціями міста.

«Нами була проведена колосальна робота», – підкреслив у вступному слові голова Громадської ради Микола Горобець. В обговоренні проблеми взяли участь представники всіх названих міністерств, відомств і організацій.

Результатом розгляду питання стало рішення, яке враховує позицію всіх сторін дискусії. Суть його зводиться до такого висновку: хрести й пам’ятники на узбіччях доріг необхідно демонтувати. Неприпустимо перетворювати узбіччя доріг на цвинтар. Крім того, хрести, пам’ятники й різні тумби створюють загрозу безпеці дорожнього руху, обмежуючи коло огляду для водіїв і відволікаючи їхню увагу.

«З практичної точки зору похоронна атрибутика, розміщена уздовж доріг, вільно чи мимоволі є інструментом негативного психологічного впливу на учасників дорожнього руху. Вона наводить на похмурі думки й ніякої виховної ролі, по суті, не відіграє. Для безпеки руху потрібні інші заходи», – так прокоментував цю проблему представник єпархії.

Демонтажу не підлягають тільки ті пам’ятні плити й ритуальні знаки, які встановлені на честь загиблих захисників Придністров’я і занесені до реєстру історичних місць Тирасполя. Однак для легітимності дій з демонтажу придорожніх хрестів і пам’ятників у чинні нормативно-правові акти слід внести необхідні доповнення й уточнення.

Крім того, як рекомендує Тираспольсько-Дубоссарська єпархія, громадяни повинні проявити свідомість і самостійно прибрати встановлену ними ритуальну символіку в термін, визначений держадміністрацією міста. По закінченні цього терміну керівництвом Тирасполя буде прийняте рішення про демонтаж хрестів та пам’ятників силами міських служб.

Другим розглянутим питанням стала проблема відловлювання, відстрілу й евтаназії безпритульних собак. У докладному і гарячому обговоренні наявної інформації взяли участь представники товариств захисту тварин, міністерств сільського господарства та охорони здоров’я. Прийняте за підсумками дискусії рішення було конкретним: необхідно розробити й ухвалити програму нагляду за тваринами. Вона повинна включати пункти щодо розв’язання таких проблем, як відловлювання та стерилізація безпритульних тварин, створення мережі притулків для них і навіть правила вигулювання собак.

Олександр   ЮШИН, фото  Олександри   СТАНІЛЕСКУ.