Через культуру до миру і злагоди народів

Державна архівна служба ПМР в рамках реалізації Плану просвітницької роботи на 2023 рік підготувала віртуальну історико-документальну виставку до 30-річчя Міжнародної Асоціації працівників культури й мистецтв (МАРКИС).


Виставка заснована на документах центральних державних архівів Придністров’я: Центрального державного архіву ПМР та Центрального державного архіву аудіовізуальної та електронної документації ПМР.

МАРКИС – це міжнародна організація, створена в 1993 році за ініціативою Тираспольського міського відділу культури, який тоді очолювала Галина Галаган.

Перший договір про створення Асоціації підписали представники Тирасполя, Бендер, Дубоссар, Дністровська (Придністров’я), Москви, Новосибірська, Солнєчногорська (Росія), Києва та Білгород-Дністровського (Україна). Нині МАРКИС об’єднує діячів культури й мистецтва з 24 міст дев’яти країн близького і далекого зарубіжжя.

Під девізом «Через культуру – до миру та злагоди!» МАРКИС виконує свої завдання зі зміцнення міжнародних зв’язків і дружби між народами, збереження, підтримки й розвитку творчості, народних звичаїв, обрядів, з розширення співпраці і встановлення нових контактів у галузі культури та мистецтва, з обміну творчими колективами та делегаціями, з активного сприяння в збереженні й відродженні історико-культурної спадщини, з проведення міжнародних фестивалів, конкурсів, свят і виставок.

Матеріали експозиції знайомлять з грандіозними та багатогранними проектами МАРКИС, спрямованими на збереження єдиного культурного простору, об’єднання та підтримку людей у всьому світі за допомогою творчості.

Через призму текстових і візуальних документів показаний унікальний досвід подвижництва МАРКИС, члени якої впродовж трьох десятиліть засобами народної дипломатії намагаються об’єднати через культуру людей різних країн і народів.

Виставка починається з фотодокументів 1987 – 1990 років, що відображають формат міжнародної взаємодії Тирасполя кінця 80-х років.

На виставці представлені установчі документи громадської організації, коротка історична довідка та інші архівні папери, що демонструють досягнення і поступальний розвиток асоціації, яка починала свою діяльність у важких умовах розпаду Радянського Союзу і руйнування корпоративних зв’язків.

У проекті також розміщені статті з газет і журналів. Вони розкривають масштаб діяльності цієї громадської організації. Експозиція закінчується відеодокументом з відеофонду Центрального державного архіву аудіовізуальної та електронної документації – виступом відповідального секретаря МАРКИС, кандидата культурології, професора М. Димченка на церемонії святкування 30-річчя асоціації.

Усього в експозиції представлено 65 документів із фондів Центрального державного архіву ПМР: Фонд № 1056 «Міжнародна Асоціація працівників культури і мистецтва (МАРКИС) Тираспольська філія». Фонд «МАРКИС» містить 112 справ.

В Архівах ПМР також на вічному зберіганні є фільм, створений ІВЦ «Тріо» у 2002 році до 10-річчя асоціації – «Через культуру до миру і злагоди», і рецензія на нього.
Виставка забезпечена археографічним описом і охоплює період з 1987-го по 2023 рік.

Матеріали виставки розміщені 1 березня 2023 року на сайті Державної служби управління
документацією та архівами ПМР «Архіви Придністров’я» gsuda.gospmr.org.
Виставка експонуватиметься на головній сторінці сайту до наступного документального проекту 2023 року, а потім буде переміщена в рубрику «Проекти», вкладка «Віртуальна виставка».

Фото: gsuda.gospmr.org