Як ліцеїсти зиму проводжали

Масляниця – веселе, радісне й найулюбленіше з-поміж наших свят. У масляний тиждень усі –старий і малий – проводжають зиму й зустрічають весну. Не зрадили давньої народної традиції й у Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі (РУТЛ-К).


Дарма, що умови для проведення свята цього року склалися не найкращим чином. Респуб-ліканський центр гігієни та епідеміології 21 лютого повідомив, що ситуація з захворюваності верхніх дихальних шляхів у Придністров’ї оцінюється як небезпечна. У період з 13 по 19 лютого, тобто напередодні масляного тижня, було зареєстровано 4 376 випадків інфікування, зокрема 2 088 – серед дітей до 14 років. Складна обстановка була і в самому РУТЛ-К: 3 класи перебували на карантині, хворіла значна кількість учителів, у тому числі класні керівники. Контакти між класами були гранично обмежені.

Проте ліцеїсти готувалися до свята і чекали його з нетерпінням. Відтак адміністрація українського ліцею-комплексу ухвалила єдино правильне рішення: загальноліцейські заходи святкування Масляної відмінити, від традиційного ритуалу спалювання опудала Зими (щоб уникнути скупчення ліцеїстів) – відмовитися. Святкові події організувати тільки в класних колективах.

Таке компромісне рішення дозволило ліцеїстам відзначити улюблене свято хоч і у вузькому колі, та без незапланованих втрат, а також дізнатися багато нового про цей дивовижний народний звичай та його особливості.

Утім, один загальноліцейський захід усе ж таки відбувся – це створення кожним класом своєї стінної газети про Масляну. Малювали настінні шедеври всі порізно, а потім вивісили в довгому ліцейському коридорі. Розглядали й читали свої творіння ліцеїсти теж порізно – у своїх класах. Яких тільки назв для святкових листівок не вигадали: від простих – «Масляна», «З Масляною!», «Широка Масляна», «Масляні рецепти» до хитромудрих – «Іменини Весни», «Масляна йде – Весну під руку веде!» «Від язичництва до наших днів».

Багато цікавого дізналися в процесі підготовки: що означає та звідки бере початок цей звичай, які зображення є його символами та що вони уособлюють, як раніше святкували Масляну і як називаються дні масляного тижня. Було знайдено та переписано багато десятків рецептів млинців з найрізноманітнішими начинками.

У всіх учнівських колективах провели тематичні класні години на тему «Здрастуй, Масляна!», тематичні програми «Масляний календар», на уроках фізкультури – спортивні конкурси «Масляні забави», а також класні млинцеві дні «Ласунка» і «Масляні гуляння» – вікторини та конкурси в рамках свого класу. Окремі класні керівники проводили майстер-класи «Народна лялька Мартиничка» з виготовлення іграшки-мотанки. Ліцеїсти 7-го класу (вчитель Ольга Манталуца, класний керівник Ольга Шарапова) навіть відеоролик зняли, в якому були й українські національні костюми, й жартівливі вірші, й завзяті пісні, й веселі танці, тобто все про те, як вони Масницю святкували.

«Навіть у цих непростих умовах масляний тиждень ми провели, на мій погляд, гідно. Про думки, емоції та оцінки учнів, запитайте в них самі», – сказала, підбиваючи підсумки, заступник директора РУТЛ-К з виховної роботи Олена Юракова. Відповіді ліцеїстів не здивували.

«Свято Масляної – радісна подія, вона провісник справжньої весни. У далекі часи намагалися
викорінити «бісівські веселощі», але з того нічого не вийшло. Народ відстояв своє право веселитися в останні дні зими. І в нашому ліцеї відзначити Масницю нічого не завадило, навіть епідемія», – сказала Дарина Білак з 8-А класу.

«Було надзвичайно красиво, весело і радісно. Спасибі всім педагогам за свято. Вже чекаємо наступну Масляну!»,– зазначила Катерина Шеремет (6-А клас).

«У нашому класі на святі ми самі співали пісні про млинці та Масляну: «А сьогодні гай гуде, щира масляна іде». Та найголовніше було потім, адже нас чекали смачні рум’яні млинці. Всі залишилися дуже задоволені», – поділився враженням Тимур Медведєв з 7-А класу.

Що може бути більш правдивим і цінним, ніж оцінка наших вихованців?!


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.