Розвиток КАМ’ЯНЩИНИ: цифри та факти

Глави державних адміністрацій міст і районів Придністров’я відзвітували перед Президентом про виконану у 2022 році роботу. Завершальною в цій низці заходів стала доповідь про життєдіяльність Кам’янщини. Як повідомила прес-служба Глави держави, на селекторній нараді Володимир Бичков детально проаналізував підсумки року в усіх галузях народного господарства.  Спільно з керівниками органів державної влади, депутатами, що представляють у Верховній Раді інтереси мешканців району, та головою міськрайради були намічені подальші плани розвитку району.

ЕКОНОМІКА

Доповідач зазначив, що до місцевої казни з різних джерел надійшло 88,4 млн рублів, причому половину суми становлять власні прибутки. Частину забезпечили муніципальні підприємства. Наприклад, завершило рік із прибутком МУП «Гарант-Сервіс», яке випускає близько 30 найменувань слабогазованої солодкої та мінеральної води. На прилавках придністровських магазинів також можна побачити вироблені його працівниками настойки «Бренді» та «Лимонну», вино «Рислінг».

У 2022 році в Кам’янці було створено два нових виробництва. Відкрита філія ТОВ «Софтшуз». Цех оснащений сучасним технологічним устаткуванням для виготовлення взуття з натуральної сировини. Роботою забезпечені понад 20 осіб.

У Кам’янському лісництві запустили невелику лісопилку, де виготовлятимуть пиломатеріали й товари народного вжитку з власної сировини різних порід: дубу, липи, тополі. Потужність устаткування дає можливість обробляти два-три кубометри деревини в день. Тут планується працевлаштувати 5 осіб.

Глава району зазначив, що створення нових підрозділів не тільки позитивно впливає на ситуацію щодо зайнятості населення, а й забезпечить додаткові надходження коштів у бюджет. Також вирішується актуальна проблема імпортозаміщення, оскільки люди зможуть купувати місцеву продукцію – якісну і, що вельми важливо, дешевшу, ніж привезена з-за кордону.

Стабільно функціонує громадський транспорт. Чотири організації зайняті перевезенням пасажирів на трьох міжнародних, п’яти міжміських, одному міському та на десяти приміських маршрутах. У сім найбільш віддалених від райцентру сіл двічі на тиждень курсує пільговий транспорт.

За даними на 1 січня в районі зареєстровано 1 328 індивідуальних підприємців (ІП), що на 67 менше, ніж у попередньому році. Здебільшого це трудівники селянсько-фермерських господарств (СФГ). Ще третина ІП працюють за патентами. Торік малий бізнес поповнив місцевий бюджет на 1 млн рублів з гаком.

Вадим Красносельський, аналізуючи ситуацію в економіці Кам’янщини, відзначив, що необхідно приділяти підвищену увагу муніципальним підприємствам, а також надавати підтримку малому бізнесу, розширювати та підсилювати цей сектор.

АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС

Кам’янський АПК – це 16 юридичних осіб (зокрема широко відомий колгосп «Путь Леніна» та сільгоспкооператив «Подойма»), а також 320 СФГ.

Завдяки протекціоністській політиці держави, кількість СФГ постійно зростає. Минулого року їх було створено 26. Суттєвою підтримкою для них є пільгові кредити. Дев’ять таких господарств Кам’янщини завдяки цим коштам змогли направити на розвиток 990 000 рублів. Важливим аспектом є і державні дотації виробникам молока. Сума підтримки СФГ, зайнятих у молочному тваринництві, перевищила 81 000 рублів, а самі господарства реалізували Тираспольському молочному комбінату на 6 тонн сировини більше, ніж роком раніше.

У користування аграріїв передано 29,5 тис. га землі. Причому площа ріллі збільшилася на 650 га внаслідок розкорчовування старих садів. Землероби вирощують широкий спектр овочевих, зернових і технічних культур. На жаль, через несприятливі погодні умови, загальна врожайність у звітному періоді дещо знизилася. Проте валовий збір забезпечив продовольчу безпеку. Урожайність рапсу, вишні, винограду, попри жорстоку засуху, виявилася вищою, ніж у попередньому сільськогосподарському сезоні.

Володимир Бичков назвав проблемним у звітному році збут продукції. Було реалізовано 46,7 % зернових, 49 % технічних культур, 59 % вирощених у районі овочів. Ці показники вищі, ніж у 2021 році, але все ще недостатні. Керівник району розповів, що спільно з Міністерством економічного розвитку було вжито заходів для розв’язання проблем щодо логістики й оформлення документації. Нині господарства реалізують зернові й технічні культури, заробляють гроші, необхідні для подальшого розвитку та організації виробничого процесу.

Найбільшим підприємством АПК району є консервний завод. У 2022 році тут виробили близько 4,5 млн банок консервів. Попит на продукцію ККЗ є в ПМР і за кордоном. Тому зростають прибутки підприємства та податкові відрахування. Торік завод поповнив районний бюджет на 6,5 млн рублів.

Розповів В. Бичков і про інвестиції нового власника в модернізацію виробництва. За два роки в оновлення устаткування та інфраструктури підприємства вкладено близько 60 млн рублів.

Колектив ККЗ розпочав унікальний для республіки проект із закладки яблуневого саду. Він передбачає повну механізацію догляду за багатолітніми насадженнями та збору врожаю. Яблунями вже засаджено 315 га, закуплені саджанці ще для 300 га.

ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ

Володимир Бичков підкреслив, що з різних джерел в інфраструктуру району за рік вкладено майже 50 млн рублів. По лінії Фонду капвкладень (ФКВ) здійснені ремонт та упорядкування дев’яти об’єктів.

Чималий обсяг робіт виконаний у рамках різних муніципальних, інвестиційних, адресних програм. Городяни вже змогли оцінити два нові сквери, облаштовані в центрі міста. Практично завершене спорудження районної Дошки пошани. Нинішнього року планується розмістити на ній фотографії представників різних поколінь, які прославили своєю працею Кам’янщину.

Одна з найгостріших проблем – стан доріг. У держадміністрацію надходить чимало скарг з різних куточків району, але поступово вирішується і це питання, попри те, що воно вимагає великих фінансових вкладень. Минулого року асфальтували гравійно-щебеневі дороги в селах Янтарне та Окниця. Ремонтували жваві автотраси й тихі вулички, тротуари в місті та селах. На упорядковування шляхів сполучення та їх якісне утримання витратили 14,5 млн рублів.

Є позитивні зміни й у житлово-комунальному господарстві. Дві споруди, що довгі роки стояли порожніми, перебудовують під багатоквартирні будинки. Вже замінили дахи, триває ремонт фасадів, перепланування й оздоблення приміщень. Надійшла пропозиція включити в кооперативний проект іще одну таку будівлю. У приватному секторі введено в експлуатацію 10 нових будинків.

Виділені квартири трьом сиротам. Видано три пільгові кредити молоді для придбання житла. Це гарний фундамент для початку самостійного життя.

Здійснюються роботи з упорядковування комунальних мереж багатоповерхівок: у шести відремонтували водопостачання, в п’яти – каналізаційну систему, ще в одному будинку – налагоджено опалювальну мережу. У рамках інвестпрограм підприємства, що є постачальниками послуг, вклали в розвиток і утримання інфраструктури близько 6 млн рублів.

Вадим Красносельський зазначив, що в реалізації програм розвитку має бути активною не тільки держава, тут передбачається й муніципальна участь. Президент закликав усі структури, що відповідають за життєдіяльність району, до конструктивної взаємодії, спрямованої на вирішення загальних завдань.

ПРОСВІТА

Великий блок питань у звіті глави Кам’янщини був присвячений соціальній галузі. В. Бичков відзначив, що у 20 освітніх установах навчаються та виховуються майже 2 300 дітей. Щоб створити всі умови для їхнього гармонійного розвитку, щороку з місцевого бюджету виділяється більше половини всіх коштів. Питання оновлення матеріально-технічної бази вирішуються також коштами з позабюджетних джерел.

Проте основні роботи виконуються завдяки ФКВ. Торік, наприклад, сума вкладень перевищила 4,8 млн рублів. У Рашкові довели до ладу спортзал; у Катеринівці, крім цього, замінили ще й дах. У Кузьмині відновили всі вікна та двері, приступили до реконструкції тепломережі. В Окниці та Подоймі упорядкували двори освітніх комплексів.

«У Кам’янському центрі розвитку дитини капітально відремонтували харчоблок. Тепер він відповідає всім нормативам: є вентиляція, нове устаткування, приміщення мають сучасний вигляд, – зазначив Володимир Бичков. – Цього року плануємо приділити увагу харчоблокам у Хрустовій, Катеринівці, Подоймі, Кузьмині та інших сільських освітніх закладах. На черзі також ремонт Кам’янської СШ № 3, дитсадка в Красному Октябрі, спорткомплексу в Окниці та ще деяких установ соціальної спрямованості».

Одним із детально обговорюваних питань на нараді з Президентом були перспективи Кам’янського політехнічного технікуму. Вадим Красносельський наголосив, що з огляду на важливість цього навчального закладу для професійної підготовки місцевої молоді, прийнято рішення про його подальший розвиток. Це стосується розширення переліку робітничих спеціальностей, затребуваних на вітчизняному ринку праці, модернізації матеріально-технічної бази, створення комфортних умов для педагогів і студентів. Президент відзначив, що на ці потреби необхідно передбачити відповідне фінансування: на ремонт корпусів і спортивних об’єктів, на придбання устаткування, яке відповідатиме профілю підготовки фахівців.

ТУРИСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Одним із найважливіших чинників, які впливають на туристичну привабливість Кам’янщини, є діяльність і добра слава санаторію «Дністер». Минулий рік був успішним для оздоровниці, яка надала свої послуги понад 8 000 осіб. Попри неспокійну зовнішньополітичну ситуацію, відвідуваність санаторію наближається до колись найкращих показників. Завдяки цьому, зростають прибутки й забезпечується можливість інвестувати кошти в удосконалення матеріально-технічної бази. Продовжується будівництво нового корпусу, завдяки якому суттєво розшириться спектр медичних послуг.

За словами глави району, на Кам’янщині активно ведуться роботи з формування туристичного комплексу впродовж трьох років. За цей час освоєно близько 15 млн рублів. Незатребувана довгі роки будівля кам’янського інтернату нині переобладнана під готель, в якому охоче зупиняються туристи. Реконструюється з дотриманням історичних тенденцій найважливіший екскурсійний об’єкт – парк Вітгенштейна. Цього року планується заповнення водою його старовинних ставків, а ще – зведення двох фонтанів.

У Рашкові – одному з найпопулярніших у туристів сіл – здійснено консервацію та часткову реставрацію синагоги й Покровської церкви, упорядкувано могилу рабина Шабтая – місце паломництва хасидів. Повсюдно встановлюються туристичні покажчики, що інформують про різноманітні пам’ятки.

На завершення дискусії В. Красносельський підкреслив, що Кам’янщина цікава своєю історією та природою, переплетенням різних культур. Глава держави націлив керівництво району на подальший розвиток туристичної інфраструктури, створення відповідної матеріально-технічної бази, активізацію галузі розваг і відпочинку. Роботу кам’янської держадміністрації за підсумками 2022 року Глава держави визнав задовільною.

Олександра САПЕГА

Фото автора