Його приклад – іншим наука

Здоровий спосіб життя з року в рік залишається поміж найактуальніших тем. Щодня з цього приводу публікуються цілі списки різних рекомендацій. Та що може бути кращим за справжній приклад? Лікар-пульмонолог РКЛ Сергій Добровенко поділився з кореспондентом газети «Гомін» власною історією фізичного благополуччя.

У здоровому тілі – здоровий дух. Ця проста істина відома всім змалку. Втім, одного знання часом недостатньо. При такому високому рівні обізнаності в галузі медицини на сьогодні люди все ще продовжують щодня наражати своє здоров’я на безліч негативних факторів.

Найпоширеніші поміж них: недостатній сон, шкідливі звички (куріння, алкоголь, наркотики, токсикоманія), погане харчування (незбалансоване вживання їжі, переїдання), малорухливий спосіб життя, депресивний та стресовий стан.

Якщо уявити, що одного з цих факторів людина буде дотримуватися протягом тривалого часу або навіть усього життя, то не складно здогадатися про силу та глибину ушкоджень, завданих організму.

Наприклад, брак сну призводить до ослаблення імунітету та слабкого опору хворобам. Куріння завдає шкоди легеням, серцево-судинній системі, кровообігу та судинам загалом. Це, у свою чергу, може призвести до раку легень, хронічного бронхіту чи коронарної хвороби серця.

Тим не менш, саме вживання тютюну лідирує за поширеністю серед шкідливих звичок. Особлива небезпека криється ще й у тому, що куріння сьогодні намагаються подати споживачеві у привабливій сучасній обгортці.

Для того, щоб краще розібратися в цій темі та дізнатися про способи боротьби з цією згубною звичкою, ми зустрілися з лікарем-пульмонологом РКЛ Сергієм Добровенком. Насамперед він зазначив, що електронні сигарети (вейп) часто містять у собі нікотин, гліцерин, ароматизовані компоненти, канцерогенні речовини, що можуть провокувати утворення злоякісних пухлин.

Через те, що це досить нове віяння, суспільству ще не до кінця відома сила його згубного впливу на здоров’я людини. Відсутність гучних історій хвороб у популярних молодіжних пабліках та поширена приваблива реклама дає багатьом молодим та дорослим послідовникам відчуття «безпечного куріння». Хоча ці два слова ніяк не можуть стояти поруч в одному ряду.

Сергій Іванович наполегливо рекомендує молоді дбати про своє здоров’я заздалегідь – змолоду – і не йти на поводу у виробників отруйного зілля. Лікар-пульмонолог на власному досвіді знає, що таке куріння, як складно кинути цю погану звичку і найголовніше, що можна здобути, якщо все ж таки зважитися від неї відмовитися.

У житті склалося так, що курити він почав ще в молодших класах. За його словами, такою була ситуація в Потьомкінському селі, де він народився. Час минав, змінювалося його місце проживання, а дещо залишалося незмінним. Сергій виріс і вступив до медичного інституту. Одночасно «зросла» і його шкідлива звичка. Він викурював по 4 пачки цигарок на день.

Його не зупиняло те, що це було дорого, що для цього треба було далеко їздити до спеціального магазину. У молодого чоловіка тоді навіть виникла думка влаштуватися на тютюновий комбінат, щоб цього «задоволення» було вдосталь.

Коли ж усе це досягло чималих масштабів, Сергій Іванович, подібно до Марка Твена, казав: «Кинути курити легко. Я сам кидав разів сто». Його власні 40 спроб це зробити закінчувалися невдачею. Однак були й проблиски. Одного разу йому вдалося не курити близько трьох років, поки хлопці не спровокували його зробити це знову.

Думка про те, що кинути палити можна миттєво, – ілюзія та неправильний підхід. Протягом двох років він поступово зменшував обсяги вживання тютюну, готувався морально і зміг, нарешті, відмовитися від своєї шкідливої звички. Сергій Іванович не палить уже протягом 12-13 років.

Здавалося б, найголовніше для здоров’я вже зроблено: фактор ризику виключений. Та це далеко не все… Одного разу, під час прогулянки з сином берегом Дністра, лікар виявив, що його тіло ослабло. Він швидко змерзає, його організм не здатний зберігати тепло.

Так йому довелося поставити перед собою амбітну мету: щодня ходити на річку і пірнати. Слід зазначити, що подібні заходи слід розпочинати строго влітку. Важливо поступово знижувати температуру води, в яку ви заходите, бо непідготовлений організм шокуватиметься різким перепадом, може навіть схопити судома.

Відвідуючи пляж практично щодня, лікар-пульмонолог навчився всім секретам правильного моржування на практиці, нині він має багато добрих приятелів поміж таких самих прихильників здорового способу життя.

Їхнє місце зустрічі – міський пляж неподалік рятувальної вежі, а час – приблизно 6-та ранку. За його словами, це не просто захоплення, це спосіб прожити життя правильно з погляду благополуччя свого організму.

Гартування культивують абсолютно різні люди. Це і лікарі-пульмонологи, стоматологи, рибалки, пенсіонери, чоловіки та жінки. Такі зустрічі на березі Дністра сприятливо впливають на роботу судин, допомагають відновлюватися легеням після тяжких хвороб та дарують приємне спілкування зранку.

Турбота про стан свого тіла – справа кожного з нас. Виходячи з того, як багато ми зможемо для себе зробити, залежить якість і тривалість нашого життя.

Не варто заспокоювати нерви курінням сигарет або виходити на перекури за компанію. Натомість краще замислитися над тим, як знизити рівень стресу і здобути незалежність від згубних впливів як суспільства, так і тютюну.

Марина СОВА

Фото автора