Туристичні послуги та їх реалізація

У Тирасполі відбувся тренінг з просування туристичних послуг у соціальних мережах. Важливим елементом інфраструктури є туристичні інформаційні центри, через які не тільки іноземні гості, а й місцеві мають можливість більше дізнатися про екскурсійні напрямки, харчування, розміщення, правила перебування та інші деталі.

Завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу (ЄС) в рамках Програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри», що впроваджується ПРООН, єдиний на лівому березі Дністра Туристичний інформаційний центр (ТІЦ) збільшить свій потенціал щодо створення високоефективної системи обслуговування.

За 10 місяців роботи в Тирасполі ТІЦ зустрів понад 920 туристів і гостей міста, які отримали безкоштовні консультації російською та англійською мовами про туристичні об’єкти на обох берегах Дністра.

У рамках семінару «Туризм просування і маркетинг» представникам турфірм, готельного та ресторанного бізнесу розповіли про те, які методи варто використовувати для підвищення упізнаваності свого бренду, залучення закордонних клієнтів, виходу на нові ринки. Експертом заходу виступив Антон Пахотін, який спеціалізується на розробці творчих і ефективних кампаній з просування товарів та послуг в Інтернеті, аудиті та консалтингу молдавських брендів. За словами Антона Пахотіна, можна розвинути цікаву тему на туристичному форумі, замовити статті відомим блогерам, закликати користувачів мережі Інтернет до дискусії, згадуючи про свою компанію та послуги. Дуже важливо розміщувати рекламу в таких соціальних мережах як Facebook, Вконтакте, Instagram, а також не варто забувати про Telegram, який набуває популярності не тільки серед молоді, а й старшої вікової категорії.

У рамках проекту заплановані заходи ТІЦ Тирасполя та Кишинева, спільно з туристичними агенціями двох берегів Дністра, спрямовані на підвищення кваліфікації та обізнаності про визначні пам’ятки Придністров’я. Проект також передбачає розробку софт додатку (додаток для телефонів), який включатиме пам’ятні місця сільських і міських населених пунктів обох берегів Дністра. Консультант тираспольського ТІЦ Наталя Філімонова вважає, що обов’язково потрібно розробляти такий додаток з упровадженням використання декількох мов, це стане більш комфортабельним і продуктивним для перебування туристів у Тирасполі.

«Така плідна робота дозволить підвищити кваліфікацію та інформованість про туристичні визначні пам’ятки Придністров’я. Одним із найцікавіших місць для туристів є Бендерська фортеця, тому потрібно розвивати сервіс послуг, що надаються безпосередньо на території цієї культурно-історичної пам’ятки», – зазначив менеджер із проектів та програм делегації Європейського союзу в Молдові Фабіен Шаффер. За його словами, річка Дністер також може стати одним з найпопулярніших туристичних маршрутів, особливо для тих, хто захоплюється екстремальним спортом.

У світовому суспільстві за Придністров’ям закріпився ярлик «осколок Радянського Союзу», і на думку менеджера, саме це привертає іноземців, тому що їх цікавить пострадянський колорит. «Це ще одна родзинка Придністров’я» – запевняє Фабіен Шаффер.

Уже наступного року ЄС планує розглянути можливість реконструкції Бендерської фортеці з точки зору історичної спадщини. Остаточне рішення буде прийнято вже у вересні 2019 року. За словами радника Президента ПМР Павла Прокудіна, робота в цьому напрямку вже ведеться. «Бендерська фортеця повинна стати впізнаваною по всій Європі. Цього року там планується провести масштабні заходи, на яких будуть присутні близько п’ятнадцяти тисяч чоловік – придністровців і гостей із-за кордону», – пояснив Павло Прокудін.

Проект «Нарощування потенціалу для створення високоефективної системи обслуговування в ТІЦ» реалізується в рамках програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри», яка фінансується ЄС впроваджуваної ПРООН. Програма сприяє зміцненню довіри між жителями обох берегів Дністра шляхом залучення до спільних проектів представників громадянського суспільства, ділового середовища і місцевих лідерів.

Анастасія   КАЛІОН.