Перемоги слободзейського борця

Наприкінці лютого в Бельцях відбувся чемпіонат Молдавії з самбо серед кадетів.

У змаганнях взяли участь понад 200 спортсменів з міст і районів Молдови та Придністров’я. Слободзейську ДЮСШ № 1 представили Владислав Шумейко та Ілля Чебану.

Вихованець тренера-викладача з дзюдо та самбо Андріана Кричмаря Владислав Шумейко завоював перше місце у своїй ваговій та віковій категорії. Надалі юнак змагатиметься на чемпіонаті Європи.

Владислав упродовж майже семи років велику частину свого часу присвятив тренуванням з дзюдо та самбо. Він є неодноразовим чемпіоном і призером Молдови, а також низки міжнародних змагань. У 2022 році борець посів ІІ місце у відкритому балканському турнірі з самбо серед кадетів, де брало участь понад 200 самбістів із 7 країн світу.

За словами Владислава, основна ідея цього виду боротьби – повага до супротивника та самовладання. «Саме цьому навчають у секціях насамперед. Завдяки своїй філософії, самбо вирізняється високою безпекою для юних спортсменів. Самбо для дітей, як вид спорту, насправді може дати не тільки фізичну підготовку, а й виховати характер. Самбісти відрізняються завзятістю, силою волі, спокоєм та впевненістю в собі. Всі ці риси стануть у пригоді дитині не тільки в секції, а й у повсякденному житті», – сказав придністровський спортсмен.

Владислав упевнений: якщо підлітку подобаються єдиноборства і він має відповідні силові дані, то він може спробувати себе у самбо. Як мінімум, у процесі занять початківець навчиться тактиці, філософії боротьби й буде розвинений фізично, тому що на тренуваннях задіяні всі групи м’язів.

Олександр ЗАЙЧУК

Фото з сайту держадміністрації м. Слободзея