А нумо, парубки!

Військово-спортивний конкурс із такою назвою давно став традиційним у Кам’янському політехнічному технікумі (КПТ).


«Щороку напередодні Дня захисника Вітчизни на старт в естафетах, які поєднують військово-прикладні види спорту з інтелектуальними та жартівливими завданнями, виходять студенти різних спеціальностей і різного віку. Виключенням був тільки час, коли в нашій республіці діяли карантинні обмеження. Нині педагогічний колектив знов підготував змагання для допризовників. Мета заходу – допомогти юнакам зрозуміти, що любов до Батьківщини має бути не тільки проголошена на словах, а реалізуватися на ділі», – розповів керівник початкової військової підготовки КПТ Валерій Мотинга.

Патріотичне виховання в технікумі організоване на високому рівні. Тільки в лютому тут провели різні за тематикою та формою заходи, покликані зберегти спадкоємність поколінь, прищепити молоді пошану до рідного краю та відповідальність за його долю. У День пам’яті Героя Радянського Союзу Івана Солтиса, з ім’ям якого розвивається навчальний заклад, старшокурсники познайомили новачків з життям, фронтовим шляхом і подвигом солдата Великої Вітчизняної. Різнопланові акції були проведені на честь Дня пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів. Найяскравіші враження залишили зустрічі з земляками, що служили в Афганістані, Єгипті, Югославії, Чечні, Нагірному Карабаху та інших «гарячих» точках планети.

Старанно готувалися студенти й до конкурсу «А нумо, парубки!». У нинішньому році на старт вийшли команди майбутніх техніків. Це одна з найпопулярніших професій КПТ. На неї завжди великий набір, адже кожен хлопець мріє про власний автомобіль, про те, щоб професійно ним керувати, вміти грамотно обслуговувати й ремонтувати. В армії ці навички теж згодяться.

Продемонструвати рівень своєї підготовки до служби та згуртованість, ерудицію й увагу, інші важливі для майбутнього солдата риси студенти змогли в різних конкурсах, починаючи від парадного виходу на загальнокомандне шикування. Чітко й злагоджено представивши назви та девізи, перейшли до естафет. Транспортували поранених, споряджали патронами магазини автоматів… Усе це не без гумору, який допомагає знайти вихід зі скрутних ситуацій.

Компетентне журі, до складу якого увійшли представники районного військкомату, захисники Придністров’я та воїни-інтернаціоналісти, оцінювало не тільки швидкість, а ще й якість виконання завдань. Тому другокурсників, які першими розібрали та зібрали автомат, оштрафували за порушення правил. А третьому курсу допоміг досвід, напрацьований на парах із початкової військової підготовки. Під час оформлення топографічної карти згодилися знання з географії та історії ПМР. У конкурсі капітанів став у нагоді життєвий досвід: у протигазах потрібно було почистити картоплю швидко та акуратно. Володимир Харитонов навчився смачно готувати цей коренеплід різними способами: смажити, варити, тушкувати та запікати. Тому і з завданням упорався краще за всіх.

Другокурсники відзначилися в конкурсах, які вимагають гарної фізичної підготовки. Олег Шпак і Микита Мотрук, які дружать зі шкільної парти, розповіли, що заняття фізкультурою в Кам’янському політехнічному завжди проходять цікаво та з користю. У позаурочний час хлопці відвідують секцію з волейболу. У складі технікумівської збірної недавно обіграли команди з Рибниці та Дубоссар і стали переможцями зональних змагань. Юнаки впевнені, що регулярні заняття спортом – запорука здорового, активного життя.

Багато часу проводять на спортмайданчиках і першокурсники. Вони на рівних конкурували зі старшими товаришами до останнього конкурсу. Командна згуртованість допомогла їм під час перетягування канату і вивела в лідери змагань.

Голова Кам’янського відділення Союзу захисників Придністров’я Василь Негруца вручив грамоти всім, хто відзначився в різних номінаціях і у грі в цілому. «Сьогодні немає тих, хто програв – усі одержали перемогу. Кожен учасник показав такі важливі риси, як відповідальність і цілеспрямованість, уміння дружити й підставляти плече у скрутну хвилину.

Ми раді, що молоде покоління має активну громадянську позицію, систематично займається спортом і позитивно ставиться до служби в армії. Упевнені, що почуття патріотизму, товариства, відповідальності допоможуть вам у майбутньому з честю виконати місію щодо захисту Батьківщини та свого народу», – висловив консолідовану думку членів журі В. Негруца.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.