Жіночі фантазії

Що необхідно творчій людині для того, щоб створити шедевр? Кольорові олівці, пензлики, гуаш, акварель – таке приладдя обрала для себе талановита художниця з Тирасполя Майя Гораш. Минулого тижня в столиці, а саме в меморіальному будинку-музеї академіка М. Д. Зелінського, відбулося відкриття її другої персональної виставки з промовистою назвою «Фантазії».

Як зазначає авторка, експозиція її картин присвячена чудовому весняному святу – Восьмому березня, Дню жінок. Майя поєднує у своїх роботах різні техніки та прилади для малювання. На виставці можна побачити і графіку, і малюнки, виконані аквареллю, і картини, написані олією. Також тут є роботи зовсім різні за настроєм: яскраві та життєрадісні картини перекликаються з сірими та сумними, але від цього не менше прекрасними. Таке різноманіття використаних засобів малювання дозволяє розкрити характер авторки, показати її глибокий та різнобарвний внутрішній світ, а також змушує поміркувати, що саме хотіла донести художниця до глядача.

«Тут представлені роботи на тему моїх вражень від прочитаних книг, нашого міста та просто фантазії, породжені моєю уявою. Є роботи декоративно-прикладного мистецтва, – розповідає Майя Гораш. – Поступово накопичилася така кількість робіт, яку захотілося все-таки показати широкому колу людей. Цією виставкою мені хотілося б занурити їх у таємничу казку та привнести в наше буденне життя щось чудове, радісне».

Серед великої кількості картин до експозиції увійшов і блок робіт, поєднаних окремою темою – календарем. Тут Майя Гораш відобразила своє уособлення, бачення й розуміння місяців року. Варто зазначити, що хоча серію й об’єднує загальна тема, кожна картина має свій зміст і привертає до себе увагу глядача. Авторка експозиції сміливо використала в цих роботах поєднання геометричних фігур із зображенням природи та дрібних додаткових, але також важливих деталей. Цей незвичайний прийом та старанно вимальовані елементи картини притягують погляди відвідувачів виставки до кожного полотна на декілька хвилин: хочеться розгледіти все, не оминути жодного фрагмента картини.

Вітаючи художницю з відкриттям другої персональної виставки, завідувач кафедри архітектури Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка Марія Барабаш підкреслила: «Завдяки цій виставці ми бачимо, що фантазія автора невичерпна, настільки глибоко та проникливо осягнуто стан природи, висвітлено головні риси характерів героїв літератури й навіть якісь атмосферні речі. Створення таких робіт – це фундаментальна праця, в якій використано велику кількість матеріалів».

Всього в експозиції представлено близько 40 графічних і живописних робіт, а також експонатів декоративно-прикладної творчості. Картини створювалися протягом восьми років і стали своєрідним творчим підсумком цього періоду життя художниці.

Період експонування виставки Майї Гораш «Фантазія» у виставковій залі Меморіального будинку-музею академіка М. Д.Зелінського триватиме протягом місяця. Відвідати експозицію можна за графіком роботи музею: з понеділка до п’ятниці з 8:30 до 17:00, а в суботу та неділю – з 9:30 до 18:00.

Марія ЛУНІНА.