День захисника Вітчизни – всенародне свято

У республіці 23 лютого відбулися пам’ятні заходи, присвячені вшануванню захисників, які в різні часи стояли на варті миру та безпеки Придністров’я.


До урочистої церемонії покладання квітів на столичному Меморіалі Слави залучилися: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, глава державної адміністрації міст Тирасполя та Дністровська Олег Довгопол, перший Президент Ігор Смирнов, захисники республіки, жителі та гості столиці.

Пам’ять загиблих захисників вшанували хвилиною мовчання. Від імені всього придністровського народу Вадим Красносельський опустив вінок до Вічного вогню. Розсип квітів вдячні громадяни залишили на меморіальних мармурових плитах та постаментах пам’ятників.

Глава держави наголосив на значущості збереження миру та пам’яті про тих, хто його відстоював. «Роль радянського солдата, Червоної Армії – надзвичайно велика і неминуща. Це вже, звичайно, наша історія. Проте сьогодні в Придністров’ї День захисника Вітчизни, це теж наше свято, день Збройних сил.

Сьогодні наші воїни стоять на захисті Придністровської Молдавської Республіки. Без Збройних сил неможливо уявити Придністров’я, а без Придністров’я неможливо уявити права, свободи та життя придністровців. Усе це причинно-наслідкові зв’язки, тому ті захисники Вітчизни, які сьогодні захищають нашу Батьківщину, захищають наші свободи, наші права, право жити на цій землі та розмовляти своєю рідною мовою. Отже, я щиро вітаю всіх із Днем захисника Вітчизни, бажаю гарної служби та миру, миру Придністров’ю».

Один із засновників республіки Володимир Риляков зауважив, що День захисника Вітчизни є пам’ятною датою для наших дідів, батьків, які, кожен свого часу, ставали на захист Батьківщини. «Для кожного чоловіка цей день є важливою датою. Відзначаючи свято справжніх чоловіків, ми віддаємо шану тим, хто мужньо захищав рідну землю від ворога, а в мирний час продовжує нести нелегку та відповідальну службу.

Ми адресуємо слова привітання нашим юнакам, у генах яких живуть лицарська доблесть, військова відвага та почуття обов’язку. Вони – наші захисники в широкому розумінні цього слова! Кожного разу на цьому священному місці я згадую всіх наших героїв. У тому числі й тих, хто захистив ПМР у 1992 році під час збройної агресії з боку Республіки Молдова. На жаль, їх нема поруч з нами. Придністровці завжди з вдячністю пам’ятатимуть їхню любов до свого краю, сміливість і героїзм, з якими вони захищали його», – сказав Володимир Маркович.

Пам’ятні заходи відбулися і в інших містах республіки. У Бендерах мешканці зібралися біля Вічного вогню на площі Героїв. Тут на мармурових плитах висічені імена трьох тисяч радянських воїнів, які загинули під час захисту нашого краю в роки Великої Вітчизняної війни. Хвилиною мовчання бендерчани вшанували пам’ять тих, хто ціною життя зберіг свободу та незалежність Батьківщини.

У Рибниці на Меморіальному комплексі відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятників і могил героїв, які в різний час захищали придністровську землю або загинули на полях битв далеко від рідного краю.

У Дубоссарах квіти покладали на Меморіалі Воїнської Слави. У церемонії взяли участь глава держадміністрації Руслан Чабан, його перший заступник Євген Дабіжа, ветеран Великої Вітчизняної війни Володимир Зайчук, голова Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил Віктор Багнибов.

У Кам’янці з нагоди свята урочисті збори провели напередодні в районному Будинку культури. Свої щирі привітання нинішнім захисникам Вітчизни адресували глава міста та району Володимир Бичков, військовий комісар Роман Васильєв та член президії громадської організації «Комітет жінок Кам’янського району» Алла Верлан.

У Григоріополі місцеві жителі прийшли на Меморіал «Скорботна мати», щоб покласти квіти до пам’ятного знаку загиблим григоріопольчанам у роки Великої Вітчизняної війни, до могили захисників Придністров’я та пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото: president.gospmr.org