Уряд – про головне

Про енергозбереження та раціональне споживання енергоресурсів, а також низку інших питань розглянули урядовці на черговому, 22 лютого, засіданні вищого виконавчого органу влади.


Заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, виступаючи з доповіддю перед учасниками наради, пояснив, що збільшення використання енергії з відновлюваних джерел спільно з застосуванням енергоощадних технологій є важливою складовою комплексу заходів щодо зменшення викидів парникових газів та захисту навколишнього середовища.

Що таке «відновлювана енергія»? Це енергія, одержана з природних джерел, які поповнюються зі швидкістю, що перевищує швидкість споживання. Прикладами таких джерел, які постійно поповнюються, є сонячне світло і вітер. Відновлювані джерела можуть забезпечити величезну кількість енергії та оточують нас всюди.

Для нашої республіки це важливо, оскільки використання такої енергії дозволяє вийти з залежності від енергоресурсів, що видобуваються, а це є значним кроком до зміцнення економіки та енергетичної безпеки країни. Метою законопроекту став розвиток таких видів генерації енергії, як використання сонячних батарей, енергії вітру та біотехнологій.

Уряд запропонував до чинного закону «Про електроенергетику» додати новий розділ «Виробництво електричної енергії з використанням відновлюваних джерел». Слід зазначити, що будівництво та експлуатація установок, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел, визнається інноваційною діяльністю. Це означає, що для власників таких об’єктів передбачені податкові пільги.

Голова Уряду Олександр Розенберг висловив з цього приводу свою думку: «Ми повинні мати можливість застосовувати всі види енергії, які можна використовувати для здешевлення її собівартості, або для розширення можливості створення енергоємних підприємств за допомогою інноваційних методів в електроенергетиці».

Спілка промисловців, аграріїв та підприємців підтримала ініціативу Уряду.
Про нововведення для індивідуальних підприємців. Учасникам засідання представили низку ініціатив, що регулюють діяльність індивідуальних підприємців (ІП), які застосовують спрощену систему оподаткування. Одностайним рішенням членів Уряду внесені зміни до Постанови «Про застосування контрольно-касових апаратів на території ПМР». Вони передбачають зміну порядку застосування онлайн-кас індивідуальними підприємцями, які працюють за «спрощенкою».

У нині діючому положенні існує вимога відображати на чеках прізвище, ім’я, по батькові ІП, повне або скорочене найменування юридичної особи, а також посаду та ПІБ того, хто обслуговував клієнта, тощо. Тобто, якщо товар чи послуга реалізується залученою особою, то в чеку необхідно вказати відомості про ІП і його співробітника. Директор Державної податкової служби пояснив присутнім, що на практиці це створює певні складнощі у випадках, коли в одній торговій точці одночасно обслуговують кількох покупців – сам ІП та найнята ним особа.

Крім того, обов’язок щодо сплачування податку з виручки, яку фіксує онлайн-каса, покладається виключно на індивідуального підприємця, а не на осіб, яких він залучає. Це означає, що в касовому чеку достатньо буде вказувати прізвище, ім’я, по батькові ІП, щоб ідентифікувати відповідного платника податків.
Віднині посада та прізвище особи, яка здійснила розрахунок із покупцем або клієнтом, не є обов’язковими реквізитами. Варто зазначити, що зміни поширюються на правовідносини, що виникли з 1 січня 2023 року.

Урядовці пропонують запровадження цих змін, сподіваючись на підвищення дисципліни ІП щодо виконання вимог чинного законодавства, уточнюють механізми використання розрахункових рахунків. Увесь пакет пропозицій найближчим часом надійде на вивчення до Верховної Ради.


Iрина МАСЛОВА.