Ефективна робота законодавців

Народні депутати в рамках пленарних засідань продовжують розглядати та ухвалювати законопроекти, спрямовані на покращення ситуації в різних галузях республіки.


На пленарному засіданні 22 лютого, члени вищого законодавчого органу розглянули ініціативу Прокурора ПМР Анатолія Гурецького, яка передбачає внесення доповнень до Закону ПМР «Про право громадян ПМР на свободу пересування, вибір місця перебування та проживання в межах ПМР». Документ покликаний урегулювати процедуру реєстрації неповнолітніх громадян у разі невиконання відповідного обов’язку їхніми законними представниками. Законодавці одностайно підтримали проект і ухвалили його у другому читанні.

Відтепер батьки, опікуни та усиновителі після отримання свідоцтва про народження чи інших документів, що підтверджують опіку чи усиновлення, зобов’язані у 60-денний термін подати заяву та зареєструвати неповнолітню дитину за місцем перебування чи проживання. У разі, якщо батьки чи усиновителі не зроблять цього, зареєструвати дитину за місцем проживання її законного представника мають право органи реєстрації та обліку. Для дітей, які перебувають під опікою, на пропозицію Комітету з законодавства, зберігається повідомлений характер реєстрації.

В остаточному читанні депутати ухвалили пакет законопроектів Уряду, які стосуються оформлення придністровцями договорів з організаціями житлово-комунального господарства. Нині договори на надання комунальних послуг стануть публічними, їх можна буде укладати в усній формі шляхом вчинення конклюдентних дій. Це означає, що договір вважатиметься укладеним, як тільки споживача підключать до приєднаної мережі або з першої оплати. Ознайомитися з текстом публічного договору можна на сайті або на інформаційному стенді у постачальника послуги. Плату за послуги, укладені в усній формі, стягуватимуть за лічильником або за нормативами, встановленими чинним законодавством.

За словами голови Комітету з питань регіональної політики, місцевого самоврядування та ЖКГ Антона Онуфрієнка, публічний договір не передбачає необхідності підписувати його в паперовому вигляді. «Законопроект знімає надмірне адміністрування цих питань. При цьому громадяни, які все ж таки хочуть зафіксувати свої правовідносини з постачальником комунальних послуг письмово, можуть це зробити», – зазначив депутат.

На пленарному засіданні 1 березня члени вищого законодавчого органу також розглянули та ухвалили низку важливих законодавчих ініціатив.
Наприклад, віднині стане справедливим механізм надання податкового вирахування молодим фахівцям. Право одержувати податкове вирахування у розмірі 70 РР МЗП протягом трьох років матимуть як випускники-бакалаври, так і випускники-магістри за умови, що раніше воно їм не надавалося. Відповідні зміни внесуть до Закону ПМР «Про прибутковий податок з фізичних осіб».

Ще влітку минулого року проблему недосконалості механізму надання податкового відрахування молодим спеціалістам обговорювали депутати Молодіжного парламенту. Деякі депутати, спираючись на власний досвід, звернули увагу на те, що право на податкове вирахування протягом трьох років у випускників вишу виникає одразу після закінчення бакалавріату. Однак студенти, які не працевлаштувалися одразу і вирішили продовжити навчання в магістратурі, здобувши диплом магістра, стикалися з труднощами. З’ясовувалося, що одержувати податкове вирахування вони зможуть лише протягом одного року замість трьох. Щоб усунути несправедливість у чинному законодавстві, депутати Молодіжного парламенту звернулися до Верховної Ради. Депутати Руслан Гареєв, Антон Онуфрієнко та Борис Герман підтримали молодих парламентаріїв і внесли на розгляд законодавців відповідний законопроект, який у листопаді депутатський корпус ухвалив у першому читанні.
Під час підготовки законопроекту до другого читання профільний комітет розробив низку поправок з метою врегулювання всіх спірних моментів. У поправках пропонується прирівняти до молодих спеціалістів випускників медичного факультету Придністровського держуніверситету, які після закінчення навчання влаштувалися не лікарями, а молодшим медичним персоналом.

Встановили поправки та граничний вік молодих фахівців. Таким вважатиметься випускник вишу, коледжу або технікуму до 35 років (включно), який вперше здобув освіту та працює за освоєною спеціальністю протягом перших трьох років.

У законі також зафіксували момент виникнення у молодих спеціалістів права на податкове відрахування. Таке право у випускників вишів, технікумів та коледжів виникне після офіційного працевлаштування за спеціальністю. Причому за умови, що знайдуть роботу протягом року після закінчення навчання. Якщо після закінчення навчання випускника призвали на військову службу, він зберігає своє право на трирічне податкове відрахування. Проте працевлаштуватися він має протягом року після закінчення служби. Якщо ж випускник почав працювати за фахом ще під час навчання, то право на податкове вирахування у нього виникне одразу після отри-
мання диплому.

На рівні закону спрощується процедура оформлення пенсії щодо втрати годувальника. Доводити факт утримання, зокрема в судовому порядку, не потрібно. Повнолітнім дітям, батьки яких померли, потрібно буде лише звернутися до Центру соціального страхування та подати необхідні документи. Депутати Верховної Ради підтримали законопроекти Прокурора ПМР у другому остаточному читанні з урахуванням поправок Комітету з соціальної політики.

Нові норми набудуть чинності після офіційного опублікування та поширять свою дію на студентів-очників віком до 23 років та без обмеження у віці на повнолітніх дітей, які стали інвалідами до 18 років. До внесення змін до законодавства спрощена процедура оформлення пенсії щодо втрати годувальника діяла лише для неповнолітніх дітей.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.