Акція милосердя

«Ти ж користуєшся Інтернет-банком? – запитала приятелька. – Допоможи мені відправити платіж».

 Її пальці моторно пробігли по меню – і на екрані смартфону з’явилося повідомлення: «Терміново потрібна допомога…» Під ним – відгуки членів групи, номери рахунків для пожертвувань. Так я дізналася про біду в сім’ї Лукащуків. Важко захворіла Майя – любляча дружина і мати, дбайлива хазяйка, для якої домоводство стало професією.

Ні, вона не домогосподарка. Майя Валеріївна закінчила Придністровський державний університет за фахом «Професійне навчання» і, набувши кваліфікації інженера-педагога, з 2001 року працює в школі села Хрустова вчителем технології. Спеціальність вона вибрала до душі, тому на кожному занятті в класі панує щира зацікавленість. Багато учнів настільки захопилися різними видами рукоділля, що охоче відвідують гурток декоративно-прикладної творчості, організований подружжям Лукащуків. Кілька років тому їх витончені вироби з дерева, прикрашені витіюватим різьбленням, удостоїлися вищої оцінки фахівців Державної служби з питань культури та історичної спадщини: колектив юних майстрів здобув звання «зразковий». Відтоді гуртківці побували з виставками робіт у різних куточках нашої республіки, стали призерами конкурсів і лауреатами фестивалів. А Майя та Геннадій Лукащуки продовжували свою копітку працю, допомагаючи хрустовським підліткам освоїти цікаве ремесло, розкрити й розвинути художні здібності, зберігаючи народні промисли, передаючи їх секрети новому поколінню…

Звістка про те, що Майя бореться з серйозною хворобою, спочатку ходила від хати до хати. Родичі та друзі терміново зібрали гроші, необхідні для проведення складної операції на головному мозку. За оцінками фахівців, вона пройшла успішно. І тепер Майї потрібна променева терапія. Найближче місто, де можна отримати таке лікування, – Київ.

На заклик про допомогу, що промайнув просторами Інтернету та був підхоплений місцевими засобами масової інформації, відгукнулося чимало людей. У школах Кам’янщини вчителі збирали гроші на лікування колеги. У Хрустовій провели добродійний концерт на користь шанованої односельчанки, яка присвятила себе навчанню та вихованню молодого покоління.

Не залишилися осторонь від акції милосердя і культосвітпрацівники району. У 70 трудових колективів доставили вони конверти з красномовним логотипом: серцем на долоні. У них розмістили інформаційні матеріали про ситуацію в сім’ї Лукащуків і про рахунки, на які можна переказати кошти, щоб допомогти оплатити дороге лікування. А ще – запрошення на добродійний концерт, який став наступним етапом цієї акції милосердя. Один із талановитих колективів району – народний ансамбль «Ретро» – подарував кам’янчанам і гостям нашого міста незабутню зустріч із кращими естрадними творами ХХ століття. Романси змінювалися джазовими замальовками, молдавські мотиви чергувалися з українськими. Глядачі були зачаровані дзвінкими голосами солістів і витонченим смаком художнього керівника естрадно-вокального ансамблю – заслуженого працівника культури ПМР Андрія Мєшкова.

Нікого не залишила байдужим і розповідь керівника МУ «Управління культури Кам’янського району» Віталія Лозовського про талановиту сім’ю Лукащуків, про те, як, об’єднавшись, вона долає послані долею випробування. До прозорої урни один за одним підходили глядачі. За одну годину концертної програми було зібрано понад 8 000 рублів допомоги.

Втім, це лише частина того, що надходить від щиросердних людей. Багато з них переказують гроші на рахунки, відкриті на ім’я чоловіка Майї – Геннадія Івановича Лукащука. Для наших читачів, які знають цю сім’ю, прагнуть підтримати її фінансово, публікуємо реквізити рахунків.

У ЗАТ «Приднестровский Сбербанк»:

 №2226420000007647 – руб. ПМР;
№2226428400002399 – долар США;
№2226429780000368 – євро.
У ЗАТ «Агропромбанк»:
№ 2226060000060653 – руб. ПМР;
№ 2226068400020228 – долар США;
№ 2226069780005003 – євро;
карта Радуга № 9104 0132 9651 1305.

Ніна   ПАНАЇДА.