Козацькому роду нема переводу

В історії Придністров’я козацькій культурі належить особливе місце. Старожили краю продовжують зберігати та передавати її традиції та звичаї молодим – юнакам і дівчатам.
Справжнє свято для серця – бачити, як козачата беруть активну участь у заходах, присвячених розвитку цього етносу в нашій республіці.


Колоритне свято влаштували з нагоди 30-річчя від дня утворення Окремого резервного прикордонного козацького полку Міністерства державної безпеки ПМР у Бендерській фортеці. За словами отамана Чорноморського козацького війська генерал-майора Ігоря Небейголови, вони давно чекали слушного приводу, щоб організувати на теренах Придністров’я перший кінноспортивний виступ у військово-ужитковому вигляді – «Джигітівку».

Військово-патріотичне виховання молодих придністровців закладається саме на таких розважальних заходах. Тому гостями на торжествах були запрошені школярі загальноосвітніх шкіл, Тираспольського Суворовського училища та багатьох інших навчальних закладів.

На території фортеці розмістили велику виставку, присвячену «Історії Чорноморського козацтва». До неї включили найцікавіші експонати: бойову зброю різних історичних періодів, яку можна було потримати в руках, верхній одяг козаків, артефакти.

Знайомили підлітків із цими експонатами як козаки, так і добровольці молодіжного руху «Спадкоємці Перемоги». Вони вже давно активно співпрацюють між собою, тому їх можна зустріти на спільних святах. Статні молоді люди у формі розповідали про те, як це бігти під час бою зі зброєю вагою 7 кг і як правильно орудувати шашкою.

Фаворитами фестивалю стали, звичайно, коні та їхні наїзники. На спеціально відведеному майданчику організатори побудували своєрідний коридор для демонстрації складних гімнастичних елементів. Джигіти на великій швидкості показали елементи фланкування козацькою шашкою, влаштували реконструкцію знешкодження порушника кордону.

До показових виступів приєдналися й учасники кінноспортивного клубу «Алюр». Вони представили публіці сучасне кінне мистецтво і той рівень, якому можна навчитися в Придністров’ї.

Слободзейська основна загальноосвітня школа № 4 прибула на захід власним козацьким загоном. Цьому формуванню незабаром виповниться 22 роки. Учні 7–9 класів вступають у нього за бажанням. Багато хто з них має спільне коріння з цією культурою і хоче до неї долучитися.

За всебічної підтримки отаманів, діти відвідують екскурсії, вивчають історію і навіть одягаються в спеціальну козацьку форму. На таких зустрічах згадують події 1992 року. Свідки та учасники збройного конфлікту діляться зі школярами своїми спогадами, щоб застерегти їх від помилок минулого.

Цього дня вже третє покоління юнаків і дівчат відвідало цей фестиваль. Заступник директора з виховної роботи та керівник добровольчого козацького загону Анжела Мартиненко зізнається, що для неї це особлива особиста тема. Її батько був справжнім козаком. Своїх синів вона виховала в тих традиціях і продовжує передавати свій багаторічний досвід і любов новому поколінню.

У концертній частині програми виступили ансамблі «Сударушка» та «Станичники». Випускниці Ближньохутірської школи Аріна та Емеліна підтримували солістів оплесками та запальними танцями.

У спілкуванні з ними з’ясувалося, що вони відвідують майже всі заходи придністровського козацтва. У обох дівчат у родині є українці. Вони з радістю переймають у них культурні традиції та демонструють свої знання і вміння на таких заходах.

Гості щиро дякували організаторам та учасникам фестивалю за цікаву програму і надану можливість покататися на конях. Отаман Слободзейського козацького округу ЧКВ Олександр Семчак був дуже задоволений урочистостями, що відбулися: «Козацька культура – це моє життя. Серце наповнюється радістю від того, що наша молодь стає нам гідною зміною. Це найголовніший показник того, що ми робимо все правильно для нашої держави».


Олександра ТИМКО.

Автор фото: М. Сова.