У світі творчих професій

Якщо театр починається з вішалки, тоді з чого починається шлях до акторської професії? Можливо, зі здобуття диплома чи з участі у першій виставі? Єдино правильної відповіді на це запитання немає. Проте дехто дбає про своє становлення в цій царині ще з дитячих років у гуртках і театральних студіях.


Юні обдарування колективів «Грані» та «Апельсин» молодіжного клубу «Орфей» нещодавно побували на екскурсії в Придністровському державному театрі драми та комедії імені Н. С. Аронецької з тим, щоб поринути у світ, можливо, своєї майбутньої професії. Захопливе знайомство з закуліссям для них провів головний режисер театру Дмитро Ахмадієв.

Не дивно, що за законом жанру все почалося з вішалки. Екскурсанти залишили верхній одяг та увійшли зі своїми керівниками в зал для глядачів. Такої сцени вони ще не бачили. На той час на ній велися роботи: збирали декорації до найближчої в розкладі вистави.

Дмитро Шамілійович поінформував учасників студії про основні правила поведінки в театрі: це охайний зовнішній вигляд, дотримання дрес-коду, ввічливість і стриманість емоцій. Особливу увагу він звернув на обережне пересування довгими коридорами та багатьма сходами. Як виявилося, в театрі ще й досить багато порогів, і щоб залишитися неушкодженим, треба бути дуже пильним. Після докладного інструктажу екскурсія вирушила за лаштунки. Учасники театральної студії вперше змогли ненадовго вийти на велику сцену і відчути, як це – бути артистами, стояти у світлі софітів, перебуваючи в самому центрі загальної уваги.

Далі в перебігу екскурсії було знайомство з гримерними кімнатами. В цих приміщеннях виразно відчувався запах лаку для волосся. Дмитро Ахмадієв показав юним театралам кілька шафок із перуками до постановок з поточного репертуару і зазначив, що весь образ акторів створюється строго в рамках концепції режисера і на основі класичних та сучасних п’єс.

У коридорах на другому поверсі висіла безліч костюмів, а навколо них кружляли-клопотали театральні робітниці. Саме вони відповідають за підтримку одягу в належній високій якості та допомагають акторам швидко знаходити всі необхідні елементи сценічного образу.
На цій екскурсії Дмитро Шамілійович запропонував своїм гостям супроводити оплесками всіх, хто своєю копіткою працею допомагає театру успішно функціонувати, але при цьому ніколи не буває на увазі публіки. Юні артисти з радістю підтримали цю ініціативу, чим викликали багато посмішок.

Упродовж усього однієї години гості обійшли практично всі структурні підрозділи театру. Не оминули вони пошивні цехи, малий зал та музейну кімнату. Завершилася зустріч у просторому кабінеті головного режисера. Там учасникам театральних студій надали можливість порушити питання, що їх хвилюють. Наприклад, як довго треба вчити текст? Як відбуваються репетиції? Чи всі артисти мають уміти співати?

Згодом між дітьми та дорослими зав’язалася цікава розмова, дискутували й про таке поняття, як «самородок» і чи є вони поміж нас. На це Дмитро Ахмадієв відповів: «Людина ніколи не «робить себе» сама. Їй у цьому сприяють наставники, вчителі, колеги, педагоги та партнери по сцені. Кожен із нас обдарований по-своєму, певною мірою. Тільки після того, як буде докладено багато зусиль, ця обдарованість, хист зможе перерости в талант».

Керівник колективу «Грані» Анна Бондар достеменно знає, навіть якщо в майбутньому її вихованці не увійдуть до акторської професії, заняття в студії точно допоможуть їм у подальшому житті. У молодіжному клубі вони набувають навичок спілкування, працюють над виробленням певних рис, необхідних для впевненості в собі, для зняття спазмів у голосі та тілі, опановують сценічну пластику, жестикуляцію, мову, поставу. Всі ці якості та вміння стануть у пригоді в будь-якій професії.

Таке глибоке знайомство з театральним світом залишило незабутнє враження в однієї з учасниць студії Ксенії Русановської. За її словами, ця екскурсія ще більше переконала її в тому, що це справа для неї.

«Я хотіла б стати артисткою саме в театрі драми та комедії ім. Н. С. Аронецької. Мені здається, що цей режисер може дати багато унікальних можливостей, яких не знайти в інших місцях. Тепер я впевнена, що в майбутньому вступатиму на акторську майстерність», – сказала Ксенія.

Цілком можливо, що через деякий час хтось із цих аматорів дійсно стане талановитим актором і гратиме на сцені Придністровського театру. Тим більше, що подібні приклади у нас уже є.
Молодіжний центр «Орфей» ще пам’ятає свою вихованку Юлію Ткаченко, яка нині перебуває в акторській трупі та залучена у виставі «8 люблячих жінок», прем’єра якої успішно відбулася 4 і 5 березня.


Марина СОВА.

Фото автора.