Я б у рятувальники пішов

У рамках II Республіканського фестивалю «У світі професій» у Слободзейському політехнічному технікумі організували профорієнтаційний майстер-клас для майбутніх випускників слободзейської школи № 1 та ліцею-комплексу ім. П. К. Спельник.


На майданчику перед будівлею закладу потенціальних абітурієнтів зустрічали співробітники технікуму, аварійно-рятувального підрозділу та СВПЧ-8 у професійному обмундируванні. Їм показали обладнання, з яким працюють пожежники та рятувальники, та виставку спеціалізованого автотранспорту.

Майстер виробничого навчання груп за спеціальністю «Захист у надзвичайних ситуаціях» Сергій Проданов розповів юнакам про професію «Техніка-рятувальника», провів екскурсію до кабінету теоретичної підготовки та докладно ознайомив їх з обладнанням, із тематичними стендами та плакатами. Старшокласники дізналися про те, що рятувальник – професія героїчна. Вона нелегка, зате цікава і престижна, а найголовніше – надзвичайно потрібна. Рятувальники приходять на допомогу під час пожеж і повеней, а також рятують потерпілих в аваріях та землетрусах. Вони визволяють туристів, похованих під сніговими лавинами, рибалок, віднесених на крижинах у відкрите море, а то й просто допомагають неуважним, що ненароком зачинили двері в квартирі, потрапити додому. Для такої роботи в непередбачуваних обставинах необхідно бути висококласним спеціалістом широкого профілю.

У продовження зустрічі в актовій залі школярам показали відеоролики про Слободзейський політехнічний технікум та навчання за спеціальністю «ЗНС», а потім був майстер-клас «Я б у рятувальники пішов».

Гостям технікуму та студентам I курсу, що приєдналися до них, розповіли та показали, як в’язати рятувальні вузли з одяганням на людину, а також продемонстрували техніку одягання «бойового одягу» на швидкість. Охочі також змогли спробувати свої сили.

У Слободзейському політехнічному технікумі за спеціальністю «Захист у надзвичайних ситуаціях» навчаються 96 осіб. Це юнаки з усіх куточків Придністровської Молдавської Республіки. Протягом чотирьох років, окрім загальних дисциплін, вони вивчають тактику рятувальних робіт, організацію захисту населення та територій, потенційно небезпечні процеси виробництва, організацію забезпечення життєдіяльності у НС, психологію в екстремальних ситуаціях.

Студенти освоюють також автоматизовану систему управління та зв’язку. Для закріплення здобутих знань на практиці технікум використовує бази та обладнання АСД (аспіраційної системи димосповіщення) та пожежних частин. Цих на вигляд звичайних юнаків уже можна назвати сміливцями. На замітку майбутнім абітурієнтам: щоб стати рятувальником, окрім знань математики, фізики, російської мови потрібно мати відмінне здоров’я та відповідну фізичну форму, здати певні нормативи. Крім того, серед абітурієнтів проводять психологічний добір, адже керувати людьми в екстремальних ситуаціях здатний далеко не кожен.

Захід провели з метою підготовки учнів до безпеки життєдіяльності, навчання діям у разі виникнення надзвичайної ситуації та, звичайно ж, це була спроба професійного орієнтування молодих людей на вибір майбутньої професії.

Загалом у цьому навчальному закладі на сьогодні навчаються 430 осіб. З них: 310 – на очному відділенні, 63 – на заочному, 57 осіб проходять курси з професійної підготовки. У технікумі працюють 87 працівників: 47 педагогів, 15 службовців та спеціалістів, 25 робітників. Навчання здійснюється за такими актуальними спеціальностями: «Кухар-кондитер», «Майстер з ремонту та обслуговування автомобілів», «Автомеханік», «Експлуатація і ремонт сільськогосподарської техніки та обладнання», «Механізація сільського господарства», «Захист у надзвичайних ситуаціях». Тут оволодівають професіями за популярними напрямками, що мають попит на ринку праці – «Штукатур», «Електрогазозварювальник» та «Кухар».


Олег НАСТАСЕНКО.

Фото: slobodzeya.gospmr.org