Профілактика і лікування доступні в місті та селах

Медичну допомогу населенню Кам’янщини (а це понад 18,5 тисячі осіб) надає центральна районна лікарня (ЦРЛ), до структури якої належать стаціонар на 110 ліжок, поліклініка на 375 відвідин у зміну, чотири сільські лікарняні амбулаторії та 10 фельдшерсько-акушерських пунктів.


Про підсумки роботи районної системи охорони здоров’я профільного міністра Христину Албул поінформував головний лікар ЦРЛ Олег Бирка. Він відзначив, що демографічна ситуація залишається напруженою. У районі зберігається тенденція зниження народжуваності, а отже – і кількості населення. У 2022-му на Кам’янщині зареєстровано 111 немовлят. Однак на базі ЦРЛ народилося лише 64 дитини. До того ж серед них не тільки кам’янчани, а і малята з довколишніх населених пунктів Республіки Молдова, що свідчить про досить високий рівень акушерсько-гінекологічної служби.

Смертність, як і раніше, перевищує народжуваність. Торік пішов із життя 371 мешканець району. Основні причини – хвороби системи кровообігу й органів дихання, злоякісні новоутворення. До речі, негативний показник у порівнянні з 2021 роком знизився на 19,7 %. Не було і жодного випадку дитячої смерті.

Аналізуючи роботу поліклінічної ланки, О. Бирка зазначив, що за рік тут зареєстровано понад 130 тисяч відвідин. 63 % із них – з приводу різних захворювань, інші – з профілактичною метою. Робота щодо профілактики захворювань організована колективом ЦРЛ системно. З-поміж диспансерних пацієнтів медогляд пройшли 90 %. Рівень імунопрофілактики досягає 82 %. Флюорообстеженням охоплено 86,5 % населення. Вельми активно брали участь у кампанії сільські жителі, для яких був організований виїзний прийом. Нині флюороавтобус знову розпочинає свій шлях по селах. У березні заплановані виїзди в Подойму, Рашків, Катеринівку та Слобода-Рашків. Завдяки активній профілактичній роботі, захворюваність знизилася на 6 %. Більшість звернень до медиків були викликані через хворобу органів дихання та системи кровообігу.

Необхідно відзначити, що поліклінічна робота активно розгорнута на всіх рівнях системи, що з минулого року впроваджується в нашій республіці. Вона передбачає надання людині першої медичної допомоги в її рідному населеному пункті. Для цього в крупних селах району – Рашкові, Подоймі, Хрустовій і Кузьмині – діють лікарняні амбулаторії, на базі яких є денний стаціонар. В інших селах первинний прийом постійно веде кваліфікований медик. Оскільки ці фахівці – місцеві жителі, то й на допомогу хворим вони готові прийти за першим закликом. Виключення становить Красний Октябр, де поки що не вдається закріпити медпрацівника.

Другий рівень меддопомоги – лікування в стаціонарі ЦРЛ. Тут відбулася оптимізація ліжкового фонду. Як зазначив головний лікар, зі 167 ліжок близько 30 % були незатребувані. Кошти ж на їхнє утримання справно виділялися з республіканського бюджету. Щоб уникнути зайвих витрат, у стаціонарі залишили 80 ліжок цілодобового перебування. При цьому збереглися всі основні відділення: терапевтичне, де лікування отримують і неврологічні хворі; хірургічне (тут надають і травматологічну допомогу); акушерсько-гінекологічне, педіатричне та інфекційне. Два останніх залишилися в структурі лікарні після скрупульозного обговорення питання на нараді у Президента ПМР.

Як показала епідемічна ситуація, що склалася в осінньо-зимовий період і зберігається досі, рішення було прийняте правильне. Адже випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій і COVID-19 на сьогодні маємо чимало; протікає хвороба по-різному, у тому числі – з ускладненнями, які доводиться лікувати в стаціонарі.

Приміщення, що звільнилися в результаті оптимізації, не простоюють. На базі неврологічного відділення відкрили денний стаціонар загального профілю. Там отримують лікування пацієнти, які не потребують цілодобової госпіталізації. «Дуже зручно, – поділився враженнями кам’янчанин Дмитро Буцура. – Після повного спектру необхідних досліджень і постановки діагнозу, ми отримуємо все необхідне медикаментозне лікування. Кваліфіковані медсестри ставлять уколи чи крапельниці, спостерігають за станом пацієнтів іще деякий час після процедур. При цьому не треба постійно перебувати в лікарні».

Денний стаціонар – форма не тільки зручна для пацієнтів, які хворіють без ускладнень, а і раціональна з точки зору використання державних ресурсів. Адже на кожному з 30 ліжок протягом робочого дня процедури можуть приймати декілька осіб.

Позитивні зміни чекають у нинішньому році службу швидкої медичної допомоги та приймальне відділення. Передбачено будівництво критої під’їзної естакади та капітальний ремонт приміщень. Ці роботи назріли давно, адже «швидка» обслуговує понад 6 тисяч викликів на рік, а можливості нормально транспортувати лежачих пацієнтів у будівлю – немає. Людину, яку привозять, треба на ношах підіймати сходами в приймальне відділення. Президент, дізнавшись про цю проблему, назвав подібну ситуацію недопустимою. Для її виправлення та упорядкування відділення з Фонду капвкладень виділено понад 2,3 млн рублів.


Тетяна ГРИЦЮК.