Про підготовку кадрів для економіки Придністров’я

У Торгово-промисловій палаті ПМР обговорили вироблення заходів підтримки підприємствам, які залучилися до процесу практико-орієнтованого (дуального) навчання.


Представники міністерств, організацій професійної освіти та великих підприємств поділилися своїми напрацюваннями та досягненнями в цьому напрямі, окреслили існуючі проблеми та намітили шляхи щодо їх подолання.

Пілотному проекту з запровадження в Придністров’ї системи дуального навчання дано старт у 2018 році. Його реалізація охопила спеціальності галузей легкої та важкої промисловості, енергетики, машинобудування, агропромислового комплексу, водопостачання та водовідведення, а також дорожньої структури. 2023 року в рамках дуальної освіти презентували розробку профілів двох нових професій, зокрема агронома та кухаря.

Симбіоз теорії та практики в тісній співпраці з майбутніми роботодавцями довів свою ефективність. Однак це лише початок. Нашій республіці ще потрібно зміцнювати та покращувати зв’язки, що утворилися, поступово формувати сучасну матеріально-технічну освітню базу і популяризувати робітничі професії в молодіжному середовищі.

У посланні Президента ПМР Вадима Красносельського органам державної влади є розділ, присвячений цій тематиці. Глава держави зазначив, що необхідно продовжити роботу зі сприяння підприємствам, розробити систему податкових пільг та преференцій для створення нових робочих місць і зацікавлення кадрів.

У рамках цього доручення ТПП спільно з Міністерством просвіти провели круглий стіл. Перший заступник керівника Апарату Уряду ПМР Олексій Цуркан виступив координатором заходу, а також провів детальну роботу з фіксування особливо важливих питань за підсумками зустрічі.
Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул оголосив головне нагальне питання зборів – необхідність підготовки кваліфікованих робітничих кадрів. Збільшення виробництва останнім часом наштовхує на те, що робота в цьому напрямі потребує особливої уваги.

Говорити про становлення повноцінного компетентного співробітника можна не після закінчення навчання, а тільки після подолання ним розриву між теорією та практикою. Перші кроки в цьому напрямі вже зроблено. Відповідно до заявок підприємств скорочені бюджетні місця. Це дозволить забезпечити всіх молодих людей роботою.

Однак, навіть такі заходи не гарантують відтоку кадрів. Заступник директора ВАТ «Флоаре» з управління персоналом Марина Кудлаєнко зазначила, що за спеціальністю «Складальник взуття» з десяти тих, хто навчається, до виробництва доходять і залишаються тільки двоє. Така сумна статистика свідчить про ще не до кінця продумані заходи контролю обов’язкових відпрацювань і успішного закріплення стажера за підприємством, а також про неефективну і недосконалу організацію профорієнтаційної роботи. Деякі юнаки та дівчата просто не розуміють, яка професія їм підходить.

З метою розв’язання цих складнощів, Міністерство просвіти останнім часом активізувало поглиблене анкетування школярів, надання їм індивідуальних рекомендацій та ознайомлення зі спеціальностями, широко представленими на території Придністров’я.

Негативні показники в роботі системи виявилися й на практиці текстильного підприємства в Тирасполі та Дубоссарах ТОВ ТВФ «Интерцентр-Люкс». Директор з розвитку Борис Кичук розповів, що їм вдається підтримувати необхідну кількість функціонуючих кадрів здебільшого самотужки, а не завдяки дуальній системі освіти. На його думку, центри зайнятості також мають включати до свого списку вакансій не лише місця в межах одного міста, а й найближчих районів.

Представник заводу з виробництва електротехнічного обладнання для різних галузей промисловості та енергетики «Електромаш» Валерій Земляков зазначив, що, у разі коли випускник не відпрацьовує належний термін, підприємство звертається до суду і домагається повернення витрачених на навчання коштів. Таку практику він радить сміливо застосовувати й іншим підприємствам.

На Молдавському металургійному заводі в Рибниці дуальна освіта показала себе з найефективнішого боку. Металургам вдалося практично всіх своїх учнів закріпити за робочим місцем та налагодити стосунки на довгу співпрацю.

Спілкування та дискусії за круглим столом були змістовними та насиченими інформацією. Цей захід наочно показав результати функціонування системи. За підсумком зустрічі, згідно з існуючими проблемами та пропозиціями, що сформувалися, буде складено резолюцію та направлено до вищих інстанцій.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.