32 роки на варті правопорядку

Iсторія МВС ПМР тісно пов’язана зі становленням нашої держави. Верховна Рада ПМРСР 5 березня 1991 року затвердила структуру Уряду республіки, до складу якого увійшло Управління внутрішніх справ. Цей день і вважається днем народження придністровської міліції.


УВС через півтора року, 8 вересня 1992-го, було реорганізоване в Міністерство внутрішніх справ республіки. У трагічний для держави час міліціонери зробили вагомий внесок у відбиття озброєної агресії Молдови. Імена 16 співробітників відомства, які віддали своє життя за свободу та незалежність молодої держави, внесені в літопис Придністров’я. У мирний час понад 40 працівників міліції загинули під час виконання свого службового обов’язку.

Напередодні свята у відомстві відбулися урочисті збори, присвячені цій даті. Учасниками заходу стали Президент республіки В. Красносельський, Голова Уряду ПМР О. Розенберг, депутат Верховної Ради О. Петрик, екс-міністри внутрішніх справ, ветерани служби, а також співробітники міліції. За традицією, що встановилася, торжество почалося з церемонії покладання квітів до пам’ятника міліціонерам, загиблим під час виконання свого службового обов’язку, і хвилини мовчання. Потім подія продовжилася в актовій залі відомства.

Щирі слова подяки чинним співробітникам та ветеранам висловив Вадим Красносельський. Він зазначив:

«МВС було і залишається добре організованою структурою, на яку республіка може розраховувати за будь-яких обставин. Немає функцій, пов’язаних із внутрішнім життєзабезпеченням країни, не властивих міліції. За що б не бралося МВС ПМР, завжди досягається позитивний результат».

Як приклади він назвав такі напрями діяльності відомства, як збереження та популяризація історії, житлове будівництво, боротьба з пандемією, освіта та виховання молоді.
Особливо Президент виділив жінок у міліцейських погонах. Він привітав їх із Міжнародним жіночим днем, побажав усім душевної гармонії та кохання.

З вітальним словом до винуватців урочистостей звернувся і міністр внутрішніх справ республіки Віталій Нягу:

«Ви старанно працюєте на довірених дільницях, показуєте себе компетентними та відповідальними фахівцями. Рік від року ваш професіоналізм зростає. Чесною та сумлінною службою ви зміцнюєте віру людей у торжество закону. Особливу подяку адресую ветеранам. Довгі роки ви мужньо, професійно й ефективно забезпечували спокій і безпеку людей, що живуть у республіці, захищали їхні права і свободи. Сьогодні ви в строю, готові поділитися багатим досвідом, допомогти мудрою порадою».

«Найголовніше в діяльності міліції – це допомога людям. З цим завданням наша міліція справляється. Ефективність та результативність такої роботи підвищується. Про це свідчать і результати оперативно-службової діяльності, й ставлення людей до міліції», – наголосив депутат Олег Петрик.

Голова РГО «Ветерани органів внутрішніх справ Придністров’я» генерал-майор міліції у відставці Іван Фучеджі розповів про складні шляхи становлення правоохоронної системи та побажав чинному особовому складу дотримуватися традицій попередників і залишатися вірними присязі.

У ході урочистих зборів згадали передумови та обставини створення правоохоронних структур республіки, періоди їх становлення та розвитку. Говорили й про сьогодення нашої міліції, відзначали чисельність особового складу та багатофункціональність виконуваних ним завдань. Були відзначені заходи підтримки МВС з боку держави, а також сучасні методи управління, технологічний інструментарій та оновлення матеріально-технічної бази, які сприяють вдосконаленню діяльності міліції. «SMART-навігатор», Центр творчих інновацій «Мікрон», ФСТ «Динамо-центр», проект «Розумне місто» – це важливі складові правоохоронних механізмів ПМР. Не залишилася поза увагою житлова програма, в якій активно задіяне МВС: за участю міністерства за три десятиліття збудовано 11 багатоповерхівок.

З нагоди відомчого свята співробітникам МВС, які найбільше відзначилися по службі, Вадим Красносельський і Віталій Нягу вручили державні та відомчі нагороди – грамоти, медалі та нагрудні знаки. Окремим міліціонерам також було присвоєно спеціальні звання, причому деяким із них – достроково. Завершився захід спільною фотографією на згадку.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: president.gospmr.org