УРЯД – про головне

Приватна медична практика, підтримка соціально незахищених категорій громадян, розширення переліку професій дуальної освіти та низка інших нагальних питань –у фокусі уваги вищого виконавчого органу влади.


Починаючи з 2020 року одним із сучасних та найбільш ефективних способів якісної підготовки фахівців у нашій республіці стало запровадження практико-орієнтованого навчання за підтримки Торгово-промислової палати. Лише за минулий рік за дуальною системою підготовки профосвітні програми освоїли 465 учнів за 13 спеціальностями. За цей період нововведення позитивно себе зарекомендувало і має послідовників.

У поточному році до переліку спеціальностей, які вже «прижилися», включені нові освітні програми з підготовки кадрів для харчової промисловості та сільського господарства – кухар і агроном. Навчання відбуватиметься на базах Тираспольського технікуму комерції та Тираспольського аграрно-технічного коледжу.

До держзамовлення на підготовку кадрів на 2023-2024 навчальний рік включать також 75 бюджетних місць, які розподілять у рівній кількості за п’ятьма спеціальностями: «Мехатроніка в галузі сільського господарства», «Мехатроніка в меліорації», «Монтаж і технічна експлуатація автоматизованих систем ЖКГ», «Агрономія» та «Кухар».

Міністр охорони здоров’я Христина Албул представила учасникам засідання новий перелік медичних послуг, здійснення яких можливе індивідуальними підприємцями.

Чинний закон «Про приватну медичну діяльність у ПМР» дозволяє лікарям, які проводять приватні прийоми, а також фельдшерам і медсестрам надавати медичні послуги (зокрема масаж і догляд за хворими) без заснування юридичної особи. Їм треба мати тільки диплом про вищу або середню спеціальну медичну освіту, кваліфікаційну категорію першого ступеня та досвід роботи в системі охорони здоров’я не менш ніж сім років, а також зареєструватися як індивідуальний підприємець та одержати відповідну ліцензію.

МОЗ пропонує новий перелік медичних послуг, сформований відповідно до Закону ПМР «Про основи охорони здоров’я громадян». Він передбачає розширення спектру допомоги та категорії осіб, які їх надають. За словами профільного міністра, до реєстру додали дієтологію, гомеопатію, мануальну терапію, рефлексотерапію, традиційну діагностику. Надавати медичну допомогу в приватному порядку відтепер зможуть індивідуальні підприємці, які працюють як за патентом, так і за спрощеною системою оподаткування.

Оскільки нинішній перелік медпослуг не відповідає вимогам діяльності індивідуальних підприємців (ІП), які працюють як самозайняті та за спрощеною системою оподаткування, члени Уряду визнали його таким, що втратив чинність.

Усі ці нововведення спрямовані на створення умов для здійснення різних видів приватної медичної практики індивідуальними підприємцями та розвитку малого бізнесу.

У республіці весь час удосконалюється система надання підтримки соціально незахищеним категоріям громадян. Особлива увага приділяється сім’ям, які виховують дітей з особливими потребами життєдіяльності. Були збільшені виплати батькам, які доглядають дітей з інвалідністю, надані пільги під час митного оформлення автомобілів, необхідних для потреб таких сімей.

Міністр соціального захисту та праці Олена Куліченко запропонувала упровадити концепцію «технічних засобів реабілітації інвалідів». Йдеться про протипролежневі матраци та подушки, стільці з санітарним обладнанням та інвалідні візки, а також протезні вироби та спеціальні засоби для організації трудової діяльності, для навчання й освіти разом із літературою для сліпих.

Уряд вважає за необхідне переглянути чинний нормативний акт і встановити, що інваліди І групи загального захворювання, професійного захворювання і трудового каліцтва, захворювання, набутого під час військової служби, інваліди з дитинства І групи, діти-інваліди віком до 18 років на підставі довідки лікарсько-консультаційної комісії мають право на безкоштовне забезпечення спеціальними засобами для догляду один раз на три роки. Запропоновано також здійснювати щомісячні виплати на придбання засобів спеціального догляду, розмір яких встановлюватиметься в індивідуальному порядку.

О. Куліченко ініціювала створення реєстру людей з інвалідністю, який відображав би актуальні відомості про освіту, працевлаштування, виплату пенсій, виконання індивідуальних програм реабілітації, лікарське забезпечення, санаторно-курортне лікування, одержання пільг, потреби в покращенні житлових умов таких громадян.

У республіці ця база відсутня. Подібна інформація має бути доступною в оперативному режимі для вироблення ефективної державної політики та планування діяльності в подальшому.


Аліса КОХАНОВА.