Ушанування пам’яті Великого Кобзаря

Важко переоцінити значення творчості Тараса Шевченка для української літератури. Цей національний поет глибоко розкрив душевне багатство українського народу, осмислив минуле, сучасне й майбутнє України. Творчість Шевченка стала духовною основою формування сучасної української нації, тому що для українців усіх наступних поколінь Великий Кобзар став могутнім джерелом національної свідомості, символом України. Про важливість його творчості, її впливу на духовне життя свідчить написання за його віршами й поемами вокальних, симфонічних і оперних творів, інсценування та екранізація багатьох творів Кобзаря.

У перші дні березня в усьому світі вшановують пам’ять українського поета.

Цікаво й те, що дата народження (9 березня 1814 р.) й смерті (10 березня 1861 р.) Великого Кобзаря збігаються, що, мабуть, свідчить про просвітлення душі, його чисті наміри у житті. Можливо, це був знак того, що він виконав призначення свого життя: доніс свої думки до людей.

Традиційним для придністровської столиці стало проведення щорічного конкурсу читців, присвяченого вшануванню пам’яті Кобзаря. Організатором його є товариство української культури «Червона калина» за сприяння Управління народної освіти Тирасполя і Дністровська. Цього року конкурс пройшов 3 березня в малій залі Палацу Республіки. Участь у ньому взяли вихованці дитячих садків, учні загальноосвітніх закладів, студенти Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка, курсанти Тираспольського Суворовського військового училища, Тираспольського юридичного інституту. Кількість номерів та учасників, у порівнянні з минулим роком, значно збільшилася: учні 35 навчальних закладів Тирасполя, Дністровська та Бендер (108 учасників) представили глядачам та журі 64 номери.

Учасники конкурсу з натхненням читали вірші, співали пісні, розігрували сценки з творів Великого Кобзаря. Як і в кожному змаганні, в конкурсі були свої переможці. Бурхливими оплесками глядачі зустріли інсценівку уривку з драми Т. Шевченка «Назар Стодоля», яку  майстерно розіграли суворовці Андрій Ганенко, Олександр Ганзій, Володимир Тодерашко. Також запам’ятався виступ сімейного дуету Юрія Кушнєренка та його онучки Лізавети Кругленко з піснею «По діброві вітер віє». Учениця столичної школи № 18 Анастасія Кучияш завоювала серця журі піснею про Тирасполь – «Рідний край».

Усі конкурсанти дістали подяки за участь, а переможці – призи та грамоти.

По закінченні заходу наш кореспондент поспілкувався з його учасниками, які розповіли, чим їм до вподоби творчість Тараса Шевченка. Учень 6-А класу столичного ліцею № 2 Ігор Мартинов зазначив, що вірші поета хвилюють душу і серце кожної людини, оскільки він писав про народ. Учениці школи № 17 Аліна Вельвич і Сніжана Ткаченко зазначили, що твори Кобзаря дають можливість зрозуміти, наскільки важливо любити свою Батьківщину. Для учениці 10-го класу школи № 14 Валерії Балюк «… Шевченко, дійсно, є символом українського народу». «Мені він подобається тим, що в його творах можна співчувати героям, він і сам ніколи не опускав руки у важких ситуаціях. І це заслуговує поваги», – сказала вона.

За словами учениці 8 класу школи № 15 Ліли Балан, вірші поета чисті й проникливі. Також вона додала, що після знайомства з творчістю Шевченка хочеться прагнути до великих звершень у житті.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.