З заповідями Шевченка в серці

З вікон нашої школи видно цей пам’ятник. Він з’явився у сквері 10 років тому, ставши дарунком до ювілею Кам’янки від районного товариства української культури (РТУК), яке носить ім’я Тараса Шевченка, та сусідньої держави, що підтримала прагнення співвітчизників увічнити в граніті пам’ять про українця зі світовою славою.

І щороку ми з учнями виходимо в березні до бюста Шевченка на урочистий мітинг. Юні кам’янчани, що першими поклали квіти до підніжжя пам’ятника, вже закінчили школу, обрали свій життєвий шлях і торують його з заповітами Тараса Григоровича у серці. А в тихому сквері знову і знову звучать безсмертні рядки «Кобзаря» у виконанні учнів міської середньої школи
№ 2. До пам’ятника лягають квіти від українців не лише нашого району. Співробітники консульства України в Бєльцях (Молдова), делегація Спілки українців Придністров’я, гості з різних куточків нашої республіки стали учасниками мітингу – і кожен знайшов особливі слова, щоб гідно оцінити внесок Шевченка у скарбницю світової культури.

Адже талант його багатогранний. Тарас Шевченко увійшов у вічність не лише українським поетом, а й письменником, драматургом, художником і громадським діячем, який усе життя присвятив боротьбі за народне щастя. Тому людство, покоління за поколінням, відкриває для себе Великого Кобзаря – всякий раз іншого. А традиційні конкурси малюнків, рефератів і творів, які Кам’янське РТУК проводить спільно з районним Управлінням народної освіти, щорічно виявляють нові таланти. Підсумки своїх творчих роздумів школярі представляють на яскравому районному святі. «Шевченківський березень» щороку збирає нас в одній зі шкіл Кам’янщини, де викладається українська мова. І кожна поїздка кріпить дружбу між навчальними закладами, допомагає відчути атмосферу, що панує в них.

Нинішнє свято відбулося в старовинному Рашкові. Тут усі учні – від першокласників до випускників – вивчають українську мову як офіційну. І досягають відмінних результатів, про що свідчили їх яскраві виступи. Під керівництвом молодої наставниці Олени Хлистал школярі уважно ознайомилися з біографією Тараса Шевченка і повідали одноліткам її ключові моменти, оживляючи розповідь рядками проникливих поезій. Дійство розгорталося на сцені, що перетворилася на куточок українського села: з критою соломою хатиною за вербовим плотом, з глиняними горщиками та різьбленими дерев’яними меблями, іншими предметами побуту, що дісталися юним рашківчанам від дідів-прадідів, і власним рукоділлям школярів. А коли хор заспівав «Зацвіла в долині…», зал занурився в атмосферу стародавніх вечорниць.

Чимало талановитих шевченківських віршів стали народними піснями, що оспівують красу рідного краю, подвиги українського народу та його волелюбність. Їх натхненно виконували юні таланти з Кам’янки, Валя-Адинки, Слободи-Рашкова, Северинівки.

А найяскравішим моментом свята став конкурс читців. Близько двох десятків учнів середніх і старших класів представили на суд журі своє прочитання вічних рядків «Кобзаря», балад і поем. Незабутнє враження справила на слухачів наймолодша учасниця – другокласниця з Северинівки Софія Ляхович. Щонайширшу гаму емоцій: гордість за народ і печаль за його страждання, надію на звільнення та пророчі напуття, вкладені автором у твори, – зуміли передати призери конкурсу Вікторія Жосан і Тетяна Ганзій (Рашків), Анастасія Берзан (Катеринівка), Іван Шевцов (Кузьмин), Марина Колесник і Віра Подолян (Слобода-Рашків), Дмитро Муравйов, Єгор Раца й Олександр Чорний (Кам’янська СШ № 3).

Також журі, яке очолив консул України Святослав Драч, відзначило вдумливі твори Матвія Подорожнюка та Єлизавети Богорош (Хрустова), реферати Катерини Савицької (Катеринівка) та Дарини Крайнової (Рашків), які показали різні грані генія Тараса Шевченка. Два призові місця посіли творчі роботи Дарини Вороновської (Кам’янська СШ № 3). Серед розмаїття портретів, жанрових сценок, ілюстрацій до творів Великого Кобзаря журі виділило три талановиті пейзажі, на яких Єлизавета Мельник і Ганна Железняк (Валя-Адинка), Вікторія Хмель (Рашків) зобразили мальовничі куточки України.

Завершуючи яскраве свято, голова Кам’янського РТУК Валентина Стасішена вручила Листи подяки наставникам юних конкурсантів, які не лише навчають школярів української мови, а й допомагають молодому поколінню пізнати історію свого роду, зберегти коріння, духовність народу…

Лариса   ПАНАЇДА, вчитель української мови та літератури Кам’янської середньої школи № 2.