Нам треба твого голосу, Тарасе!

Щороку напередодні дня народження українського поета та художника в Рибниці проходять традиційні Шевченківські читання. Учасники конкурсу читців, учні шкіл міста та району, змагаються у декламаторській майстерності, вплітаючи свої улюблені вірші у символічний вінок вдячності та вічної шани Великому Кобзареві.

Шостого березня в МОЗ «Рибницька українська ЗОШ № 1 з гімназійними класами імені Лесі Українки» зібралися для проведення муніципального туру переможці шкільного конкурсу читців.

Український Кобзар багато віршів присвятив опису рідної природи, тому що завжди сумував за нею. Та однією з центральних тем у творчості Шевченка є трагічна доля жінки, і у своїх творах поет оспівав материнство як найвищу й найчистішу красу світу. Тому, як зазначила керівник методичного об’єднання учителів української мови та літератури міста Рибниці та Рибницького району Галина Крижанівська, на засіданні учителів-словесників було вирішено конкурсні твори присвятити двом образам, які визначають нашу життєву суть – «Жінці-матері» та «Природі-матері». Своєю творчістю Тарас Шевченко надихнув багатьох поетів і письменників, які також оспівували жінку і природу. За Положенням, конкурсанти могли підготувати поетичні та прозові твори не тільки самого Великого Кобзаря, але й інших поетів і письменників, зокрема придністровських.

Тридцять п’ять школярів-декламаторів представили на суд журі твори, які сколихнули їхні душі. У залі зібралися вчителі, батьки, бабусі, дідусі, щоб підтримати юних читців. Творчу програму підготували й провели учні української школи разом із музичним керівником В. В. Мефодовським. На тлі виступів демонстрували презентацію про етапи особистого та творчого життя Тараса Шевченка. Свято вийшло по-справжньому світлим і добрим. Пролунало багато душевних, пронизливих і повчальних творів. Молодші учасники вразили глядачів своєю дитячою безпосередністю і дорослою розсудливістю та строгістю в голосі, коли читали про те, що треба берегти природу і піклуватися про матерів, старші – своїм творчим підходом і талантом. Учні з душевним почуттям та ліризмом декламували поезії Т. Шевченка, Б. Олійника, Н. Красоткіної, М. Коцюбинського, В. Сайнчина та інших майстрів слова.

Важко було визначити переможців серед безлічі гідних виступів. Та конкурс є конкурс – і журі, у складі якого були член Спілки письменників ПМР поет Віталій Сайнчин, голова товариства української культури міста Рибниці та Рибницького району «Поділля» імені Б. Т. Палагнюка Тамара Король, кандидат педагогічних наук, доцент Рибницької філії ПДУ імені Т. Г. Шевченка Тетяна Лозан, керівник міського та районного метод-об’єднання вчителів української мови та літератури Галина Крижанівська, зробило свій вибір. Кращими у молодшій віковій категорії (1 – 4 класи) стали Геннадій Вакарчук (СШ № 3) – I місце, Арина Кіловська (СШ № 10) – II місце, Іван Павленко (СШ № 6) – III місце; у середній (5 – 8 класи) – Ірина Добровольська (УСШ № 1) – I місце, Єва Ліхарєва (РРГ № 1) – II місце, Марина Асауляк (СШ № 6) – III місце; у старшій (9 – 11) – Владислав Паскар (ЗОШ № 9) – I місце, Діана Стадник (УСШ № 1) – II місце, Ксенія Пригонюк (РРГ № 1) – III місце.

Всім учасникам вручили Листи подяки за участь, а переможцям – Грамоти Управління народної освіти. Тамара Король від імені товариства української культури також нагородила переможців грамотами та сувенірами й звернулася до всіх конкурсантів: «Ви маєте пам’ятати та шанувати тих людей, які своєю творчістю зробили акцент на життєвій істині та цінностях. Їхні твори вчать бачити й цінувати прекрасне. І ви сьогодні довели, що українське слово живе на нашій землі. Дякуємо вам за ці чудові хвилини насолоди поетичним словом. Шануйте матерів та природу! А творчість Шевченка нехай і далі єднає вас».

Головним же подарунком усім учасникам конкурсу та глядачам стало живе слово рибницького поета Віталія Сайнчина, який прочитав свої нові поезії та побажав своїм юним друзям творчого натхнення для написання власних творів.

Влад   ПЕТРОВ.