Придністровська «леді Mері»

Вона не чаклунка, на літає з парасолькою, не виховує чужих дітей, але не боїться змін, знає, як зробити дитячий світ більш радісним, насиченим людським теплом, увагою, добротою та щастям.


Кому б спало на думку, що рибничанка з простим іменем Марія, яка з дитинства захоплювалася виготовленням м’яких іграшок, плела, відвідувала курси крою та шиття, вишивала бісером і мріяла лікувати дітей, раптом стане кондитером. Поміж її захоплень навіть натяку не було на роботу з тістом та солодощами. Однак, у характері дівчини завжди перемагало стремління до будь-яких змін. Не могла вона всидіти на місці, займаючись однією справою.

Після школи Марія, несподівано для себе, обрала спеціальність «Менеджмент організацій» і успішно закінчила Рибницьку філію ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. «Мені здавалося, що я зумію керувати людьми, що ця спеціальність, така сучасна і цікава, сприятиме моїй успішній кар’єрі», – призналася вона.

Далі все розгорталося не за планом. Марія вийшла заміж, переїхала з Рибниці до Тирасполя, народила хлопчика, і жодного дня не працювала за фахом.

Перебуваючи в декретній відпустці, молода мама не хотіла марнувати час, вона відчувала потребу в спілкуванні з людьми, бажання освоїти щось нове, навчитися того, чого не вміла раніше.

Марія Крейтор зупинилася на виготовленні солодощів. «Не скажу, що сама дійшла до такого вибору. «Підглянула» в Інтернеті, там стільки слушних порад побачила, що очі розбіглися. Взялася сама виготовити кілька смаколиків, мені сподобалося, до того ж, чоловік почав допомагати, згодом синок пристрастився до виконання невеличких завдань. Я йому довіряю збивати міксером креми тощо», – розповіла кондитер.

Першими солодкими виробами були не якісь вишукані шедеври, а прості кекси, які вона виготовляла для членів своєї родини. Згодом у домашньому меню з’явилися пироги, торти, пряники та чимало інших ласощів. Побачивши, як малий синочок вправляється з міксером, як захоплено прикрашає тістечка та пряники, жінка вирішила випробувати себе в ролі наставниці – навчити й інших малюків освоїти нове ремесло.

Винайняла невелику кімнату, розповіла знайомим і незнайомим матусям про свою ідею проводити майстер-класи для малят. Батьки радо відгукнулися на таку незвичайну пропозицію. До речі, вони й самі з видимим задоволенням беруть участь у творчому процесі.
Кілька разів на місяць орендовану кімнатку заполоняють хлопчики та дівчатка віком від трьох до десяти років, які приходять по нові знання разом зі своїми мамами. Навіть найбільш вертляві дітлахи зосереджуються на виробах, які їм належить прикрасити, причому, кожен це робить на свій смак та уподобання.

Марія запевняє, що діти під час кулінарних занять розкриваються як особистість, вони вже фантазують самі, намагаючись розписати своєрідними візерунками вироби, які беруться прикрашати. Багато діток уже встигли полюбити кондитерську справу, можливо тому, що це смачно, цікаво, весело та дає можливість створювати щось незвичайне власноруч.

Достеменно відомо, що досить часто в домашніх умовах, коли мама готується до свята та береться спекти торт чи пиріг, вона не церемониться зі своїми дітьми. Забороняє їм втручатися в процес випікання, бо не має часу на розмови та навчання. Хоча, останнім часом, переважна більшість сімей купують готові кондитерські вироби й не «заморочуються» над домашньою випічкою.

Марія з веселою посмішкою розповідає: «На моїх майстер-класах настає так званий «зірковий час» наших малят. Я підбираю для них індивідуальні завдання, щоб кожен міг упоратися з ними залюбки. Вони відчувають себе людьми, спроможними зробити щось важливе власними руками, на власний розсуд, і їх за це ще й похвалять».

Одна з мамів поділилася з нашим кореспондентом досвідом не зовсім успішного домашнього виховання. За її словами, вдома дитину нічим не могла зацікавити, бо та постійно тримає перед очима гаджет, сидить в Інтернеті, грає в ігри, плаче та влаштовує істерики, коли мама намагається заборонити звичні заняття. Тепер, після знайомства з Марією, всі матусі в один голос запевняють, що діти з нетерпінням очікують на нову зустріч, настільки це заняття їх захопило.

Марія, або «леді Мері», як вона себе називає, має в Інстаграмі майже дві з половиною тисячі підписників та понад тисячу публікацій. Жінка-кондитер щиро ділиться планами на майбутнє:

«Ми з чоловіком мріємо створити кафе-кондитерську, де можна було б продавати власні вироби містянам. Ми вже маємо своїх клієнтів, я випікаю, чоловік розвозить за адресами. Купуємо всі інгредієнти високої якості, робимо все точно за рецептами, тому мої торти мають попит, вони дійсно популярні серед споживачів. Я намагаюся розвиватися, осягаю нові тенденції, набуваю досвіду і майстерності, щоб досягти вершини кондитерського мистецтва. На сьогодні ж я рада, що можу поділитися своїми знаннями з малюками й зробити їх щасливими та радісними хоч на якусь мить».


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.