Щасливий, хто любить свою роботу

Всяку святкову подію прикрашають костюмовані вистави. Будь то представники маскульту в народних костюмах, ряджені артисти чи аніматори в ростових костюмах.


Завдяки старанням рибничанки Тетяни Гончаренко свята в місті стали особливо видовищними та барвистими. У багатьох гостей, які за ними спостерігали, безумовно викликали захоплення дівчата-барабанщиці, які струнко крокують і танцюють під барабанний дріб. Однак шику та особливої атмосфери їхньому виступу додають саме ефектні костюми, що нагадують військову форму. А скільки радості, особливо дітям, дарують одягнені в ростові костюми казкових персонажів та ряджені в образи тварин, перетворені в інших казкових героїв працівники ЦДЮТ…

Автором і творцем цих чудових ексклюзивних нарядів є костюмер Рибницького ЦДЮТ Тетяна. Свій трудовий шлях дівчина почала на Кишинівському республіканському навчально-виробничому комбінаті з освоєння спеціальності закрійника верхнього одягу. Згодом, після повернення 1990 року в Рибницю, вона недовго працювала в ательє «Юність», розташованому в центрі міста, а потім – кілька років на Рибницькій трикотажно-білизняній фабриці.

Працювати на «трикотажці» Тетяні подобалося, та й зарплата була гідна, але незабаром з розвалом СРСР розвалилося і підприємство. Завдяки щасливому випадку, героїня нашої розповіді потрапила на роботу в Будинок піонерів, щоправда, спочатку просто прибиральницею. Трохи пізніше їй запропонували посаду керівника гуртка «Крій та шиття». Тетяна тоді говорила: «Навчання дітей – це не моє. Я вважаю, що кожен повинен займатися своєю справою. От шити мені подобається, набагато легше самій зробити роботу, ніж стояти над головою в когось і чекати від нього результату».

Нарешті пощастило по-справжньому: їй запропонували посаду костюмера. «Хоча такої посади в Будинку піонерів тоді не було, зате було багато костюмів. За ними потрібно було доглядати, ремонтувати, перешивати, готувати до свят. Цим я з задоволенням і займалася. Незабаром цю посаду ввели у штат офіційно, й відтоді я працюю. Багато всього змінилося, і Будинок піонерів вже давно перейменований на Центр дитячої та юнацької творчості», – поділилася своєю історією Т. Гончаренко.
Не секрет, що Тетяні доводиться не тільки стежити за колекцією костюмів ЦДЮТ (а їх близько 1 000), але і шити нові. Роботу цю вона виконує завжди якісно, відповідально і з надзвичайно творчою родзинкою. Костюмер вивчає літературу, переглядає модні журнали та інші джерела, з яких черпає все найбільш нове, цікаве й ексклюзивне, що може впровадити у свої оригінальні роботи.

«Першим я пошила, а точніше сказати, сконструювала і виготовила ростовий костюм тигра. Було це напередодні 2010-го – року Тигра за східним календарем. На виконання завдання було виділено дуже мало часу, а, крім того, спочатку я навіть не знала, як до цього підійти. Радилася з колегами з гуртків прикладного відділу, вивчала інформацію в усіх доступних джерелах. У результаті «тигр» вийшов на славу. За допомогою цього костюма наші співробітники й досі радують дітей на святах. Відтоді щороку ми шили різні ростові костюми тварин. Тепер в арсеналі ЦДЮТ є майже всі персонажі східного календаря», – продовжила свою розповідь Тетяна.

За своє творче життя в ЦДЮТ жінка довела до ладу і пошила не одну сотню костюмів. «Якщо в тебе є улюблена робота, ти – щаслива людина. У нашому Центрі працює багато таких щасливчиків на чолі з грамотним професіоналом, люблячим свою справу керівником. Колектив дружний і злагоджений. Ми допомагаємо одне одному, адже без цього в житті ніяк не можна», –
каже Тетяна Гончаренко, костюмер Рибницького ЦДЮТ – людина, яка любить свою творчу працю.


Дмитро АКIНIН.

Фото з особистого архіву Тетяни Гончаренко.