Міністерству економічного розвитку – 26 років

З 12 березня 1997 року розпочало свою діяльність Міністерство економіки Придністров’я, засноване згідно з Постановою Верховної Ради «Про структуру Уряду ПМР».


Вітаючи співробітників з днем народження відомства, заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник сказав: «Сьогодні перед нами стоять відповідальні стратегічні завдання: всупереч зовнішньому тиску забезпечити безперебійну роботу підприємств, покращити умови ведення бізнесу та реалізації інвестиційних проектів, зберегти рівень життя людей та захистити соціальні досягнення держави. Переконаний, що, мобілізуючи свій досвід, знання та навички, ви зумієте розробити та реалізувати всі необхідні ефективні рішення».

Як починалося формування міністерства. Нове відомство стало на той час республіканським органом виконавчої влади, що забезпечувало єдину державну економічну політику та здійснювало управління в галузі зовнішньоекономічної діяльності та торгівлі, цінової, інвестиційної політики та політики у сфері зайнятості й соціального захисту населення, реалізацію державної політики в галузі державної статистики.

Першим керівником державної установи була призначена Анна Кірова, а штатна її чисельність (разом із допоміжними службами) становила 72 особи. Незабаром при міністерстві започаткували Державний інформаційно-видавничий центр, що видавав журнал та інші матеріали методичного напряму.

У серпні 2000-го розпочалося реформування Кабінету міністрів. Через скасування Міністерства фінансів його правонаступником було визначено Міністерство економіки, ДУ «Державне казначейство» та ДУ «Бюджетне управління». До складу міністерства було передано й структурні підрозділи скасованого Міністерства фінансів.

Під загальне управління міністерства було також передано Державний комітет із праці та соціального забезпечення разом із центрами зайнятості міст і районів республіки. До нього увійшов і Державний комітет із зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі.

Упродовж року, під час реорганізації Міністерства доходів, управління державної статистики також було передане Міністерству економіки, і в штатному розкладі відомства з’явилася ще одна структура – Державна служба статистики.

У березні 2003 року указом Президента ПМР Міністерству економіки спільно з Адміністрацією Президента ПМР було доручено реорганізувати Державну службу проведення приватизації. Функції цієї структури також покладалися на Міністерство економіки, зокрема вони були поділені між Державною службою аналізу, стратегії планування та реформ (оцінна діяльність) та Державною службою зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі (організація та проведення процесу приватизації).

Наприкінці того ж року Міністерство економіки було визнане органом державного управління з технічного регулювання, з отриманням додаткових функцій щодо забезпечення промислової безпеки. Для цього йому передали ДУ «Центр стандартизації та метрології».

У лютому 2004 року, внаслідок ліквідації Міністерства сільського господарства, у складі Міністерства економіки утворили Державну службу аграрно-промислової політики, що мала вирішувати завдання з формування та вироблення механізму реалізації даної політики, яка нині перетворена на Управління макроекономічного аналізу, прогнозування та реформ Державної служби оцінної діяльності та фінансових експертиз.

Нова назва – нові завдання. 24 січня 2012 року Міністерство економіки перейменували на Міністерство економічного розвитку ПМР. Воно передало функції з ціноутворення і тарифної політики до новоствореного Комітету цін та антимонопольної діяльності; функції з трудових відносин та соціальної політики – до Міністерства з соціального захисту та праці, при цьому прийняло функції з податкової політики та методології бухгалтерського обліку.

Шлях Мінекономрозвитку Придністров’я був складним і неоднозначним. Його діяльність здійснювалася практично без зовнішнього фінансування та в складних економічних умовах. Нині міністерство методично і цілеспрямовано працює над формуванням і реалізацією соціально-економічної політики держави.

Це моніторинг та аналіз розвитку Придністров’я і його основних секторів економіки; стратегічне та поточне планування і прогнозування розвитку; моніторинг та оцінка ефективності діяльності органів влади; створення правової бази; розробка та реалізація основних механізмів розвитку республіки.


Iрина МАСЛОВА.

Фото IA «Новости Приднестровья».