Зі святом, працівники ЖКГ та побутового обслуговування населення!

День працівника житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення – це професійне свято працівників галузі та служб з надання побутових послуг: будинків побуту, ательє, майстерень, салонів.


З професійним святом працівників галузі привітав Президент ПМР Вадим Красносельський. «ЖКГ і система побутового обслуговування населення динамічно розвиваються, забезпечують реалізацію соціально значущих проектів у республіці. Створюючи комфортні умови життя придністровців, ви успішно справляєтеся з найскладнішими завданнями та оперативно реагуєте на проблеми, що виникають, модернізуєте інфраструктуру та якість наданих послуг. Виявляючи високий професіоналізм, відповідальність, готовність відгукнутися на перший поклик, ви заслужили високу повагу в придністровському суспільстві. На особливу подяку заслуговують ветерани, які виступають у ролі наставників, передають свої знання, вміння та досвід молодим фахівцям. Дякую вам за працю!» – зазначив Президент.

У Придністров’ї на підставі указу Глави держави ця дата відзначається третьої неділі березня. Хоча, якщо бути точнішим, День працівників побутового обслуговування населення та житлово-комунального господарства було засновано Указом Президії Верховної Ради СРСР «Про святкові та пам’ятні дні». Його в Радянському Союзі відзначали з 1966 року.

Служби ЖКГ та побутового обслуговування гарантують соціальну стабільність і громадський спокій, створюють затишок та зручності в житті населення. Працівники цих служб забезпечують наявність у будинках та квартирах води, газу, світла і тепла. Вони прибирають у дворах і парках, на вулицях і дорогах.

Надають різні послуги з ремонту та прибирання квартир, автомобілів, побутових приладів, телерадіоапаратури та іншої електроніки, виготовлення та ремонту меблів, взуття, одягу, прання, хімчистки, прокату предметів домашнього вжитку. 2023 року це професійне свято припало на 19 березня.

Якщо звернутися до більш ранньої історії, то ми можемо дізнатися, що свій початок комунальні служби беруть майже 4 століття тому. Ще 1649 року у своєму «Наказі про градське благочиння» цар Олексій Михайлович велів: «…мати в кожному дворі власного двірника» і «…відати ремонту та інші справи». Перші постанови та декрети Радянського уряду, спрямовані на розвиток галузі побутових послуг, були ухвалені в 1917 – 1921 роках. З того часу система побутового обслуговування активно розвивалася. Нині житлово-комунальне господарство є однією з найбільш масштабних галузей економіки будь-якої держави.

У Придністров’ї житлово-комунальному господарству та побутовому обслуговуванню населення органи влади та управління приділяють особливо пильну увагу. У «Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки» так і записано: «Основним пріоритетом державної політики в галузі ЖКГ є забезпечення її працездатності та задовільного технічного стану житлового фонду». Це передбачає «…вироблення стандартів експлуатації житлового фонду, які забезпечать дотримання нормативів щодо виконання регламентних і ремонтних робіт у житловому фонді, створення механізму державного моніторингу та оцінки виконання нормативів експлуатації житлового фонду, а також технічного нагляду під час виконання будівельних робіт».

Нарешті, цей документ передбачає «структурну перебудову галузі збору, транспортування та поховання твердих побутових відходів, спрямовану на скорочення витрат та забезпечення вторинного використання всіх акумульованих побутових відходів».

Лише за 2,5 місяці 2023 року Уряд ПМР виніс на свої засідання 14 питань, присвячених ЖКГ та побутовому обслуговуванню населення, зокрема «Комплекс заходів щодо кадрової політики на підприємствах ЖКГ»; «Утримання полігонів твердих побутових відходів»; «План роботи підприємств ЖКГ в умовах кризи».

Одне з завдань стосувалося безпосередньо роботи нашої редакції – «Висвітлення у ЗМІ питань прозорості роботи підприємств у галузі житлово-комунального господарства». У документі наголошується: «Уряд ПМР закликає ЗМІ максимально об’єктивно та всебічно висвітлювати всі питання, пов’язані з рухом коштів на державних підприємствах ЖКГ. Будь-яка неповна та необ’єктивна подача інформації здатна завдати серйозної шкоди діловому іміджу підприємств, трудовим колективам, органам держвлади, а також скласти у громадян Придністров’я недостовірне уявлення щодо прозорості державних фінансів та фінансів підприємств». Наша редакція дотримується цього припису.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: pridnestrovie-daily.net