Значуща дата газети «Казачьи вести»

Минулого тижня, 14 березня, газета Чорноморського козацького війська (ЧКВ) «Казачьи вести» відзначила ювілей – 25 років з дня виходу у світ першого номера.


Періодичне видання було засноване рішенням Ради отаманів ЧКВ. У цьому історичному номері до читачів нового ЗМІ звернувся Військовий отаман Чорноморського козацтва генерал-майор Володимир Рябинський. «Брати козаки! Шановні читачі! От і настав час, коли побачив світ перший номер нашої газети «Казачьи вести». Тепер головне завдання – зробити її цікавою та актуальною, такою, що відповідає вашим запитам. Це і стан справ у відродженні козацтва, і відтворення історичної правди про козаків, їхнього самобутнього життя. Наше козацтво має свою історію, і вона не повинна перерватися. Мені здається, що «Казачьи вести» розповідатимуть про відродження та розвиток народних традицій у ЧКВ, сприятимуть вихованню патріотизму та любові до своєї Вітчизни. У добру путь, «Казачьи вести», під нашим незмінним девізом «За віру і вірність», –такий наказ дав тоді отаман новонародженому ЗМІ козаків.

З цих слів і почалася історія газети. Сьогодні не можна не згадати тих, хто стояв біля джерел її створення. Це Юрій Мамонтов, Володимир Масленников, Вадим Баришников, Юрій Царьов, Микола Тимофєєв, Сергій Рябинський. Завдяки їхньому професіоналізму та увазі до сподівань читачів, друкувалися актуальні матеріали, що відображають історію та сучасне життя козацтва, популяризують його героїв, а також повідомляють цікаві факти та останні новини ЧВК. Наприклад, один із перших творців і керівників чинного нині друкованого органу Військового правління ЧКВ – козацький полковник Юрій Мамонтов не лише особисто навчався видавати козацьку газету, а й навчав цьому всіх співробітників цього видання.

Відмінною особливістю «Казачьих вестей» є те, що у випуску газети беруть участь усі відділи Військового правління ЧКВ, отамани та правління станиць та округів, а також усі ті, хто бажає висловити те чи інше бачення проблеми життя козацтва на придністровській землі. Основними темами видання є історія, культура, звичаї та традиції Чорноморського козацтва, його побут, виробничо-господарська, економічна діяльність, а також бойова та мобілізаційна робота козацьких громад та об’єднань ЧКВ. Усі ці матеріали друкуються в рубриках «Вісті з округів», «Як відроджується Чорноморське козацтво», «Визначні дати», «Терміну давності не має», «Подвиг їхній вічно з нами», «Пом’яни їх, Господи» тощо.

У ювілейні дні наш кореспондент зустрівся з головним редактором газети «Казачьи вести» військовим старшиною Анатолієм Гавриленком, щоб детальніше поговорити про історію створення та становлення козацького ЗМІ, про плани на майбутнє.

– З якими результатами зустріли «Казачьи вести» своє 25-річчя?
А. Г.: За 25 років діяльності редакція нашої газети накопичила досить непоганий досвід організації роботи з підготовки та випуску ЗМІ на паперовому носії. За цей час до наших читачів надійшло 292 номери «Казачьих вестей», що пахнуть газетним папером та друкарською фарбою. На сьогодні неможливо назвати всіх тих, хто публікував у козацькій газеті свої статті, формуючи тим самим її імідж і авторитет. Звичайно, щиро дякуємо керівництву та колективу Бендерської друкарні «Поліграфіст», вони всі 25 років залишалися нашими соратниками та втілювали в папері кожен номер ЗМІ.

– Яким аспектам і чинникам у своїй діяльності редакція приділяє особливу увагу?
А. Г.: Особливе місце не тільки в роботі редакції, а в діяльності отаманів і правлінь усіх рівнів належить військово-патріотичній, духовно-моральній, виховній діяльності в усіх козацьких громадах ЧКВ. Крім того, ми завжди тримаємо в центрі уваги ознайомлення з широкою повсякденною діяльністю – життям, службою, побутом – братніх козацьких військ Росії. Неоціненна роль газети й у розвитку та зміцненні зв’язків і співпраці з Російською Православною Церквою.

– Чи відбуваються в газеті будь-які зміни «в дусі часу»?
А. Г.: На допомогу своєму друкованому виданню ЧКВ запустило сайт, де публікуються актуальні новини з життя козацтва. У вік Інтернету ми «живемо» у віртуальній мережі: розвиваємо сайти, активно розгортаємо сторінки в соціальних мережах. І, як показує аналіз, всесвітня комп’ютерна мережа стала нам не ворогом, а другом. Так, звичайно, хтось із читачів перейшов на сайт, та водночас загальна аудиторія істотно збільшилася.

– Кажуть, що робити прогнози, то невдячна справа. Утім, яким Ви бачите завтрашній день друкованих ЗМI?
А. Г.: Нині ЗМІ змінюють свій образ, свої можливості. Інтернет, телебачення, радіо – основні джерела нашої інформації. Однак ми віримо, що звичайний аркуш козацької газети, що так полюбився багатьом, ще довгий час зігріватиме своїм теплом козацькі серця. Впевнені, що така ж доля чекає і на газету «Гомін».

– Чи задовольняє Вас рівень співпраці газет «Казачьи вести» та «Гомін»?
А. Г.: Редакція газети «Гомін» завжди досить уважна до козацької тематики, за що ми їй щиро вдячні. Віримо, що й надалі наша співпраця триватиме.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: chern-cossak.ucoz.ru