Сучасні хіти в хоровому виконані

У Придністров’ї 17 березня 2023 року вперше відбулася унікальна мистецька подія, яка своєю постановкою та рівнем виконання вразила шанувальників співу різних поколінь.


Студентський хор державного інституту мистецтв імені А. Г. Рубінштейна виконав хіти відомих у всьому світі виконавців, таких як Адель, Леді Гага і гуртів Абба, Бітлз, Image Dragons, Queen. Зазвичай колектив виконував тільки класичний репертуар, але для того, щоб бути цікавими для глядачів, хористи вирішили розвиватися й змінюватися. Результатом змін вони поділилися з головної сцени республіки. Цього дня артисти виступали в костюмах світлих кольорів, ніби символізуючи світле майбутнє та віру в найкраще. Вони досить легко та невимушено трималися на сцені.

«Don’t stop us now» (Не зупиняй нас зараз) – так назвали хористи свій концерт, і розпочали його хітом з репертуару легендарного гурту Queen. Ідейними натхненниками заходу стали студент-барабанщик Ерік Тишкуряну й великий шанувальник рок-музики В’ячеслав Авелічев. Вони кілька місяців продумували назву, репертуар, інструменти, склад учасників (яких на той момент було вже 35 чоловік). Це була клопітна робота, але вона того варта.

Історія хорового диригування в Придністров’ї бере свій відлік з кінця 50-х років. Саме тоді було відкрите Слободзейське училище – перший та єдиний у світі середній спеціальний музичний навчальний заклад, розташований у сільській місцевості. Протягом 25 років кафедру хорового диригування очолював старший викладач вищої категорії, відмінник культури СРСР Олександр Йосипович Фіночко. Йому вдалося створити справжню творчу атмосферу, завдяки якій кафедра стала однією з провідних у навчальному закладі. Першим керівником хору був Петро Костянтинович Стрій. Поступово до педагогічного колективу кафедри вливалися найкращі її випускники: Л. Лісенкова, Є. Янковська, А. Кованжі, Л. Гратова, В. Авелічев.

Уперше вокальний відділ було відкрито в навчальному закладі 1972 року. Тоді його керівником став випускник Кишинівської державної консерваторії Олексій Курочкін, який на той час уже мав чималий виконавський та педагогічний досвід. Студенти систематично брали участь у концертах та неодноразово ставали лауреатами республіканських і міжреспубліканських конкурсів.

З 2014 року кафедра називалася «Хорове диригування та вокальне мистецтво», оскільки до неї приєднали спеціальність «Вокальне мистецтво». Завдяки цій події, вокалісти республіки дістали можливість розвиватися професійно.

Хоровий колектив сьогодні – дружний, згуртований, оптимістично налаштований. І це завдяки його талановитому керівнику В’ячеславу Авелічеву, який очолює кафедру з 2018 року та поєднує педагогічну діяльність із творчою. Упродовж чотирьох років він є худруком студентського хору.

«Цим концертом ми хотіли показати, наскільки різноманітним буває хоровий спів та наскільки талановиті артисти в нашому закладі освіти», – розповів Ерік.

 

«Ми рухаємося вперед, розвиваємося та досягаємо ще більших висот», – додав хормейстер.

Станіслав прийшов разом із сином, який навчається в музичній школі. «В нашій сім’ї лунають різні стилі музики, ми привчаємо дітей до мистецтва з дитинства, часто відвідуємо концерти, зокрема виступи хору нам дуже подобаються», – розповів чоловік. Окрім стилю рок, виконавці також співали джаз, пісні з мюзиклів та сучасні хіти.

До речі, однією з особливостей заходу було те, що молодим артистам всього лише 15-16 років, і вони показали справжній драйв та емоції, навіть слухачі підтанцьовували та підспівували з місця. Витонченості концерту додали виступи танцюристів центру «Експресія». Концертна програма була підготовлена й продумана так, щоб глядачі могли чути назви номерів, авторів пісень. Організатори подбали й про великий екран, який надавав додаткової привабливості виступам артистів.

Велике враження справило на присутніх у залі жіноче соло. Це було справжнє шоу: феєричне, захопливе та неймовірне.

Зал Палацу Республіки був переповнений охочими побачити концерт, останні квитки були розпродані за кілька днів до виступу. Піднесена атмосфера панувала весь вечір. Півтори години промайнули непомітно, на одному подиху, в залі довго аплодували, фотографували артистів, вигукували «браво!».

Концерт завершився, а глядачі ще довго дарували квіти та подарунки артистам, які від такої щирості не могли стримати сліз.

«Концерт нагадав мені юнацькі роки, коли музика була стилем життя. Виконання студентського хору було дивовижним. Хотілося б висловити подяку керівництву Палацу Республіки та організаторам концерту за оригінальний підхід до мистецтва співу. Артисти дуже вразили нас своїм неперевершеним виконанням», – поділився враженнями прихильник мистецтва співу Михайло.

Колектив студентського хору має багато творчих планів на майбутнє: гастролі по республіці та за кордон, нові музичні твори та шоу, щоб надалі вражати глядачів своїм талантом.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».