Зачаровані побаченим

Представники туристичних компаній з Грузії присвятили два дні знайомству з Тирасполем та Бендерами. Враженнями від перебування у найкращих містах Придністров’я вони поділилися з журналістами.


Єгор Артюхов – заступник директора Агентства з туризму ПМР, начальник відділу розвитку та просування туризму розповів, що туристичні агенти прибули з візитом у відповідь на минулорічні відвідини придністровськими фахівцями грузинської столиці Тбілісі.

«Нині ми приймаємо представників 14 туристичних фірм, які організовують поїздки для громадян своєї країни по всьому світу. Тепер вони зацікавилися Придністров’ям», – зазначив провідний фахівець галузі.

За його словами, для гостей у перший день їхнього перебування влаштували екскурсію Бендерською фортецею. Гості милувалися парком св. Олександра Невського, оглянули музейну експозицію та цитадель фортеці.

Головний спеціаліст архівно-історичного відділення Бендерської фортеці Олександр Булгаков ознайомив гостей з деякими цікавими фактами:

«Споруда, в якій ми з вами перебуваємо, – частина турецького поясу оборони. За переказами, це було улюблене дітище султана Сулеймана Прекрасного, а його знаменита дружина Роксолана навіть ревнувала чоловіка до його справи: думки Сулеймана були спрямовані на будівництво фортеці. Її зводили за західноєвропейським зразком, і складалася вона з трьох частин: верхньої, нижньої та цитаделі. По периметру її обнесли земляним валом та глибоким ровом. Рів, викопаний навколо укріплення, за проектом мав наповнитися водою з Дністра і стати перешкодою під час її штурму. Однак турецькі спеціалісти, виконуючи будівельні роботи, прорахувалися і зробили його вищим від рівня ріки, тому води в ньому ніколи не було. Цікавий факт: під час будівництва до цементного розчину додавали яєчні білки для його міцності та довговічності. Тож у фахівців є всі підстави вважати, що фортеця переживе і нас, і наших нащадків».

Стародавня споруда – твердиня, гордість та поразка Османської імперії. Існує версія, що потойбічні сили мешкають там і сьогодні. Чиїсь кроки, ридання та тихий шепіт можна почути вночі, а якщо пощастить – то й побачити. Якщо вірити легенді, над фортечними стінами витав привид «Білої дами». Постать дівчини, що світиться, з дитиною на руках з’являлася опівночі в повний Місяць. Спускалася вона з середньої вежі цитаделі, безшумно гуляла вздовж стін фортеці і вранці зникала біля надбрамної башти.

«Знавці розповідали, що дівчину звали Віоріка, їй було 16 років, і мешкала вона в сусідньому молдавському селі Варниця. Дуже вже сподобалася молода красуня місцевому сераскиру, тому він забрав її до себе в гарем. Вона встигла народити османові сина, але дуже нудилася і мучилася серед важких кам’яних стін, сумувала за своїм коханим і вирішила до нього втекти. Однак її зловили, повернули назад і за зухвалий вчинок, за те, що не оцінила «доброти» турецького командувача, за намагання втекти, вирішили покарати. Дівчину скинули з верхівки вежі», – розповів давню легенду Олександр Булгаков.

Душа нещасної турецької полонянки так і залишалася неупокоєною, доки під час розкопок не виявили її останки: людські кістки та довгу косу русявого кольору. Є відомості, що вони належали саме Віоріці. Втім, є й інші підтвердження цієї історії.

«Вся стіна, де з’являвся привід дівчини, посічена кулями, причому не лише мушкетними, а й більш сучасними. Кажуть, що стріляниною реагували на її появу вартові, які таким чином намагалися виправдати свій страх», – повідав історик фортеці.

Було це чи не було – залишається тільки здогадуватися. У легендах та міфах криється чимало реальних фактів, достовірної правди. Так чи інакше, містична легенда про «Білу даму» – одна з багатовікових таємничих історій Бендерської фортеці. Скільки міських легенд ще належить відкрити сучасникам – покаже час.

Однак, гостей оповідання настільки зацікавило, що вони з інтересом торкалися вибоїн у стіні, обмацували кожну ямку, ніби намагаючись уявити себе в тому давньому періоді часу.
Мабуть, для того, щоб привабити туристів до відвідання фортеці, біля стін цитаделі встановили погруддя ротмістра російської армії Карла Фрідріха Ієроніма фон Мюнхгаузена. Пишуть, що відважний барон, про пригоди якого розповідав Рудольф Распе, мав реальний прототип – вихідця з Саксонії, офіцера Мюнхгаузена, який віддав велику частину життя службі в російській армії.

Побутує думка, що саме тут народилася байка про те, що Мюнхгаузен чесно виконав своє завдання: облетів на ядрі фортецю і зібрав про неї цінну інформацію. Поряд з бюстом встановили й «те саме» ядро, на якому «літав» барон. До речі, кожен охочий може осідлати його й безкоштовно сфотографуватися.

Бендерська фортеця – це унікальна пам’ятка нашого регіону. З нею пов’язано багато фактів, з огляду на які туристи прямо рвуться сюди. Ось іще кілька фактів з історії: фортеця була надійною оборонною спорудою, аж до кінця ХХ століття; у 1709 році після провалу в битві під Полтавою, у ній знайшов притулок український гетьман Іван Мазепа, який згодом там і помер; з цим місцем також пов’язана конституція, яку приймав Пилип Орлик у 1711 році. На території фортеці зведено гранітний пам’ятник, присвячений до 300-річчя історичного документа; є тут також музей тортур. Його охоче відвідують любителі «гострих» відчуттів. У всіх туристів, що прибувають до Придністров’я, він викликає жвавий інтерес і має популярність.

Враження після відвідин KVINTу й комплексу «Aquatir»

Гурам Гвінчідзе – представник приватної туристичної компанії «Санта Джорджія» з Тбілісі після екскурсії в нашій столиці був у захваті від побаченого на провідному підприємстві, що випускає коньяки та вина. «Ми сюди прибули на інфотур, щоб побачити найкращі місця в Придністров’ї. Нас вразили винні підвали, сама система виготовлення вина. Грузія – це країна вина та виноробства, і здавалося, що нас уже нічим не здивувати, але ми всі були вражені, як і в якій кількості у вас вирощують виноград, готують спирти для коньяків. Та й сама якість вина нас дуже здивувала. Воно неочікувано досить високої якості та смаку. Крім усього, у вас дуже цікаво розповідають про історію виноробства в Придністров’ї, про культуру споживання вина тощо. Ми доведемо до відома наших потенційних любителів подорожей інформацію про ваш край, думаю, що вони охоче сюди приїдуть. Тим паче, що нам самим тут надзвичайно цікаво, і дуже важливо, що у вас спокійно. Ми прогулялися вулицями вечірнього Тирасполя, милувалися Катерининським парком, гарними сучасними будинками, яскравими вогнями, набережною та Дністром. Мені всюди дуже сподобалося. Каву, до речі, теж смачно готують у місцевих кав’ярнях», – розповів Гурам.

«Я була приголомшена під час перебування в осетровому комплексі «Акватир». Нічого подібного ми з моїми колегами не бачили. Нам розповіли, що цех з переробки риби за один рік освоює 500 тонн продукції, асортимент комплексу налічує понад 100 найменувань. Це щось неймовірне! Ще вразила географія країн, куди експортується продукція підприємства: США, Румунія, Великобританія, Німеччина, Японія, Індонезія, Естонія та десятки інших», – у захваті розповіла Анука Міндадзе, одна з туроператорів Тбіліської турфірми.

Багро Іловані, який уже кілька десятків років возить туристів багатьма країнами світу, вперше побував у Придністров’ї. Звичайно, оглянувши найбільш відомі та найкращі місця Тирасполя і Бендер, він ще не може скласти уявлення про всі красоти республіки в цілому. Однак, чоловік до глибини душі вражений осетровим комплексом «Акватир», відкритим у 2006 році. Йому не доводилося бачити такого унікального підприємства, де виробляють натуральну чорну ікру стерляді, бестера, російського осетра та білуги.

«Це ж треба було до такого додуматися: вкладати величезні гроші для того, щоб результат мати, щонайменше, через 14 років. Стільки часу треба, щоб осетрина дала ікру. Нам розповіли, що ікра дозріває навіть до кількох десятків років. Це чудо, і я досі перебуваю в шоці, тому розповім про «Акватир» потенційним мандрівникам нашої країни», – поділився Багро, не в змозі побороти свої емоції від побаченого навіть під час інтерв’ю.

Сувеніри з Придністров’я

Представники грузинських турагенцій залюбки розглядали та купували місцеві сувеніри, яких у приміщенні Інфоцентру було представлено у величезній кількості. Поміж цієї безлічі подарунків милували око квітчасті хустки, ляльки, виконані в національному стилі, дудочки, свирілі, глечики, прикрашені кетягами калини та гронами винограду, намиста, вишиванки молдавські, українські, болгарські тощо.

Угода про співпрацю

Того ж дня відбулося урочисте підписання угоди про співпрацю та розвиток відносин у галузі туризму. Документ своїми підписами затвердили керівник регіональної туристичної асоціації «Днестр-Тирасполь» Іван Ганенко та директор Тбіліського агентства «GOTA» Мамука.
Грузинський гість виступив з коротким спічем: «Сьогодні у нас чудовий день. Ми щасливі, що побували у ваших прекрасних містах, ознайомилися з історією, культурою, стравами місцевої кухні та, звичайно, з людьми. Хочеться, щоб любителі подорожей із Придністров’я приїхали до нас, відчули красу наших міст, оглянули історичні пам’ятники. Дякую за все від імені нашої делегації та сподіваюся на зустріч».

На завершення Анна Миколишина – директор АзТП, звернулася до присутніх зі словами подяки та сказала: «Нинішній рік у Придністров’ї знаковий. Він оголошений Роком агропромислового комплексу і сільського туризму. Звичайно, ви не могли за ці коротенькі два дні побачити всі наші напрацювання в туристичній галузі. Наше Агентство хоча ще досить молоде, але має чим гордитися. Наприклад, його спеціалісти розробляють та реалізують комплексні плани розвитку туріндустрії як такої. Ми сприяємо просуванню туристичного продукту на внутрішньому та міжнародному ринках. За останні чотири роки вже розроблено десятки цікавих, захопливих маршрутів для любителів подорожей.

Придністров’я – унікальна туристична країна. Ми прагнемо допомогти мешканцям нашої республіки та її гостям дізнатися про багатство історичних об’єктів, культуру і традиції нашого краю. Ми хочемо, щоб наші гості прагнули повернутися до нас знову, а співвітчизники знали, що в республіці можна добре відпочити, відновити сили, дістати позитивні емоції. Тому сподіваюся, що ви ще приїдете до нас, і почнете подорож з північної частини республіки, побуваєте в мальовничих селах, закохаєтеся в природні ландшафти, відпочинете в приватних садибах, відкриєте для себе Придністров’я».

Післяслово. Інфотур для представників туристичних компаній Грузії, організований Агентством з туризму Придністров’я спільно з РТО «Днестр-Тирасполь» та грузинською агенцією APIT, відбувся 18-19 березня 2023 року. Мета такої поїздки – знайомство гостей з основними пам’ятками, підприємствами та інфраструктурою розміщення і харчування, щоб надалі грузинські туркомпанії могли включити Придністров’я до своїх пропозицій для мандрівників Грузії.

У приміщенні інформаційного центру Агентства гостям розповіли про туристичні можливості та потенціал нашого краю. Барвисті туристичні путівники, буклети та карти, отримані ними, допоможуть гостям скласти незабутні маршрути для своїх співвітчизників.

Цікава новина: поки готувався цей матеріал, 22 березня поточного року ДУ «Агентство з туризму ПМР» та НП «Регіональна туристична організація «Днестр» підписали угоду про співпрацю, яка передбачає взаємодію в галузі розвитку туризму. Серед потенційних напрямів співробітництва – створення комплексних програм, нових туристичних маршрутів, участь у міжнародних туристичних виставках та інших заходах.

Спільні зусилля спрямують також на розробку заходів у галузі туризму, пропозицій щодо доступу до якісних туристичних послуг, підтримку суспільно значущих ініціатив та проектів, а також удосконалення системи безпеки в цій царині. Таке партнерство є важливим кроком у розвитку в’їзного, внутрішнього та соціального туризму.


Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.