Без енергії у світі немає життя, енергетик країну веде в майбуття

День відкритих дверей в організації професійної освіти – оптимальна можливість для випускників шкіл визначитися з місцем подальшого навчання, а також ближче з ним ознайомитися.

У Дністровському технікумі енергетики та комп’ютерних технологій, одному з найбільш престижних закладів професійної освіти республіки, відбувся День відкритих дверей. Вважається, що це найкращий спосіб продемонструвати свої найпривабливіші сторони та прийняти на вступні іспити максимальну кількість абітурієнтів. Захід був розрахований на учнів старших класів двох міських шкіл, а також на випускників шкіл Слободзейського району.

Для піднесення бадьорості духу і позитивного настрою програму розпочала агітбригада навчального закладу. Завзято і жваво, зі здоровим гумором – у віршах і піснях – розповіли студенти школярам про свою альма-матер. Звертаючись до учнів, вони пояснили їм важливість своєї професії, її незамінність: «Серце завжди тепла просить, душа потребує світла все сильніше. Дякуємо всім, хто вогонь нам приносить, усім Прометеям сьогоднішніх днів». І це було переконливо.

Потім гості розділилися на три групи й по черзі відвідали три майстер-класи, кожен з яких міг би не просто застосовуватися в повсякденному житті, а й мав би велике значення в ньому. Майстер-клас «Надання першої медичної допомоги постраждалим від електричного струму» навчав, як надавати першу медичну допомогу людям, які постраждали від ураження електричним струмом. Його провела заступник директора з виробничої практики Жанна Євдокимова. Просто і доступно, без зайвої метушні педагог та її студенти-асистенти, використовуючи комп’ютерну апаратуру, на медичних манекенах, що відтворювали фігуру людини, показували старшокласникам, як робити штучне дихання «з рота в рот», закритий масаж серця, вчили накладати пов’язку або шину. Потім пропонували охочим усе це повторити.

Наступний майстер-клас «Складання схеми освітлювальних пристроїв однокімнатної квартири» мав на меті показати на електромонтажному модулі практичну роботу зі складання та монтажу електричної схеми однокімнатної квартири з демонстрацією використовуваних професійних прийомів і матеріалів, а також їх доступним поясненням. Третій майстер-клас «Закон Ома для повного електричного кола» був здебільшого теоретичним. Школярам розповіли, що таке електричний струм, звідки береться електрика і чи може скло проводити струм.

Підбиваючи підсумок майстер-класів, можна сміливо стверджувати, що юні гості змогли поринути в освітню атмосферу Дністровського технікуму енергетики та комп’ютерних технологій, а його студенти продемонстрували гостям і одне одному свої знання, вміння та навички під час проведення запланованого Дня відкритих дверей. На кожному навчальному місці була підготовлена виставка приладів теплотехнічного контролю і макетів енергетичного обладнання.

По закінченні заходу директор Дністровського технікуму енергетики та комп’ютерних технологій Надія Залевська відповіла на кілька запитань.

– Надіє Анатоліївно, що на сьогодні являє собою ДТЕіКТ?

Н. З.: Наш технікум – унікальний навчальний заклад, який готує фахівців для енергетичної галузі Придністров’я. Причому за цими спеціальностями навчають тільки у нас. Фахівців-енергетиків ми готуємо з 1966 року. Нині понад 6 000 випускників працюють на підприємствах різних країн світу. У ДТЕіКТ на сьогодні навчається 251 студент: 173 – на стаціонарі та 75 – на заочному відділенні. Цього року ми набиратимемо на навчання юнаків та дівчат за трьома спеціальностями: «Теплопостачання і теплотехнічне обладнання» (технік-теплотехнік), «Монтаж, налагодження та експлуатація електрообладнання промислових і цивільних будівель» (технік), «Електричні станції, мережі та системи» (технік-електрик).

– Чи мають Ваші випускники можливість працевлаштування?

Н. З.: Так, наші студенти вже на третьому курсі знають, де працюватимуть. Їх нині «з руками відривають»: Молдавська ДРЕС,«Електромаш», Єдині розподільні мережі, «Дністеренерго», Молдавський металургійний завод. Ще кілька років тому колишній генеральний директор Молдавської ДРЕС Олексій Ширма говорив: «Ми не маємо потреби у ваших фахівцях, у нас штат укомплектований». Однак у поточному році вже надійшло замовлення на 66 осіб. Та ми стільки фахівців і не випускаємо. Тож проблем із працевлаштуванням наші випускники нинішнього року не матимуть: вони затребувані стовідсотково!

Недарма кажуть: «Без енергії у світі немає життя, енергетик країну веде в майбуття». Успіхів тобі, процвітання і нових звершень, ДТЕіКТ, на благо Придністров’я.

Iгор ШЕВЧЕНКО

Фото автора