Не професія обирає людину, а людина професію

Саме під таким гаслом філософа Сократа відбувся день відкритих дверей у Тираспольському технікумі комерції в рамках фестивалю «У світі професій».

З 13 по 17 березня абітурієнтам надали можливість ознайомитися з найпопулярнішими професіями сучасності та особливостями вступу і навчання, а також працевлаштування в подальшому.

Навчальний заклад готує спеціалістів двох напрямів: торгівлі та громадського харчування, зокрема кухарів, креативних кондитерів, комунікабельних товарознавців і компетентних архівістів.

У рамках заходу студенти 2-го курсу разом із педагогами провели низку майстер-класів для школярів 9-го класу столичної школи № 17. Спочатку їх ознайомили з найактуальнішою професією кухаря-кондитера. В лабораторії вони власноруч приготували смачний десерт з використанням сучасних видів кондитерських напівфабрикатів: глазурі, мастики, карамелі, посипки, шоколаду. Школярі ретельно та уважно вимальовували різні орнаменти на тістечках, довго фантазували, як краще прикрасити «свій витвір», який потім і скуштували. Всі учасники радо погодилися, що було цікаво, смачно і хотілося б ще раз спробувати.

«Нині професія кухаря-кондитера дуже поширена у світі. Наш заклад під час вступної кампанії переповнюється охочими здобути цю спеціальність. Більшість абітурієнтів, як не дивно, – юнаки. Це, можна вважати, світовий тренд, що найкращі кухарі – чоловіки. Багато тому прикладів є й у Придністров’ї та за його межами. Ми пишаємося нашими учнями, які працюють у громадських закладах республіки, показують неабиякий хист у здобутій професії. Дехто навіть прагне навчатися далі за кордоном», – розповіла з гордістю заступник директора з навчально-виробничої діяльності Марина Григорівна Агакі.

Студенти з курсу «Комерція» для майбутніх абітурієнтів влаштували ділову гру, яка полягала в демонстрації специфіки професії комерсанта. Глядачі мали можливість поринути у світ розрахунків, творчості та економіки. Трохи пізніше відбувся майстер-клас із торгівлі за прилавком з використанням предметів, необхідних для зважування товарів та розрахунку з покупцями.

«Торгівля завжди була і залишатиметься розвиненою галуззю, а її керівники здатні бути прикладом для робітників і привести компанію до певного результату. Такі спеціалісти завжди матимуть попит. Тому курс «Комерція» орієнтований на розвиток лідерських, організаційних та управлінських рис, необхідних для створення власного бізнесу. З такою спеціальністю без роботи ніхто не залишається», – зазначив студент Сергій».

Здивували присутніх на заході й своєрідні експерименти, проведені студентами-товарознавцями з продуктами щоденного вжитку: маслом, сметаною та шоколадом. Лише за допомогою гарячої води були виявлені ергономічні якості кожного виробу. Хтось із учнів навіть записував та фотографував рецепти, щоб повторити їх удома. Школярі також дізналися, як можна за запахом визначити якість продукту, як впливає склад, маркування та маркетинг на товар, чому професія впливає на майбутнє.

Одна з молодих і нових спеціальностей у технікумі – «Документове забезпечення управління й архівознавство». «Оскільки в республіці відчувається недолік цих професіоналів, керівництво закладу вирішило створити технічно ненавантажену спеціальність, яка б задовольнила потребу в кадрових спеціалістах», – розповіла викладач факультету. Другий рік заклад навчає майбутніх помічників керівників, спеціалістів кадрової служби, архівів. Здебільшого ця професія є популярною серед дівчат. Уже після 2-го курсу навчання студенти йдуть на практику в державні заклади міста, в адміністрації та міністерства. Тим самим вони забезпечують собі місце подальшого працевлаштування.

Хоч багато учнів, які побували на дні відкритих дверей у технікумі, вже визначилися з майбутньою професією, все ж таки їм було цікаво ознайомитися і з новими спеціальностями. Студенти завзято їм розповідали та демонстрували переваги кожної професії, намагалися зацікавити та надихнути тих, хто ще сумнівається у виборі.

Ольга АЗАРОВА

Фото автора