То хто ж сьогодні потрібен Придністров’ю?

Старшокласники та випускники загальноосвітніх шкіл Бендер, Тирасполя, Слободзеї, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці, Кам’янки, Дністровська на цей час перебувають в активному пошуку популярних професій.

Допомогти їм у цій непростій справі вирішила Торгово-промислова палата (ТПП) ПМР і провела відеоконференцію з презентацією найперспективніших робітничих напрямків.

У кожному куточку Придністров’я є молодь, для якої зовсім скоро настане один з найвідповідальніших моментів у житті: вибирати, ким бути чи не бути, куди вступати, якій справі себе присвятити, як заробити на гідне життя. Ці питання належать до вічних і завжди актуальних.

Відповіді на них для кожної людини завжди індивідуальні. Усе ж нині цілком можливо спрогнозувати низку спеціальностей, без яких наше суспільство у найближчі 5–10 років точно не обійдеться. Аналітичний підхід до цієї справи покликаний зменшити кількість випадків, коли людина, яка здобула освіту, не знає, куди їй податися, і в підсумку не застосовує свої знання і вміння.

ТПП спільно з провідними освітніми установами провела для школярів відеоконференцію «Професії майбутнього». Президент палати Василь Кожан визначив мету цієї зустрічі як знайомство з кар’єрними можливостями в республіці. У своєму вітальному слові він зазначив: «Без освіти, без глибоких знань неможливо опанувати професію ґрунтовно і докладно. Ми пропонуємо вам нові професії в різних галузях».

Начальник Управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмила Тануркова розповіла юнакам і дівчатам про критерії вибору своєї справи, куди входить розуміння умов праці, можливостей самореалізації та розкриття власного потенціалу.

Після аналізу негативного досвіду в прийнятті рішень деяких молодих людей Людмила Костянтинівна, ґрунтуючись на роботах психологів, вивела низку помилок, яких потрібно уникати: дозволяти вирішувати за вас іншим, слідувати за натовпом, не порівнювати бажання з можливостями, мати помилкові уявлення про роботу і брати участь у гонитві за популярністю.

«Намагайтеся бути реалістами, – підкреслила експерт. – Формула професії складається з «хочу, можу, треба». Не можна забувати про рівновагу між ними. Якщо говорити про майбутнє, то два напрямки гарантовано розширятимуться, а саме: інформаційні технології та соціальна сфера».

На конференції представили велику кількість варіантів того, чого можна ефективно навчитися в Придністров’ї. Наприклад, Рибницька філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка запропонувала своїм абітурієнтам стати посередниками між людиною й технологіями розумного будинку на спеціальності «Монтаж і технічна експлуатація автоматизованих систем об’єктів житлово-комунального господарства». Новий навчальний корпус, молодіжний центр, тренажерний зал, спортивний табір, гуртожиток і багато іншого чекає тих, хто захоче навчитися цієї вельми потрібної справи на ринку праці.

Представники ДОЗ СПО «Промислово-будівельний технікум» розповіли про мехатроніку металообробного обладнання. Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе викликав справжній фурор двома напрямками: мехатроніка меліоративних систем і агрономія. Оскільки придністровські угіддя розташовані в зоні ризикованого землеробства, то без грамотних спеціалістів у галузі водних ресурсів для вирощування високих і стабільних урожаїв сільськогосподарських культур ніяк не обійтися.

Величезним плюсом стало те, що тепер цієї високотехнологічної та автоматизованої професії можна навчитися в нас. У рамках дуальної освіти можна відразу діставати практичний досвід, дохід і гарантоване робоче місце після випуску. Таку можливість не можна упускати.

У «Тираспольському технікумі комерції» тепер є можливість стати кухарем нового рівня. Система «Теорія плюс практика» розширила кар’єрні можливості випускників. По закінченні навчання вони зможуть влаштуватися на роботу в такі популярні установи, як «La Vida», «Craft», «Mafia». Серед напрямків, які мають попит, також виявилася мехатроніка сільськогосподарських машин і швейного обладнання.

За підсумком зустрічі юнаки та дівчата вже могли сформувати для себе список освітніх програм, які їх зацікавили. Наступним кроком для них стануть дні відкритих дверей, де вони зможуть на власні очі побачити майбутнє робоче місце і зрозуміти суть професії.

Олександра ТИМКО

Фото: blog.mrhgestao.com