Практикум «Моє покликання»

У Тираспольському аграрно-технічному коледжі імені М. В. Фрунзе відбувся захід у рамках проекту «Підтримка Торгово-промислової палати Придністров’я у впровадженні дуальної освіти для економічного розвитку».

Нагадаємо, що пілотний проект з упровадження в Придністров’ї спеціальності «Мехатроніка» затверджений розпорядженням Уряду республіки. Торгово-промислова палата є його координатором.

Проект спрямований на підготовку фахівців нових популярних професій, попит на які зростатиме в перспективі. Він сприяє освоєнню особливостей дуальної форми навчання, зниження міграції та покращення ситуації в економіці Придністров’я в цілому.

Метою практикуму є залучення молодих людей до навчання в коледжі за спеціальностями «Мехатроніка в галузі сільського господарства», «Мехатроніка в меліорації», «Агрономія».

Учні 9-х класів столичних шкіл скористалися нагодою побувати в лабораторіях закладу професійної освіти. У лабораторії пневматики та гідравліки викладачі та студенти коледжу розповіли юнакам і дівчатам про процес управління гідравлічною системою. За словами студента 2-го курсу коледжу Максима Матроницького, гідроциліндром називають гідравлічний двигун найпростішої моделі з лінійним рухом робочої ланки. «Цей елемент рухається зворотно-поступальним кроком під впливом рідкого середовища, яке подається на вхід агрегату трубопроводом і покидає його через вихід. Призначенням агрегату є управління виконавчим механізмом та обладнанням, яке до нього підключається. Гідроциліндр виконує поворот органів на заданий кут, їх спуск та підняття, фіксацію на деякий час у вибраній позиції», – пояснив юнак.

Він розповів, що з великим задоволенням навчається в закладі за спеціальністю «Мехатроніка» і радий брати участь у цьому практикумі. Викладач Сергій Бодруг висловив надію, що незабаром хтось зі школярів стане студентом їхнього навчального закладу. «Дехто з них успішно виконав завдання. Бажаю здобути спеціальності, пов’язані з сільським господарством. Сумлінна праця аграріїв заслуговує на щирі слова подяки та є прикладом для нинішньої молоді», – сказав педагог.

У лабораторії мехатронних систем у сільському господарстві школярів навчили користуватися навігаційними системами, з’єднаними з тракторами та сільгоспмашинами. За словами викладача коледжу Юрія Рябчука, навігаційні системи дають можливість своєчасно виконувати всі технологічні операції, а це позитивно позначається на кількості та якості врожаю.

Відвідувачі закладу побували в лабораторії, де безпосередньо вивчають мехатроніку. Тут студентів навчають паяти плати, збирати їх, програмувати пристрої та випробовувати програми на конкретних апаратах. Тут є все необхідне для вивчення систем, що керують сучасною сільгосптехнікою: від паяльних ламп до мікросхем та комп’ютерів. Здобуті знання мехатроніки закріплюють на навчальному комбайні коледжу – його, як і моделі в лабораторії, програмують, а потім віддалено керують із навігатора.

В інтерв’ю для нашої газети директор навчального закладу Володимир Бадюл розповів про важливість лабораторій для навчального процесу: «Завдяки новому обладнанню, наші студенти навчаються комплексної роботи з сільгоспмашинами, зокрема керувати, обслуговувати та дистанційно контролювати сучасні трактори та комбайни. Раніше були звичайні механізми, трактор керувався лише механізатором, який виконував повністю усі операції. На сьогодні тракторист контролює роботу механізмів, у нього стоять монітори, датчики. Досить часто чуємо від аграріїв, що їм потрібні такі спеціалісти, бо нова техніка вся обладнана електронікою. На сучасних тракторах і комбайнах від 20 до 100 датчиків. Це все зводиться на монітор і його треба вміти професійно контролювати».

Володимир Георгійович запросив на навчання в коледжі нових студентів на всі спеціальності. Він розповів, що зарахування відбуватиметься на основі конкурсу атестатів про закінчення 9-го класу (на 1-й курс) і на базі 11 класів (на 2-й курс) за наявності вакантних місць. Документи прийматимуть з 1 червня по 26 серпня 2023 року.

Сергій ЛЕВЧЕНКО

Фото автора