Ювілей учителя з великої літери

До плеяди великих належить видатний радянський педагог Антон Семенович Макаренко. 13 березня виповнилося 135 років від дня його народження.

Талановитий вихователь на основі народної педагогіки розробив авторську систему формування колективу, успішно апробовану ним у колонії імені Максима Горького. У 1920 році Полтавський губернський відділ народної освіти доручив Макаренку створити трудову колонію для неповнолітніх правопорушників. За офіційними даними, з понад 3 000 безпритульних, вихованих під його керівництвом, жоден не повернувся до в’язниці. Антон Семенович спонукав дітей здобувати освіту, щоб у майбутньому мати гідну професію. Багато з них стали кваліфікованими робітниками, економістами, керівниками та вчителями.

У педагогічних колах досі відомо про суперечки та протиріччя щодо його праць. Тільки після смерті вчителя заговорили про нього як видатного радянського педагога, почали вивчати його досвід. Свідченням міжнародного значення його заслуг стало рішення ЮНЕСКО до 100-річчя з дня народження про визнання його одним із великих педагогів світу. Спеціальним рішенням цієї організації 1988-й був проголошений Роком Макаренка.

Його книга «Педагогічна поема» перекладена 36 мовами світу.

За творами А. С. Макаренка були зняті однойменні художні фільми «Педагогічна поема» (в 1955 р.) і «Прапори на вежах» (в 1958 р.). Хіба це не визнання його педагогічної практики, відомої як виховання працею?

Попри таку велику кількість років, яка відокремлює нас від часу великого педагога, його поради й нині можуть стати в нагоді сучасному вчителю і батькам, які виховують дітей. Пропонуємо до роздумів, на наш погляд, найважливіші поради великого педагога, психолога і письменника.

> Наші діти – це наша старість. Правильне виховання – це наша щаслива старість, погане виховання – це наше майбутнє горе, це наші сльози, це наша вина перед іншими людьми, перед усією країною.

> Ваша власна поведінка – найголовніше у вихованні.

> Виховання дітей вимагає найсерйознішого тону, найпростішого і щирого.

> Кожен батько і мати повинні добре уявляти, що вони хочуть виховати у своїй дитині.

> Ви повинні добре знати, що робить, де перебуває і ким оточена ваша дитина.

> Не нав’язуйте їй свою допомогу, але завжди будьте готові допомогти.

> Не платіть і не карайте за результати праці.

> Навчити дитину любити неможливо без виховання людської гідності.

> Ніколи не приносьте себе в жертву дитині.

> Навчити людину бути щасливою не можна, але виховати її так, щоб вона була щасливою, можна.

> Спілкуйтеся з дитиною, як з дорослим.

> Ставте перед дитиною цікаві та реальні цілі.

> Навчіть дітей приймати рішення і нести відповідальність за них.

> Більше спілкування!

> Слідкуйте за власною поведінкою.

Понад 25 років у Придністров’ї функціонує Республіканський навчально-виховний комплекс імені А. С. Макаренка МВС ПМР. Це середня освітня школа закритого типу для підлітків, які вчинили правопорушення. Співробітникам комплексу вдалося допомогти досить великій кількості підлітків з девіантною поведінкою.

Педагоги, психологи й увесь колектив намагаються показати дітям від 11 до 14 років, що є інший світ: без насильства, злочинності, алкоголю і наркотиків.

Для багатьох із них перебування тут стає поворотною точкою в житті й допомагає уникнути багатьох проблем.

Вихованці придністровської школи імені А. С. Макаренка кожен день свого буття наближають до світлого майбутнього, а отже справа великого педагога продовжує жити.

Наталя СИНЯВСЬКА

Фото: dzen.ru