Про наслідки екстремізму в соцмережах

У наш час новітні інформаційно-комунікаційні технології (НI-КТ) і глобальна мережа Iнтернет стали першорядними факторами розвитку людського суспільства і формування його єдиного інформаційного простору. Разом з тим за всіх переваг, які дають нам новітні досягнення прогресу, Iнтернет і НI-КТ мають серйозні супутні недоліки.

Найголовнішим із них є якнайширше розповсюдження в соціальних мережах такого небезпечного для суспільства явища, як екстремізм. Про це 22 березня говорили на заході з правової просвіти молоді в читальному залі бібліотеки ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Організатором зустрічі стало Міністерство просвіти ПМР. «Усім відомо, яка ситуація склалася на сьогодні всередині республіки та за її межами. Молодь залучають до будь-яких спільнот, будь-яких обговорень та дискусій. І вона не завжди розуміє, як потрібно реагувати й відповідати на це. Досить часто молоді люди несвідомо потрапляють у погану компанію. Отже, мета заходу –допомогти їм зрозуміти наслідки такого необачного кроку», – пояснила начальник Управління молодіжної політики Мінпросу і наголосила, що ця зустріч проводиться в рамках правового виховання молоді за підтримки Міністерства держбезпеки та Центральної виборчої комісії.

Зал був заповнений студентами організацій профосвіти республіки: вишів, технікумів і коледжів. Представник МДБ розповів присутнім, що таке екстремізм, які види та організаційні форми йому притаманні. Молодь активно підтримала бесіду. Йшлося і про коментарі до сумнівних роликів у соціальних мережах, репости, лайки та листування з малознайомими людьми, вступ до молодіжних рухів, участь у молодіжних акціях. Нагадаємо, що на початку березня в соцмережах тираспольських школярів активно агітували приєднатися до масових бійок двох підліткових субкультур – «Редан» і «Офники» (їхня друга назва – «Спортики»).

Клан «Редан» є злочинним угрупованням, яке взяло свою назву з японських аніме. Їхній дрес-код становлять чорні сорочки з павуками, картаті штани та довге волосся. «Офники» – це підлітки, які активно культивують спорт (як правило, футбол), одягаються в спортивні костюми та кросівки. Між обома рухами триває жорстке протистояння. Заклики до масових бійок – це найяскравіший приклад екстремістської діяльності в соціальних мережах для нинішнього Придністров’я.

Керівник методичного об’єднання психологів м. Тирасполя Ольга Грицкан розповіла студентам про психологічні механізми маніпулювання свідомістю молоді в діяльності екстремістських течій в Інтернеті. Важливою була розмова про наслідки екстремістської діяльності у соцмережах та ефективні заходи захисту студентської молоді від цього агресивного середовища. Серед форм і методів ефективної боротьби з таким злом можна виділити:

– проведення лекцій, бесід, круглих столів, конференцій з антиекстремістської, а також антитерористичної тематики, зокрема з правових основ протидії екстремізму й тероризму;

– створення стендів антиекстремістської та антитерористичної спрямованості;

– організацію взаємодії освітніх установ з органами системи профілактики (МВС, медустановами, організаціями молодіжної політики тощо);

– блокування доступу до веб-сайтів, що не належать до освітнього процесу, фільтрацію контенту, яка гарантуватиме учням безпечний Інтернет;

– розвиток критичного мислення у підлітків;

– роботу з батьками;

– вивчення популярних у молоді сайтів.

Боротьба за розум і душу молодих людей – це царина інформаційної війни. У соціальних медіа вона повинна розгортатися на регулярній основі, наступально і на високому професійному рівні. Бійці цього нового фронту – педагоги, психологи, вихователі, медичні фахівці, спеціалісти кібербезпеки та IT-технологій.

Міністерство просвіти найближчим часом планує провести подібні зустрічі вже для школярів і підлітків, які беруть участь у діяльності різних рухів і громадських організацій.

Павло ОСТАПЕНКО

Фото ИА «Новости Приднестровья»