Мультимедійний проект від Мінцифри ПМР

Міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко та його заступник Максим Кравець представили Президенту ПМР Вадиму Красносельському мультимедійний проект – веб-сайт «Придністровського історичного порталу».

Нагадаємо, що «мультимедіа» – це сукупність сучасних комп’ютерних технологій, використання яких дає можливість надавати інформацію, наприклад, про історичне минуле нашого краю, в різних формах: текстовій, за допомогою звуку, відео та анімованої графіки.

Представники Міністерства відзначили, що таких матеріалів опубліковано вже досить багато. У цьому напрямку активно працюють науково-дослідні лабораторії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, архівісти, краєзнавці, співробітники музеїв, а також представники історичної спільноти. Однак, розміщуються вони здебільшого, зокрема в мережі Інтернет, розрізнено і безсистемно. Для зацікавлених користувачів це не дуже зручно й ускладнює пошук інформації.

Керівники Мінцифри презентували проект, метою якого якраз і є об’єднання всієї пізнавальної інформації про нашу республіку, історичні події та людей, які залишили свій слід в історії Придністров’я.

Президенту представили логотип сайту. Він являє собою стіну, що символізує рубіж цивілізацій, на стику яких у різні епохи перебувала придністровська земля, де проживає багатонаціональний придністровський народ.

Міністр С. Бабенко розповів Президенту, що проект попередньо обговорювався з профільними експертами, вивчався досвід інших країн. Його підтримали керівники Міністерства просвіти й фахівці ПДУ. На сьогодні Портал перебуває на фінальній стадії розроблення. Вже опубліковано 260 інформаційних повідомлень різного формату.

М. Кравець зазначив, що поміж них є багато матеріалів, підготовлених ІА «Новости Приднестровья». Велика робота виконана на Радіо 1. Наші відомі історики приходили в студію і вели бесіди на історичні теми, починаючи від найдавнішої цивілізації й до нашого часу. Максим Анатолійович назвав теми, які найбільш повно висвітлені на порталі. Наприклад, тема Великої Вітчизняної війни представлена 42 матеріалами, агресії з боку Республіки Молдова – 40, археологія – 22, про російсько-турецькі війни розміщено 20 матеріалів, про утворення ПМР – 29. Є ще багато всього цікавого, що можна показати й продемонструвати.

Окремим модулем на сайті буде розміщена «Книга пам’яті загиблих під час захисту Вітчизни». До інформаційного наповнення цієї історично важливої бази долучене Міністерство оборони Придністров’я.

Найближчим часом користувачі порталу зможуть ознайомитися не тільки з текстовими матеріалами, але й з відеосюжетами, лекціями, аудіокнигами, подкастами й лонгрідами. Рубрики історичного порталу продумані так, щоб відвідувачам були доступні як ілюстровані текстові матеріали, так і відеосюжети, а також інфографіка.

Президент ПМР Вадим Красносельський дав Міністерству низку рекомендацій і доручень, пов’язаних із подальшою роботою над інформаційним проектом. Він подякував і високо оцінив виконану роботу, а також вказав на необхідність більш тісної взаємодії з усіма зацікавленими сторонами.

Ганна ЛАЗАРЕНКО