Підсумки роботи сільськогосподарського відомства

Міністерство сільського господарства і природних ресурсів – це орган виконавчої влади, який забезпечує проведення єдиної агропромислової політики в Придністров’ї. У режимі відеоконференції 16 березня відомство підбило підсумки діяльності за 2022 рік.

Прес-служба Міністерства повідомила, що в розширеному засіданні взяли участь Голова Уряду Олександр Розенберг, керівники виконавчих органів влади, представники депутатського корпусу, а також громадські діячі та сільгоспвиробники.

У підсумковій доповіді в. о. міністра Олег Ділігул доповів про досягнуті результати в галузі агропромислового комплексу (АПК) та акцентував на тому, що 2022 рік видався складним для сільськогосподарської галузі, оскільки на її діяльність негативно вплинули зовнішньополітичні процеси. Наприклад, майже втричі зросла вартість мінеральних добрив, необхідних для одержання гідного врожаю.

Актуальність поставлених завдань

У Стратегії розвитку держави на 2019 – 2026 рр. були позначені конкретні цілі для розвитку АПК, й у звітний період вони підтвердили свою актуальність: упор був зроблений на збільшення обсягів продукції вітчизняних виробників за основними соціально-значущими харчовими продуктами, імпортозаміщення товарів, вироблених всередині держави, та зміцнення продовольчої безпеки.

Несприятливі погодні умови

Не завадили негативні природні явища у 2022 році зберегти на достатньому рівні показники врожаю найважливіших сільськогосподарських культур. Доповідач зазначив, що, наприклад, обсяг вирощеної картоплі підвищився, урожай овочів, фруктів і винограду зберігся на рівні аналогічного періоду попереднього року. Хоча й спостерігалося зниження вдвічі обсягів виробництва зернових та пшениці до рівня 2021 року (через нестачу вологи в ґрунті в період сівби), одержаних обсягів вистачило, щоб задовольнити потребу держави в хлібові та забезпечити постачання зерна на експорт.

Посуха також негативно позначилася на вирощуванні кукурудзи та соняшнику. Вона ж і сприяла подальшому розвитку меліоративного комплексу республіки. Землекористувачі продовжують активізувати включення своїх угідь у зрошувану мережу.

Меліорація

Реалізація державної цільової програми відновлення та розвитку меліоративного комплексу ПМР на 2022 – 2026 роки дала можливість у 2022-му забезпечити великий обсяг роботи з ревізії та ремонту основного і допоміжного гідроелектросилового обладнання. В результаті виконаних робіт площа зрошуваних земель на початок поточного року перевищила 30 тис. га.

Позитивна динаміка

Розвиток меліорації сприяв позитивним зрушенням у галузі садівництва, зокрема збільшенню площі садів. Нагадаємо, що плодова продукція є одним із продовольчих товарів, призначених для експорту. Внутрішній державний ринок, за словами О. Ділігула, був повністю забезпечений місцевими фруктами. Доповідач зазначив, що структура садів змінюється: більше закладається кісточкових культур, що мають кращі в порівнянні з зернятковими перспективи реалізації на зовнішньому ринку.

Розвиток тваринництва

Це один зі стратегічних напрямків діяльності відомства. У 2019 – 2022 рр. спостерігалося зростання тваринницької продукції. Позитивно вплинули на нього заходи державної підтримки. Керівник Мінсільгоспу повідомив, що державна допомога надається тваринницьким підприємствам і СФГ упродовж п’яти років у вигляді дотацій, і трьох років – у вигляді субсидій. Це сприяло стабілізації негативної динаміки скорочення поголів’я дійного стада, а також збільшило виробництво молочної продукції й зміцнило продовольчу безпеку.

Відтворення природних ресурсів

На звітній колегії підбили підсумки раціонального використання та відтворення природних ресурсів. У 2022 році на території Придністров’я розроблялося 30 родовищ корисних копалин.

Для Міністерства сільського господарства пріоритетним було забезпечення розумного природокористування, збереження та відновлення природних систем і створення екологічно безпечних та комфортних місць проживання населення.

З метою відновлення і раціонального використання водних біологічних ресурсів минулого року здійснене зариблення республіканських водойм промислово-цінними видами риб.

Важливим напрямком функціонування відомства позначене вдосконалення діяльності гідрометеорологічної служби. У 2022 році з метою підвищення її ефективності тривало оновлення приладової бази установи та ремонт старих приміщень.

Оцінка роботи Мінсільгоспу

За повідомленням прес-служби, Голова Уряду Олександр Розенберг проаналізував діяльність Міністерства сільського господарства та природних ресурсів у 2022 році. Водночас він позначив завдання на найближчу перспективу й особливо звернув увагу на питання щодо ефективного і раціонального використання земель.

На його думку, механічна обробка ґрунту в період нестійкої та вітряної погоди призводить до дефіциту вологи в ньому, що, своєю чергою, може негативно позначитися на обсязі зібраного врожаю. Олександр Розенберг нагадав і про земельний кадастр, у складанні якого багато вже зроблено. Не оминув він увагою тему питної води: у багатьох селах республіки з колодязів зникла вода, а централізоване водопостачання там відсутнє.

У своєму підсумковому виступі Голова Уряду також торкнувся таких важливих тем, як видобуток корисних копалин і рекультивація земель, збір та перероблення твердих побутових відходів, а також утримання відповідних полігонів.

Роботу Мінсільгоспприроди у 2022 році Голова Уряду визнав задовільною.

Ганна ЛАЗАРЕНКО

Фото: httpecology-pmr.org