Уряд – про головне

На черговому засіданні урядовці розглядали питання щодо порядку ведення державного земельного кадастру, ініціювали зміни до Закону ПМР «Про енергозбереження», внесли корективи до митних тарифів та оперативного регулювання експорту тощо.

Одне з питань порядку денного – впровадження електронного земельного кадастру. Він замінить чинний документ, ухвалений Президентом ще 2005 року. Розробники електронної версії уточнили, що паперові та електронні носії інформації рівноцінні. Геоінформаційна система (ГІС), яка вводиться в експлуатацію, спрямована на узагальнення відомостей із документів державного земельного кадастру, а не їх створення. Саме тому під час виявлення розбіжності даних пріоритет надають паперовим.

У ГІС «Державний земельний кадастр» будуть обліковані всі землі нашої республіки, незалежно від цільового призначення та виду їх використання. До нього увійдуть відомості не лише про земельні ділянки, а й територіальні зони, землі та кордони адміністративно-територіальних одиниць, землі та кордони нашої держави. Роботи з упровадження ГІС перебувають на завершальному етапі. Більшість заходів, передбачених «дорожньою» картою, реалізована: закуплене спеціальне обладнання для профільних міністерств і відомств, підготовлене програмне забезпечення, навчені фахівці.

Члени Уряду затвердили правила оперативно-диспетчерського управління з електроенергетики. Про основні положення ініціативи розповів заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Йдеться про порядок оперативно-диспетчерського регулювання технологічних режимів роботи пристроїв електростанцій, електричних мереж та енергоприймальних установок. Правовий акт регламентує також організацію цієї діяльності та правила експлуатації необхідного обладнання. Як підкреслив доповідач, управління об’єктами здійснює системний оператор централізовано, цілодобово та безперервно.

Нові пропозиції допоможуть усунути колізії, виключити надлишкові вимоги законодавства щодо проведення обов’язкового енергетичного аудиту, визначити повноваження органів держвлади щодо підготовки та затвердження правил користування електричною і тепловою енергіями, природним та зрідженим газом, а також встановити вимоги до створення Державного позабюджетного фонду енергозбереження.

Сергій Оболоник виніс на розгляд урядовців ще одне питання, стосовно до спрощення порядку вивезення макадама на експорт і стимулювання розвитку переробної промисловості на території республіки. (Макадам – тип дорожнього покриття, в якому одномірний щебінь невеликої фракції укладають пошарово і ретельно ущільнюють).

Керівник Мінекономрозвитку зазначив, що нині під час експорту деяких сировинних ресурсів (пісок, гравій, щебінь, піщано-гравійна суміш і макадам) застосовується індикативна та розрахункова ціна. Встановлення таких правил спрямоване на обмеження вивезення сировини з території республіки та на стимулювання її внутрішньої переробки, забезпечення повернення коштів в іноземній валюті на територію ПМР та стягнення мит загалом.

Уляна БОНДАРЧУК

Фото: pridnestrovie-tourism.com