Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 23 березня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.

За повідомленнями прес-служби вищого законодавчого органу, депутати затвердили указ Президента ПМР про продовження дії режиму НС (надзвичайного стану) в економіці до 20 квітня включно.

Депутати ухвалили одразу у двох читаннях, запропонований Президентом законопроект «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2023 рік».

Документ передбачає, що працівникам бюджетних організацій галузі освіти, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, соціального обслуговування, соціального забезпечення, культури та мистецтва, зарплата яких нижча за мінімальний рівень оплати труда (МРОТ) і тих, хто отримує доплату до величини МРОТ, виплачуватимуть із держбюджету ще одну доплату, розмір якої становитиме 200 рублів.

За словами міністра з соціального захисту та праці Олени Куліченко, законопроект встановлює нову щомісячну доплату працівникам бюджетних організацій та працівникам муніципальних організацій, які виконують управлінські функції, розмір окладу яких нижчий за МРОТ і які отримують доплату до величини мінімального розміру оплати праці.

«У зв’язку з ухваленням рішення про підвищення рівня оплати праці на 12 %, деякі категорії працівників галузей освіти, охорони здоров’я, обслуговування, спорту не відчули збільшення розміру оплати праці через те, що вони отримували доплату до МРОТ і відповідно її розмір нівелювався загальним розміром МРОТ. Щоб відновити принцип соціальної справедливості та щоб усі працівники відчули підвищення на 12 %, пропонується запровадити додаткову виплату в розмірі 200 рублів, яка не враховуватиметься під час розрахунку розміру доплати до рівня МРОТ та обчислюватиметься пропорційно до відпрацьованого часу», – пояснила міністр.

У першому читанні народні обранці ухвалили зміни до закону «Про рекламу» та до Кодексу про адміністративні правопорушення. Нововведення стосуються реклами народної медицини (цілительства), практики нетрадиційної медицини та запровадження адміністративної відповідальності.

Суть змін полягає в тому, що для розміщення реклами про лікарські засоби, методи профілактики та лікування нетрадиційної медицини потрібен відповідний дозвіл Міністерства охорони здоров’я. У разі його відсутності, автора реклами можуть оштрафувати на суму від 35 до 150 РР МЗП.

Крім того, в законі «Про рекламу» пропонується прописати заборону реклами випарних сумішей та пристроїв, що імітують куріння тютюну. Раніше, у 2020 році, Верховна Рада ухвалила норми, що забороняли їх продаж неповнолітнім. Відтепер поряд з алкогольною та тютюновою продукцією не можна буде рекламувати електронні сигарети та вейпи. Інакше, згідно з законом, відповідальність нестимуть ті, хто подає рекламу, створює її та поширює.

Микола ЮРКЕВИЧ

Фото: www.tourismpmr.org