Як відкрити сільський гостьовий будинок

Міністерство економічного розвитку ПМР розробило і пропонує до розгляду методичні рекомендації щодо організації діяльності сільських гостьових будинків у нашій республіці. Вони допоможуть усім охочим успішно започаткувати й розвинути власний бізнес.

У Придністров’ї створюються умови для розкриття потенціалу сільського туризму. Нагадаємо, що за указом Президента ПМР 2023-й оголошений Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму.

Сільським гостьовим будинком (сільською садибою) вважається невелике спеціалізоване приміщення, розташоване в сільській місцевості, яке надає гостям послуги тимчасового проживання, а також додаткові послуги з організації дозвілля, харчування, екскурсій тощо.
Необхідно враховувати, що сільський гостьовий будинок рекомендується облаштовувати на основі домоволодіння, яке зберегло традиційний архітектурний стиль, з дотриманням, під час обслуговування туристів, традиційного укладу життя, праці та відпочинку в тій чи іншій місцевості.

Сільськими гостьовими будинками можна вважати: агротуристські ферми, будинки рибалки й мисливця та інші малі спеціалізовані приміщення, приватні домоволодіння в сільській місцевості в разі, якщо господарі здають їх повністю або частково в тимчасову оренду для проживання туристів, і в яких не надаються готельні послуги.

Важливо! Діяльність сільського гостьового будинку (сільської садиби) повинна здійснюватися відповідно до законодавства ПМР, а також методичних рекомендацій щодо організації їх діяльності в ПМР. Вони затверджені Наказом Міністерства економічного розвитку ПМР № 587 від 6 червня 2022 року.

Для відкриття сільського гостьового будинку (сільської садиби) необхідно зареєструватися як юридична особа або індивідуальний підприємець самостійно або через Портал державних послуг ПМР.

Здійснювати підприємницьку діяльність необхідно з урахуванням санітарно-епідеміологічних вимог з метою недопущення поширення на території ПМР коронавірусної інфекції COVID-19.
Необхідну інформацію можна одержати в Державній службі реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції ПМР за наступними адресами:
– Тираспольський відділ реєстрації (держслужба реєстрації та нотаріату), вул. Миру, 5. Тел.: 0-(533)-96521;
– Бендерський відділ реєстрації, вул. Кавріаго, 1а. Тел.: 0-(552)-42302;
– Рибницький відділ реєстрації, вул. Кірова, 88/2а. Тел.: 0-(555)-30878;
– Слободзейський відділ реєстрації, вул. Фрунзе, 23. Тел.: 0-(557)-24137;
– Григоріопольський відділ реєстрації, пров. Миру, 8, кв. 39. Тел.: 0-(210)-32955; 0-(210)-32275;
– Дубоссарський відділ реєстрації, вул. Дзержинського, 47. Тел.: 0-(215)-32190;
– Кам’янський відділ реєстрації, вул. Леніна, 10. Тел.: 0-(216)-21692.

Важливо! Діяльність сільського гостьового будинку (сільської садиби) може здійснюватися самостійно власниками (сім’єю власника), а також із залученням додаткових співробітників.
Власникам сільського гостьового будинку (сільської садиби), як приймаючій стороні, необхідно технологічно однаково якісно виконувати кілька видів робіт: адміністративну, бути обслуговуючим персоналом, кухарями, офіціантами й масовиками-витівниками, тобто відігравати кілька ролей одночасно. Наприклад, господиня гостьового будинку (сільської садиби) може приймати й розміщувати гостей, готувати сніданок (обід, вечерю), забезпечувати санітарно-гігієнічний стан приміщень, обладнання та інвентаря в належному вигляді, а гос-
подар гостьового будинку (сільської садиби) – працювати з туристськими агентствами, вирішуючи питання залучення клієнтів, надавати послуги гіда тощо.

Під час залучення додаткових співробітників, одним із факторів забезпечення економічної ефективності гостьових будинків (сільської садиби) є підготовлений і досвідчений універсальний персонал. На відміну від звичайних готелів, що містять численний персонал за штатною спеціалізацією, господарство сільського гостьового будинку (сільської садиби) може повністю управлятися персоналом від 1 до 3 осіб в залежності від кількості місць та інтенсивності прибуття клієнтів.

Під час вибору організаційно-правової форми сільського гостьового будинку (сільської садиби) як юридичної особи, до штату можуть також входити: директор (може поєднувати адміністративну роботу і обслуговування клієнтів); адміністратор/менеджер (як мінімум два, залежно від кількості клієнтів); бухгалтер; покоївка/прибиральниця; кухар, гід-екскурсовод; водій; охоронець.

На посаду менеджерів рекомендується приймати людей, що володіють навичками комунікативного спілкування і здатних до швидкого навчання. Ще дуже важливо, щоб співробітники вміли підносити інформацію і вести переговори так, щоб у гостя не тільки залишилися позитивні емоції від відвідування сільського гостьового будинку (сільської садиби), але з’явилося бажання відвідати його повторно і порекомендувати своїм друзям.

Сільський гостьовий будинок (сільську садибу) можна відкрити
У власному житловому будинку або у спеціально зведеній будові. Тоді вам необхідно звернутися з заявою в Службу державного нагляду ПМР з проханням направити до вас фахівців для проведення попереднього огляду з приймання в експлуатацію об’єкта закінченого будівництва.

В орендованому будинку або спеціально зведеній будові (договір оренди укладається на термін, відповідно до Цивільного кодексу (ЦК) ПМР). Договір оренди (майнового найму), що передбачає перехід у подальшому права власності на майно до орендаря (наймача) (стаття 645 (викуп орендованого майна) ЦК ПМР), укладається у формі, передбаченій для договору купівлі-продажу такого майна.


Фото: pridnestrovie-tourism.com