Як знайти своє призначення?

Кожен з нас має певні бажання, цілі, мрії. Та чи дійсно всі вони наші? Можливо, частина з них нав’язана нам соціумом, вихованням, освітою, певними культурними традиціями. Щоб прожити своє життя, а не чуже, необхідно вміти відкидати ці другорядні фактори, а потім ставити собі запитання.


Прогрес не стоїть на місці. На щастя, він, нарешті, дістався і до психологічної благополучності людини. Що може бути кращим, ніж внутрішня рівновага і задоволення своєю долею? Мабуть, нічого. Нині, як правило, люди, які живуть у ладу з собою, – це ті, хто прочитав чимало літератури, попрацював із фахівцями та навчився приймати відповідальні рішення.

В агентстві інновацій та розвитку «Business Hub» 21 березня відбулася зустріч якраз із такою людиною. Ультрамарафонець, учасник змагання «Ironman», підприємець, уродженець Придністров’я Олександр Лісовий за довгі роки праці над собою накопичив чимало корисного досвіду, яким вирішив поділитися зі своїм оточенням.

Подія розпочалася досить незвично. Спікер сидів перед присутньою публікою мовчки. У залі на кілька хвилин зависла незручна тиша. Порушити її зважилися студенти економічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Вони відразу запідозрили умисел, зрозуміли інтригу і звернулися до оратора з запитаннями, які наводять на бесіду. Олександр із задоволенням на них відповідав, а потім знову замовкав.

Виявилося, що цей запланований хід мав продемонструвати ситуацію невизначеності й те, як вона ділить людей на тих, хто в житті звик чекати, і тих, хто вважає за краще діяти.

Життєвий шлях Олександра Лісового є яскравим прикладом того, що з вами може статися, якщо ви оберете активну позицію. На зустрічі він розповів, як іще студентом ПДУ вирішив круто змінити своє життя і за програмою «Work and Travel» поїхав в Америку.

Потім повернувся і закінчив навчання. Він хотів випробувати себе в підприємницькій діяльності, тож відкрив антикафе «Freedom». Коли зрозумів, що бізнес досяг своєї вершини, перепродав його і відкрив компанію зі створення візуального контенту в Москві.

Усе це звучить уже досить амбіційно, але ще не стосується усвідомленої роботи над собою. За словами Олександра Лісового, моментом, який змінив вектор його життя, став великий касовий розрив, що стався близько 7 років тому.

Для тих, хто далекий від теми економіки, ми пояснимо: це коли коштів бракує на покриття витрат. Перебуваючи в такій серйозній ситуації, чоловік вирішив, що йому просто необхідно щось змінити у своєму житті. Саме тоді Олександр відкрив для себе світ бігу.
Це нове захоплення повністю змінило структуру його дня, звільнило думки від переживань. Він легко знаходив розв’язання проблем, підприємницька діяльність вирівнялася, а життя наповнилося сотнями пригод.

За його спиною участь у триатлоні, різних марафонах, у безлічі європейських забігів. Він подолав «Шлях Сантьяго» в 650 км, підкорив вершини Ельбрусу та Казбека. Наступною великою метою для нього є забіг у жовтні в пустелі «Wadi Rum» на відстань 250 км. До цієї події Олександр готується ґрунтовно. На міському стадіоні 25 березня він уперше спробував пробігти дистанцію у 100 км. Це зайняло в нього близько 10 годин.

Столичні легкоатлети склали йому компанію. Головним плеймейкером стала людина у великій ростовій ляльці ведмедя, який активно підтримував Олександра і не давав йому впасти духом на такій виснажливій дистанції. Це був своєрідний подарунок від спортивної спільноти «Фітнес-мафія».

Спортсмену також пощастило об’їздити близько 40 країн. Останні кілька років він живе зі своєю сім’єю в Туреччині, але раз на рік обов’язково приїздить у Придністров’я до батьків, до брата, друзів і добрих приятелів.

Після такого переліку вагомих досягнень здається, що ця зустріч ніби повинна надихнути своїм успіхом. Проте вона спрямована зовсім не на це.

Олександр Лісовий назвав кілька основних важелів, які допомогли йому знайти своє призначення. Поміж них – уміння запитувати себе і чесно відповідати на запитання, усвідомлено формувати своє офлайн і онлайн оточення, аналізувати свій день і приймати рішення щодо моментів, які щодня зменшують його продуктивність.

Спортсмен-підприємець порекомендував також ознайомитися з роботами сучасного педагога Діми Зіцера, американського футуролога Жака Фреско та книгою Марка Гоулстона «Я чую вас наскрізь. Ефективна техніка переговорів».


Олександра ТИМКО.

Автор фото М. Сова.