Весняний півмарафон Hi-Trail 2023

На околицях села Новокотовська Слободзейського району 19 березня зібралися сотні любителів здорового способу життя (ЗСЖ). Вони дуже чекали на цей день, адже півмарафон – перший спортивний захід у рамках грандіозної республіканської акції «Ми за ЗСЖ».


«Весняний півмарафон Hi-Trail 2023» належить до першого етапу бігового Кубка Hi-Trail.
Загальне керівництво, підготовку та проведення спортивного заходу здійснило некомерційне партнерство «Ліга спорту і туризму «Хай-Трейл». Незмінний організатор забігу Ігор Боагій пояснив, що в Придністров’ї щороку проводять понад десяток подібних заходів з бігу, плавання, велоспорту. Що важливо, такі події мають популярність у населення: як у спортсменів «зі стажем», так і у новачків.

Чому місцем дислокації обрано Новокотовськ? Усе досить просто: весна в розпалі, тому перші забіги краще організовувати на асфальті. Погода не повинна стати перешкодою на шляху до здорового способу життя. Забіг відбувся на вже звичних дистанціях – 2, 10 та 21 км.

Зустрічний вітер, незначні перепади висот з елементами трейлу, мальовничі простори – все це чекало на бігунів на маршруті, а на фініші – корисний напій, гарячий глінтвейн!
Географія учасників півмарафону вражає: аматорами ЗСЖ виявилися мешканці від Дністровська до Рибниці, Кишинева, Чимишлії та навіть Голландії! Вік учасників – від 7 років до 60 і більше. «Найстарший» із них – мешканець Первомайська В. Г. Кислицин (йому 78 років!) Цього разу він пробіг 2 км за 15 хвилин. «Довгу дистанцію не ризикнув узяти – дається взнаки стара травма. Бігаю я ще зі студентських років. Це не звичка, а спосіб життя. У будь-яку погоду я на селищному стадіоні розминаюсь, а потім пробігаю пару кілометрів. Це обов’язково», – зізнався Валерій Григорович.

З Кишинева також прибула група пенсіонерів: колектив любителів здорового способу життя та постійні учасники спортивних заходів. «Цього сезону для нас весняний півмарафон – перші змагання, й одразу на 10 км! Так званий «тренувальний» забіг перед іншими змаганнями, плануємо відвідати як учасники й наступні забіги в Придністров’ї.

Спорт у всіх напрямках, без кордонів та обмежень – ось що приваблює нас щоразу приїжджати сюди. Минулого року ми були в Придністров’ї на чотирьох спортивних заходах як учасники триатлонів та індивідуальних забігів. Особливо запам’ятався нічний забіг у Бендерській фортеці. Організація прекрасна, і вид фортеці в нічному освітленні, звичайно, захоплює», – поділилася одна з пенсіонерок.

Активна розминка перед півмарафоном є позитивним початком бігового сезону. Колективний зворотний відлік часу на старті –і помчали. Не минуло й десяти хвилин, як з’явився перший фіналіст.

На дистанції 2 км найкращий час (8 хв. 41 сек.) показав Максим Максимов. «Нехай дистанція і невелика, але завжди приємно бути першим», – прокоментував свою перемогу юний любитель бігу з Дністровська. Ще б пак! Це той самий досвід, який створює внутрішній стрижень та налаштованість на успіх у майбутньому.
Дистанцію в 10 км з найкращим результатом подолав юний спортсмен з Бендер, вихованець СДЮШОР м. Тирасполя. Ігор Єрьоменко пробіг відстань за 36 хв. 22 сек. (особистий рекорд – 36,06). За словами юнака, відіграли роль погодні умови: зустрічний вітер, який збивав дихання. Цікаво, що біг – не основне заняття спортсмена, його спеціалізацією є спортивне орієнтування, де навички бігу також досить важливі.

Співробітник УВС м. Тирасполя Владислав Мемей першим фінішував на найдовшій відстані – 21 км. Він пробіг свою дистанцію за 2 год. 06 сек. і автоматично став претендентом на Кубок Hi-Trail (тільки на цій дистанції). За кожен виступ у кубковому етапі учасник набирав відповідну кількість очок за певне місце згідно з таблицею. Підсумковий результат визначався після останнього етапу. Здобуті учасниками очки за всі пройдені етапи складали, а потім визначали переможців та призерів. Звичайно, першість віддавали учасникам, які набрали максимальну кількість очок.

Республіканська акція «Ми за ЗСЖ» тільки набирає обертів. Другого березня у відомстві відбулася зустріч її учасників, представників відомих у республіці своїми заходами та проектами організацій: «Ліга спорту і туризму «Хай-Трейл», «Фітнес-мафія», РГО «Федерація воркауту Придністров’я», РГО «Федерація скейтбордингу та ролер-спорту», «BornToFly». У Держслужбі зі спорту наголосили, що хочуть залучити до акції саме приватні організації, які мають багатий досвід роботи в секторі масового спорту. У планах ще 15 заходів: забіги, запливи, заїзди, дуатлони та триатлони. Проведення половини з них передбачається в рамках акції «Ми за ЗСЖ».

Цього року на всіх спортсменів та прихильників здорового способу життя чекають не лише захопливі, а й, без жодного сумніву, «здорові» масові заходи.
Всім удачі та нових перемог!


Катерина ПУЖАНСЬКА,
Олег ГАВРИЛЕНКО.