Вакансії на ниві дошкільної освіти

У рамках Тижня відкритих дверей ПДУ ім. Т. Г. Шевченка викладачі факультету педагогіки та психології ознайомили всіх охочих зі своїми спеціальностями, провели екскурсію кабінетами та розповіли про високу потребу в педагогах у Придністров’ї.


Виховання й просвіта найменших представників нашого суспільства завжди було справою надзвичайно відповідальною та необхідною. Особливо коли це стосується дошкільнят і дітей з будь-якими порушеннями фізичного і психоемоційного здоров’я вихованців.

У таких випадках їм потрібен терплячий, кваліфікований та амбітний фахівець поруч. Де таких готують і як взагалі можна зрозуміти, що така непроста робота саме для вас? Педагогічний склад кафедри дошкільної, спеціальної освіти та педагогічного менеджменту з легкістю можуть відповісти на ці запитання.

Факультет розгорнув свою діяльність з 1979-го, й от уже понад 40 років готує фахівців, для яких виховання – це цікава наука й абсолютно особливий світ, у який вони поринають разом з дітьми.

Професія вихователя і педагога початкових класів – шанована, але складна праця, що вимагає великої віддачі, власних вкладень і відповідного способу життя. Крім широких напрямків, у республіці функціонує система корекційної освіти для осіб з обмеженими можливостями здоров’я (порушеннями мови, слуху, зору, інтелекту, опорно-рухового апарату).

На жаль, медична статистика показує, що дітей із такими порушеннями народжується все більше. Тому нині просто необхідно збільшити кількість тих, хто зможе надавати їм кваліфіковану допомогу і сприяти в соціалізації.

Для цього в університеті створені всі умови. Понад 70 % викладачів факультету мають учені ступені, беруть участь у науковому житті вітчизняних і закордонних вишів. Спеціалізовані аудиторії оснащені всім необхідним для якісного теоретичного занурення в професію.

Це кабінет логопедії та мовної реабілітації з інструментарієм, аудиторія образотворчої діяльності та педагогічного менеджменту. Однак, на першому місці все ж таки стоїть практика. До речі, тут вона супроводжує студентів упродовж усіх 4 курсів навчання бакалавріату.

За словами завідувача кафедри Тетяни Гелло, вже перше безпосереднє знайомство з робочим місцем і дітьми показує, наскільки людина здатна для цієї роботи. Якщо говорити докладніше, як же визначити для себе, куди подавати документи, ми пропонуємо вам пройти невеликий тест, заснований на придністровському атласі професій.

Якщо ви тактовні, доброзичливі, вмієте творчо мислити, здатні співпереживати, маєте інтерес і бажання працювати з дітьми, ораторські здібності, хороший слух, умієте зацікавити й повести за собою, спостережливі, добре володієте артикуляцією, то вам цілком можна обрати профіль навчання «Педагогіка дошкільної освіти та спеціальний дефектологічний напрямок».

Наприклад, Маргариті Булашевській за всіма критеріями підходить спеціальна дошкільна педагогіка та психологія. Вона вже закінчує виш і поєднує навчання з трудовою діяльністю в Муніципальному спеціальному корекційному освітньому закладі № 2 з третього курсу.

«Для мене пріоритетом у роботі є подолання або компенсація порушень у дітей. Це і є головна перспектива, яку я бачу для себе в такій професії. Бути вихователем мені до душі, а допомога дітям – найбільша мотивація. Результат помітний не відразу, та коли ти його бачиш, це ще більше надихає працювати, вдосконалюватися, щоб успішніше рухатися в цьому ж напрямку», – зізнається Маргарита.

Дівчина отримує підвищену стипендію з першого курсу, всі заліки та іспити складає на відмінно. З недавнього часу її відзначили іменною стипендією компанії «Шериф». Це доводить, що працювати дошкільними педагогами та дефектологами йдуть цілеспрямовані та ерудовані люди.

У нескінченній гонитві за високою заробітною платою чи сучасною і престижною посадою найголовніше – це не забути про своє покликання, що наповнюватиме ваше життя, з яким час пролітатиме непомітно і куди захочеться повертатися після вихідних днів. Задумайтеся, можливо, нива дошкільної освіти створена саме для вас.


Олександра ТИМКО.

Фото: http://spsu.ru/advert