Працює фельдшер швидкої допомоги

Учням дев’ятих класів Тираспольської середньої школи № 2 випала чудова нагода відвідати ДУ «Республіканський центр швидкої медичної допомоги» в рамках проведення Республіканського фестивалю «У світі професій».


Практичний семінар «Працює фельдшер швидкої допомоги» провів з ними заступник головного лікаря з лікувальної частини Анатолій Бугор у присутності представників Придністровського державного медичного коледжу імені Л. О. Тарасевича. Поміж ними – заступник директора з навчальної частини Євгенія Швець, відповідальний секретар приймальної комісії Ірина Добрянська та заввідділенням лікувальної справи Олена Гольша.

Перші кілька хвилин школярі дещо насторожено сприймали слова Анатолія Дмитровича, який доносив їм усю правду без прикрас щодо труднощів, з якими стикаються фельдшери під час виїздів за викликом. Він не приховував, що саме на цього медпрацівника покладається велика відповідальність за життя та здоров’я людей. Медики «швидкої» несуть чергування протягом доби – 24 години. За цей час вони зобов’язані надавати термінову допомогу хворим, які перебувають вдома, а також особам, постраждалим під час аварій, катастроф, стихійного лиха та в інших, непередбачуваних ситуаціях.

Фельдшер повинен мати базові знання в різних галузях медицини, зокрема з педіатрії, загальної терапії; володіти знаннями в галузі хірургії, вміти надати допомогу породіллям, мати знання в галузі акушерства. Ця професія вимагає від працівників і таких особистісних якостей, як самовладання, терпіння, врівноваженість, уміння швидко приймати рішення у складній, нестандартній обстановці та умовах дефіциту часу.

«Робота фельдшера надзвичайно відповідальна. Цей фахівець, перш за все, – людина самовіддана, серйозна, любить і поважає тих, кому необхідна його допомога. Він повинен уміти все. Йому доводиться виїжджати на виклики за будь-якої погоди, часом самому, часом – з медсестрою, іноді в складі бригади, куди входить і лікар. Усе залежить від складності ситуації. Спеціаліст такого рівня вміє налагодити необхідну для порятунку апаратуру, пристрої для подачі кисню, загалом, усе, щоб необхідна термінова допомога була надана вчасно, – розповів Анатолій Дмитрович. – Кожен із нас дістає величезне задоволення, коли вдається допомогти хворому, врятувати життя людини, бачити посмішку того, хто ще кілька хвилин тому перебував у відчаї. Стільки адреналіну ви ніколи не відчуєте в умовах роботи стаціонару», – запевнив допитливих школярів досвідчений працівник «швидкої».

Після розмови в залі учням показали на території станції сучасні «карети» швидкої допомоги та продемонстрували, як вони обладнані. Це не просто машина, а справжня «лікарня» на колесах. Вона пристосована для надання якісної медичної допомоги: медики мають у своєму розпорядженні електрокардіограф, дефібрилятор та інше медичне устаткування. Отже, тепер екстрену діагностику можна проводити в транспорті. «Швидкі» укомплектовані каталками зі зйомними ношами, а просторий салон забезпечує можливість робити необхідні процедури під час перевезення пацієнтів.

Ірина Добрянська – відповідальний секретар приймальної комісії медколеджу, розповіла присутнім, що стати фельдшером після дев’яти класів можна за 3 роки 10 місяців. Студенти, які навчаються коштом держави, повинні відпрацювати два роки в лікувально-профілактичній установі за направленням. Якщо ж хтось із випускників хоче продовжити навчання в університеті, він має на це право, обмежень не існує. Однак, по здобутті вищої медичної освіти на бюджетній основі, молодий фахівець буде зобов’язаний відпрацювати три роки.

Класний керівник 9-а класу СШ №2 Тетяна Томіна, яка супроводжувала своїх вихованців, сказала: «Двадцять двоє учнів нашої школи вперше завітали на станцію «швидкої», хоча профорієнтаційна робота за іншими напрямами проводиться нами з року в рік. Я викладаю біологію і не втомлююся нагадувати школярам про важливість медичної професії, про оволодіння знаннями з біології – одного з предметів, який глибоко вивчають майбутні медики. Ми вже розповідали та ще не раз нагадуватимемо школярам, що фельдшер – людина, яка турбується про здоров’я та життя людини, що це дуже благородна професія, без перебільшення – професія з великої літери. Можливо, після сьогоднішньої екскурсії хтось із моїх учнів вибере саме цей напрямок професійної освіти, піде навчатися до Тираспольського медколеджу.

Вони вже побували в пожежній частині, в технікумі комерції й технікумі інформатики та права. Вибирати є з чого, хоча переважна більшість учнів залишаться в школі ще на наступні три роки. Час покаже, що буде далі, а сьогодні було досить цікаво. Я чую, як вони обмінюються думками, їх вразила розповідь Анатолія Дмитровича. Вони й гадки не мали, яка непроста та важлива робота фельдшера. Вважаю, що семінар удався».


Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.