Цех у Кам’янці виконує замовлення з Італії

Над вирішенням проблеми зайнятості населення працюють не тільки спеціалізовані відомства. На державному рівні велика увага приділяється створенню умов для відкриття нових виробництв і розширення тих, що вже функціонують. От і в Кам’янці з початку року працює підрозділ підприємства «Софтшуз».


Виробництво взуття в Бендерах освоїли ще за радянських часів. «Флоаре» і «Тигина» – місцеві бренди – відомі далеко поза межами нашого регіону. Бендерська взуттєва фабрика завжди спеціалізувалася на жіночому асортименті, але власний стиль виробила лише двадцять років тому, коли підприємство, отримавши солідні інвестиції, придбало сучасне устаткування й упровадило нові технології. Тоді ж БВФ обзавелася і власним ім’ям.

«Софтшуз» у перекладі з англійської – м’яке, легке взуття. Продукція, що випускається на підприємстві, цілком відповідає не лише цим характеристикам. Вона поєднує в собі зручність і якість. Модне красиве взуття від фабрики «Софтшуз» знайшло свого споживача на Заході та на Сході: експортується 95 % продукції (а потенціал фабрики перевищує 1 млн пар на рік). До того ж на підприємстві враховують, що кожен регіон орієнтований на свій асортимент, і готові виробляти для різних країн затребувані саме там моделі. Наприклад, шили взуття для стюардес арабських авіаліній «Fly Emirates». Незвичність замовлення полягала в тому, що в моделі не було жодної металевої деталі.

Прагнучи забезпечити стабільну роботу фабрики, її керівництво постійно перебуває в пошуку нових клієнтів. «На 2023 рік уклали великий контракт з відомою італійською компанією. Тоді й усвідомили: потрібно розширювати виробництво. Вирішили відкрити цех у Кам’янці. Підшукали приміщення, провели необхідну реконструкцію, встановили нове технологічне устаткування. У ремонт і оснащення цеху вклали майже півмільйона рублів. Поки здійснювалися ці роботи, на базі Рибницької філії готували фахівців: кам’янчани освоювали професію безпосередньо на виробництві», – розповів генеральний директор взуттєвої фабрики «Софтшуз» Юрій Чебан.

На сьогодні в Кам’янському цеху працюють 24 людини. Вони шиють заготовки для жіночого взуття з натуральної шкіри – якраз у рамках виконання італійського замовлення. Це – літнє взуття. Всього ж в асортименті фабрики – понад 300 моделей: від босоніжок до чобіт на хутрі. Наприклад, на торішній республіканський конкурс «Придністровська якість» ТОВ «Софтшуз» представило 11 різновидів півчобітків, черевиків і туфель на будь-який смак: як елегантні моделі, так і сучасні на модній «тракторній» підошві. Про неї – розмова особлива. У виробах «Софтшуза» підошва, крім того, що клеїться, ще й додатково пристрочується до заготівки, чим забезпечується висока носкість. Особливо зацікавило експертну комісію конкурсу взуття на підошві з термоеластопласту (ТЕП). Цей матеріал, як стверджує виробник, більш зносостійкий, ніж звичний поліуретан.

Співробітники нового цеху охоче розповіли, що умови праці та зарплата –хороші. «Три місяці, поки стажувалися в Рибниці, ми отримували плату за виконану роботу. І усвідомили, що на підприємстві діє принцип: хто добре працює, добре і заробляє», – поділилися враженнями Тетяна Мачука і Алла Дубова. Вони додали, що раді створенню нових робочих місць у рідному місті. Адже тепер не треба шукати щастя на чужині, розлучаючись із сім’ями. Гідно заробляти можна і вдома, приносячи при цьому користь своїй Батьківщині, адже податкові відрахування йдуть у місцеву казну.

Недавні учні легко прижилися в колективі підприємства, в якому нараховується 515 осіб. Вони вже й самі виступають у ролі наставників. У «Софтшуза» є гарна традиція: виховувати власні кадри. Прийти на підприємство може кожен – на виробництві навчать усім тонкощам ремесла. У Кам’янці до цієї роботи теж підключилися, оскільки в планах керівництва фабрики передбачається розширення цеху, укомплектування новими верстатами, для роботи на яких будуть потрібні фахівці.

Націлене ВАТ «Софтшуз» і на відкриття філій в інших населених пунктах, де є можливість розмістити виробництво та охочі освоїти взуттєву справу, працювати на рідній землі й отримувати гідну плату за свою добросовісну працю.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.