Як стати успішним економістом

У Придністров’ї 1 лютого стартував II Республіканський фестиваль «У світі професій». Його основна мета – допомогти учням 9-х та 11-х класів зробити правильний, усвідомлений вибір професії.


«Перший фестиваль, що відбувся минулого року, показав необхідність і користь усіх заходів, – повідомила представник управління професійної освіти Мінпросу ПМР. – Тоді понад 5 000 учнів загальноосвітніх шкіл активно залучилися до участі в конкурсах, екскурсіях на підприємства, в різних майстер-класах. Тому було ухвалене рішення цього року провести аналогічний фестиваль. Заплановано понад 250 заходів, які відбуватимуться протягом трьох місяців. Кожен школяр зможе відвідати той із них, який буде для нього цікавим».

У рамках ІІ Республіканського фестивалю «У світі професій» на Економічному факультеті ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 28 березня відбувся в режимі відеоконференції майстер-клас «Як стати успішним економістом». Онлайн-зустріч для випускників шкіл та потенційних абітурієнтів провела представник деканату факультету та кафедри бухгалтерського обліку та аудиту. Вона наголосила, що ця професія не втрачає своєї привабливості вже не перший десяток років. Як і в 90-х роках минулого століття на факультетах були величезні конкурси, так і нині молодь прагне освоїти економічні спеціальності. Професія вважається престижною, а її затребуваність сьогодні й у найближчому майбутньому не викликає ні в кого сумнівів. Тому, вважають випускники шкіл, треба йти в економісти.

Представник вишу розповіла про історію професії та її переваги. Серед плюсів вона виділила затребуваність та універсальність діяльності. Цей фахівець при необхідності може легко перейти працювати в будь-яку суміжну галузь: бухгалтерський облік, аудит, фінанси та кредит, аналітику. Найголовніше – економіст завжди має змогу відкрити свій бізнес чи проект, розпочати власну справу.

Що стосується мінусів професії – велика відповідальність і вимогливість до точності рішень. Пропоновані ним ідеї повинні сприяти зниженню збитків, або збільшенню прибутку. Крім того, економісту необхідно ретельно працювати з цифрами: щоб приймати правильні управлінські рішення, потрібно аналізувати великі обсяги даних, що є в його розпорядженні.

Нарешті на сьогодні існує така проблема, як перенасиченість ринку праці фахівцями з економічною освітою. Проте, якщо дивитися на ситуацію у світі, економісти належать до найбільш високооплачуваних фахівців, як і юристи та медики. Саме тому молодь прагне здобути цю професію, не розуміючи, що багато залежить від досвіду, місця роботи, географії проживання. Будь-яка професія – це галузь високої конкуренції. Щоб досягти успіху, потрібно мати певні кар’єрні переваги. І головна така риса – це глибока й різнобічна освіта після престижного вишу та всебічний розвиток, ерудиція особистості.

На цьому факультеті ПДУ роблять акцент на розвитку у студентів не лише «hard skills» («жорсткі навички»), а й «soft skills» («м’які навички»). Hard skills – це професійні технічні компетенції, які можна продемонструвати, оцінити та перевірити. Soft skills – універсальні соціально-психологічні якості, які залежать від професії, але впливають успішність людини. До них належать комунікабельність, організованість, уміння переконувати та працювати в команді.
На заході в рамках розвитку таких «м’яких навичок» була представлена система студентського самоврядування, що працює на факультеті, сформована за різними напрямами, які в майбутньому дадуть можливість стати успішним управлінцем, оскільки основне правило організації студентського самоврядування: ні –командуванню, так – роботі в команді! А ще, щоб досягти успіху, не будьте людиною, про яку говорять: «Уміє все потроху, а до пуття – нічого».

Модератор заходу надала його учасникам можливість ставити будь-які запитання, що їх цікавлять. Школярі запитували, які іспити потрібно складати під час вступу, чи є на факультеті підготовчі курси, як розподіляються бюджетні місця. Крім того, вони висловили організаторам майстер-класу подяку за такий корисний та захопливий захід.


Iгор ШЕВЧЕНКО.