Життя і творчість у світі прекрасного

У Тираспольській картинній галереї відбулось урочисте відкриття виставки творів двох придністровських художниць – Алли Присакар та Ауріки Флоря.


Столичний художній заклад ніби розцвів яскравими барвами, наповнився ароматами й багатством розкішних соковитих квітів, які, здавалося, переселили весну з шумної вуличної суєти в затишні стіни виставкової зали.

Дві молоді жінки – Алла та Ауріка. У кожної своя доля, своя, притаманна лише їй одній манера написання, передачі власних почуттів на полотні чи на папері.

«Акварелі з любов’ю»

Виставка під такою назвою знайомить глядачів із життєствердними живописними творами Алли Присакар. Художниця з непідробним хвилюванням розповідала глядачам, що її надихало на створення сюжетів: «Мої роботи – це ностальгічні спогади про дитинство, яке вже минуло, але міцно й надовго затрималося в моєму серці. Я й досі відчуваю тепло бабусиних рук, запах ромашки та м’яти, що панував у її невеликій, тихій хатині, свою кімнату. Мене це зворушує, а уява, яка з’являється в моїй голові, допомагає переносити ці картинки аквареллю на папір».
Батьківщина художниці – місто Слободзея, де вона з успіхом закінчила художню школу, а згодом здобула вищу освіту в Київському національному університеті будівництва та архітектури за фахом «Декоративно-ужиткове мистецтво». Їй пощастило пройти чималий шлях у «пошуках себе» на різних ділянках творчості: від дизайну інтер’єрів до акварелі, яка захопила серце майстрині остаточно.

Протягом кількох років Алла Василівна брала участь у виставках, що відбувалися в українських містах Києві та Львові, в італійському Фабріано.

Завідувач картинної галереї Майя Браду розповіла глядачам, що «…Майстерність художниці визначається особливістю написання аквареллю в рідкісній і складній техніці «мокрим по мокрому». Це не зовсім звична манера, а прийом «відмивання». Алла досить вправно володіє фарбою, яка розтікається на папері. Цей спосіб роботи потребує постійного самоконтролю, не просто вільного, а майстерного володіння пензлем».

Шанувальники мали змогу переконатися, наскільки тонко й елегантно виконані акварелі. В нинішній експозиції представлено 50 творів, написаних за останні три роки. Вони демонструють широкий жанровий діапазон: це і пейзажі, й натюрморти та портрети. Роботи вражають своєю майстерністю, яскраво демонструють сприймання автором світу, що її оточує.

«Поезія повсякденності»

Свої творчі досягнення презентувала Ауріка Флоря й назвала виставку своїх полотен «поезією». Художниця народилася в Дубоссарах. У 1996 році закінчила художнє училище в російському м. Ярославль за спеціальністю «Дизайн». Під час навчання вона брала участь у щорічних творчих виставках, працювала дизайнером у друкованому виданні «Губернське місто».

Повернувшись на батьківщину, художниця викладала в Дубоссарській художній школі, була учасницею та організатором весняної виставки «Пробудження» в картинній галереї рідного міста.

До нинішньої експозиції увійшли абстрактні твори, натюрморти: старовинний посуд та особисті речі, а також картини з зображенням квітів. Саме квіти є джерелом натхнення та гармонії для художниці.

Під час презентації Ауріка Олексіївна поділилася наболілим: «Мій коханий чоловік, який так раптово пішов із життя, мріяв, щоб ми були щасливими, він говорив, що щастя міститься всередині кожного з нас. Для власного відродження після пережитої трагедії, я вирішила всі свої найкращі почуття – любов, радість, які тіснилися в моєму серці, перенести на полотна, подарувати світові те, що допомагає жити в гармонії з собою».

З-поміж сорока робіт, представлених Аурікою глядацькій аудиторії, можна побачити багатошарову техніку акрилового живопису, малюнки олівцем, акварель, роботи в сучасній змішаній техніці.

Обох, таких різних художниць, звело під одним дахом творче об’єднання «Кам-Арт», членами якого вони стали. Від імені асоціації Аллу та Ауріку привітав Юрій Салко: «Усе, що ви представили, – це душа придністровської землі. Хтось висловлює свою любов до неї у віршах, хтось – у прозі, а ви свої думки та почуття висловили буйством фарб. У добру путь, нових вам досягнень на творчій ниві».

Виставка працюватиме в Тираспольській картинній галереї до 24 квітня.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.