Держслужба з культури: підсумки за 2022 рік

За підсумками діяльності Державної служби з культури та історичної спадщини Придністровської Молдавської Республіки у 2022 році в онлайн-форматі 17 березня відбулася розширена звітна колегія. У її роботі взяв участь заступник Голови Уряду.


Керівник служби назвала роботу відомства продуктивною. Урядова прес-служба повідомляє, що особливу увагу минулого року було приділено виконанню поставлених завдань у рамках щорічного Послання Президента до органів виконавчої влади.

Одним із них була визначена популяризація професійного мистецтва на території республіки. Державні колективи організовували гастрольні заходи для дітей і дорослих. Артисти виїжджали не тільки в міста Придністров’я, але й за його межі. Всього проведено 135 виїзних виступів.

«На відкритих майданчиках у парку культури та відпочинку ім. П. Х. Вітгенштейна в Кам’янці, на Аркадному комплексі в Слободзеї, в парку культури та відпочинку в Григоріополі, в парку імені св. Олександра Невського в Бендерах, у Катерининському парку Тирасполя, на відкритих майданчиках перед закладами культури та в дитячих оздоровчих таборах проведено 23 заходи, – зазначила керівник Держслужби. – Відбулися 19 виступів державних колективів в установах республіканського соціального патронажу».

Зі слів доповідача стало відомо, що в цілому кількісні показники за рік значно збільшилися, попри те, що більша частина заходів республіканського плану була скасована або трансформована в онлайн-формат. Для жителів і гостей республіки було проведено понад 10 тисяч культурно-дозвільних заходів. Особливу увагу приділено державним святам та ювілейним датам.

Окремо керівник відомства зупинилася на виконанні доручень Глави держави й керівництва Уряду. У 2022 році приступили до розроблення державної інформаційної системи для цифровізації музейних фондів. До роботи долучилися і фахівці Центру інформаційних технологій.
«Підготовлено проекти на розроблення технічного завдання державної інформаційної системи для цифровізації музейних фондів… Також підготовлені розрахунки на оснащення музеїв республіки. Зазначені проекти направлені до Міністерства економічного розвитку. Фінансування робіт з цифровізації музейних фондів пропонується передбачити у 2024 році, – зазначила керівник Держслужби з культури.

Окремо глава відомства зупинилася на поліпшенні матеріально-технічної бази підвідомчих установ. У рамках реалізації програми Фонду капітальних вкладень були проведені ремонтні роботи в будинках культури сіл Подойма, Незавертайлівка, Фрунзе, Протягайлівка та в місті Кам’янці. Також був відремонтований обеліск Воїнської Слави на Кіцканському плацдармі й Меморіальний музей Бендерської трагедії.

Керівник Держслужби з культури зазначила, що останнім часом досить активними темпами ремонтують заклади культури, однак «…на сьогодні ще 90 установ потребують поточного або капітального ремонту: 14 бібліотек, 7 установ музейного типу, 69 клубних закладів. Не опалюються 96 культурних осередків».

На завершення колегії керівники міністерств і відомств подякували Держслужбі культури за продуктивну спільну роботу. Заступник Голови Уряду відзначив позитивну динаміку в роботі Державної служби з культури та історичної спадщини Придністровської Молдавської Республіки й націлив її не зменшувати темпів у 2023 році.


Наталя СИНЯВСЬКА.