Перспективи розвитку юридичної освіти у Придністров’ї

У ПДУ імені Т. Г. Шевченка 24 березня провели міжнародний круглий стіл «Юридична освіта та юридична наука в Придністров’ї: стан, проблеми, перспективи». Темою обговорення стали актуальні питання розвитку юридичної освіти в республіці.


У дискусії взяли участь Голова Уряду Олександр Розенберг, представники держуніверситету, Центральної виборчої комісії, Слідчого комітету, силового блоку і судових органів влади та велика група професорсько-викладацького складу ПДУ. В режимі відеоконференції до круглого столу приєдналася група керівників юридичних вишів Росії.

Учасниками форуму були також і студенти – майбутні придністровські юристи.

Відкрив захід ректор закладу Владислав Соколов. У своєму привітанні він зазначив, що юридична освіта видозмінювалася з часом, наука змінювалася, але при цьому завжди було те, що вимагало вивчення, як і потреба у кваліфікованих кадрах. «Так, не завжди в повному обсязі ми відпрацьовували наше співробітництво. Університет готує повноцінні кадри, але роботодавець висуває свої вимоги, про які ми можемо і не знати. Круглий стіл – це прекрасна можливість узгодити запити роботодавців і діяльність професорсько-викладацького складу університету для пошуку спільних точок дотику», – особливо підкреслив він.

Серед основних доповідачів був Олександр Розенберг. Він говорив про створення правової держави як пріоритетного напрямку розвитку республіки. «Вивчення права має величезне значення для кожної людини й суспільства в цілому. Знання правових норм і процедур є необхідним не тільки для захисту своїх прав та інтересів, а й для управління державою в цілому, – зазначив Голова Уряду. – Правова освіта, як складова частина громадянської освіти, покликана реалізувати такі цілі: виховання поваги до права, формування власних уявлень і установок, заснованих на сучасних правових цінностях суспільства, уміння захистити права, свободи та законні інтереси особистості, здатність мислити й діяти у складних життєвих обставинах, а також аналізувати правові норми стосовно до конкретної ситуації».

Олександр Миколайович зробив акцент на тому, що в цілому правова освіта набуває все більшого значення, оскільки її застосування в сучасному світі стає все ширшим. «З розвитком ринкових відносин підвищується актуальність вивчення міжнародного права, зокрема, сусідніх держав. Тим часом підготовка майбутніх придністровських фахівців викликає стурбованість», – зазначив він.

Питання підвищення кваліфікації викладачів правових дисциплін також вимагають термінового вирішення. Голова Уряду пояснив, що викладання права має здійснюватися на юридичному факультеті, оскільки саме тут студенти зможуть здобути потрібні знання та виробити навички для діяльності в юридичній царині, включаючи розуміння правової теорії. Пропозиція знайшла відгук у присутніх.

Круглий стіл став майданчиком для обміну досвідом і думками. Обговорювалися такі важливі теми, як взаємодія вишу з роботодавцями з метою якіснішої підготовки юристів та успішного їх працевлаштування в майбутньому. Зокрема, аспекти й проблеми підготовки правознавців та їхньої професійної реалізації порушив у своїй доповіді Ілля Мільман.

Голова ЦВК зазначила, що дуже важливо давати студентам практичні навички, організовувати для них інтелектуальні змагання, ділові ігри. Важливість активної практичної роботи з майбутніми юристами вона пояснила тим, що «…під час влаштування на роботу від учорашнього студента часто вимагають бути повноцінним співробітником, з відповідним необхідним багажем практичних навичок».

Президент Асоціації юридичних вишів РФ Сергій Бабурін у своїй доповіді «Якісна юридична освіта як гарантія забезпечення суверенітету і цивілізаційної ідентичності» підкреслив важливість підготовки кадрів юридичного напрямку на базі юридичного факультету: «Подвійно радий, що ви повертаєтеся до формату університетської освіти, оскільки університетом вважався той вищий навчальний заклад, де є юридичний факультет. Все інше може бути інститутом, академією, але не університетом. На сьогодні необхідно створювати заново зокрема й образ юриста, від якого залежить не тільки нинішня правова система, а й правова система завтрашнього дня.

На завершення роботи форуму учасникам була запропонована Резолюція, в якій автори представили аналіз якості юридичної освіти й науки в ПМР, а також визначили актуальні проблеми та перспективи їх розвитку.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: з офіційного сайту ПДУ ім. Т.Г. Шевченка